Om iemand te kunnen ontslaan moet er altijd een goede reden zijn. Werknemers zijn in Nederland goed beschermd en een werkgever kan niet zomaar van iemand af. Binnen het ambtenarenrecht zijn er een aantal ontslagredenen te benoemen. Wij zetten ze voor je op een rijtje....
Lees meerWil je in contact komen met een goede ambtenarenrecht specialist? Onze medewerkers weten precies wie jou het beste kan helpen!
Reorganisatie
Ook bij de overheid komen er regelmatig reorganisaties voor. In eerste plaats word je als ambtenaar niet ontslagen, maar word je een herplaatsingskandidaat. Je wordt herplaatsingskandidaat als jouw functie vervalt of je boventallig wordt verklaard. Dit houdt in dat de werkgever actief op zoek gaat naar een andere functie voor jou binnen de organisatie of een ander deel van de overheid. Als er geen nieuwe functie voor je wordt gevonden volgt er een ontslagbesluit. In de praktijk blijkt dat werkgevers de nodige invloed kunnen uitoefenen op de uitkomst. Houdt dit altijd goed in de gaten en schakel direct hulp in als je het gevoel hebt dat de herplaatsingsprocedure niet eerlijk verloopt.
Bovenwettelijke uitkering
Wanneer je als ambtenaar wordt ontslagen heb je in principe recht op een WW-uitkering. Sommige ambtenaren hebben daarnaast ook nog recht op een bovenwettelijke uitkering. De bovenwettelijke uitkering wordt vaak uitgekeerd bij een reorganisatie, als je arbeidsongeschikt bent geraakt, als je ontslagen bent wegens ongeschiktheid en in sommige gevallen ook bij ontslag wegens andere gronden. De bovenwettelijke uitkering bestaat uit twee onderdelen; de aanvullende uitkering en de aansluitende uitkering. Zorg dat u vooraf aan het ontslag duidelijkheid krijgt over het wel of niet toekennen van deze bovenwettelijke uitkering.
Specialist ambtenarenrecht
Het ambtenarenrecht is behoorlijk complex. Krijg je als ambtenaar te maken met ontslag, dan is het belangrijk om op de juiste manier te reageren. Je hebt namelijk met veel regels te maken en iedere stap die je zet kan van invloed zijn op je toekomst. Wij adviseren dan ook altijd om bij ontslag als ambtenaar een ambtenarenrecht specialist in de arm te nemen. Deze kan je ondersteunen en ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk uit deze situatie komt. Wil je in contact komen met een specialist op dit gebied bij jou in de buurt? Neem dan contact op via het contactformulier of bel voor vrijblijvend advies met onze juridische medewerkers op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).