“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie

  • Het regelen van de alimentatie is behoorlijk lastig.
  • Ook na een scheiding levert dit nog vaak problemen op.
  • Wij helpen je bij de berekening van de alimentatie of als er problemen zijn op dit gebied!
9,3
Klanten vertellen

225 beoordelingen

Ga je scheiden, dan krijg je vaak ook te maken met alimentatie. Na een echtscheiding blijf je verplicht om voor elkaar en de kinderen te zorgen. Dit noemen we de onderhoudsplicht. Er zijn twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Het regelen van de alimentatie is vaak één van de lastigste onderdelen van de scheiding. Wanneer jullie er samen niet uitkomen kan de hulp van een advocaat, jurist of mediator hierbij uitkomst bieden. Deze kunnen een officiële alimentatieberekening maken om zo te bepalen hoe hoog het bedrag zou moeten zijn. Zo weten jullie allebei zeker dat de één niet te veel betaalt en de ander niet te weinig krijgt.

Kinderalimentatie

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? In dat geval is de kans groot dat er kinderalimentatie betaald moet worden. Ook als jullie niet getrouwd zijn geweest. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie, maar vaak is het verstandiger om het bedrag te laten berekenen. Zo weet je zeker dat het klopt en kun je hier ook geen discussies over krijgen. De afspraken die jullie uiteindelijk maken over de kinderalimentatie worden opgenomen in het ouderschapsplan. De alimentatie loopt door tot de kinderen 21 jaar oud zijn.

Sandra en Koen gaan uit elkaar. Zij zijn niet getrouwd geweest, maar hebben samen wel twee kinderen. Het maken van de afspraken over de verdeling van de spullen, het gezamenlijke spaargeld en de woning zijn geen probleem. Ook over de omgangsregeling zijn Sandra en Koen het snel eens. De alimentatie is helaas een ander verhaal. Koen komt met een voorstel, maar Sandra kan zich hier niet in vinden. Zij vindt het bedrag te laag.

Voor je het weet ontstaat er een hele discussie, terwijl alles juist in goed overleg ging. Zonde, maar wel iets wat vaak gebeurt. Je kunt dit voorkomen door een officiële berekening van de kinderalimentatie te laten maken. Een specialist maakt een onafhankelijke berekening, waardoor Sandra zeker weet dat zij niet te weinig krijgt en Koen op zijn beurt zeker weet dat hij niet teveel betaalt. Op deze manier is er over het bedrag eigenlijk geen discussie meer mogelijk. Dat scheelt een hoop.

Zo’n alimentatieberekening kun je laten maken door een advocaat of mediator, maar wist je dat wij ook officiële alimentatieberekeningen maken! Neem gerust even contact op voor meer informatie!

Partneralimentatie

Zijn jullie getrouwd geweest en heeft de één een lager inkomen dan de ander, dan kan het zijn dat er recht is op partneralimentatie. Ook hiervoor geldt dat jullie onderling een afspraak mogen maken, maar dat het slimmer is om het te laten berekenen. Zo voorkom je een hoop discussies. De afspraken over de partneralimentatie komen in het echtscheidingsconvenant te staan. Op dit moment is de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar als er kinderen zijn of als het huwelijk langer dan 5 jaar heeft geduurd. Zijn jullie korter getrouwd geweest en zijn er geen kinderen, dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk. Gaat de ex tussentijds meer verdienen of samenwonen, dan vervalt het recht op partneralimentatie.

Draagkrachtberekening

Wat je uiteindelijk moet betalen aan kinder- en/of partneralimentatie hangt af van je draagkracht. De alimentatieplichtige kan nooit meer alimentatie betalen dan de draagkracht toestaat. Om de draagkracht vast te stellen wordt gebruik gemaakt van een draagkrachtberekening. Dit is een behoorlijk complexe berekening. Rechters hebben hier zogenaamde trema-normen voor ontwikkeld. Het is lastig om zelf een bedrag vast te stellen waar jullie het allebei mee eens zijn. Laat je daarom altijd adviseren over wat in jullie situatie wijsheid is. Onze juridische adviseurs kijken graag vrijblijvend met je mee. Vul ons contactformulier in voor meer informatie of bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).

Alimentatie wijzigen

De alimentatie kan soms gewijzigd worden. Dit is het geval wanneer bij één van de partners de omstandigheden wijzigen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan ontslag of werkloosheid, pensionering of wanneer één van de partners opnieuw trouwt of er een kindje bij krijgt. In veel gevallen is er dan een alimentatieverhoging- of verlaging mogelijk. Jullie mogen in zo’n situatie zelf nieuwe afspraken maken of er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuwe berekening te laten maken. Wil de ex niet meewerken, dan kan het wijzigen van de alimentatie alleen via een advocaat. Deze zal de gegevens van de ex opvragen en op basis hiervan een nieuwe berekening maken. Het nieuwe bedrag wordt vervolgens ingediend bij de rechter. Ben jij benieuwd of de alimentatie misschien aangepast kan worden? Neem gerust even contact met ons op, dan kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.