Een scheiding brengt heel wat teweeg. Los van alles wat er geregeld moet worden en de emoties die meespelen krijg je ook ineens te maken met heel wat kosten. Zo moet je misschien jouw nieuwe huis inrichten, zit je misschien met verhuiskosten en krijg je natuurlijk ook te maken met de kosten die een scheiding op juridisch gebied met zich meebrengt. Maar wat kost scheiden nou precies en valt hier ook nog op te besparen? Wij leggen het je uit!

Wat kost scheiden?

Wil je de scheiding regelen, dan kan je dat niet helemaal zelf. Je hebt namelijk altijd een advocaat nodig om de scheiding in te dienen bij de rechtbank. Dit mag je niet zelf doen. Je zult dus hoe dan ook met juridische kosten te maken krijgen. Het grootste deel van deze juridische kosten bestaat uit de kosten van de advocaat of mediator. Deze specialist helpt jullie bij het maken van afspraken en zorgt ervoor dat alles goed en duidelijk op papier wordt gezet in een echtscheidingsconvenant.

Gemiddeld kost een mediator of advocaat tussen de 150 en 220 euro per uur. Hoeveel uur er nodig is, hangt helemaal af van jullie situatie en hoeveel er geregeld moet worden. Zo zal een gezin met een koopwoning en kinderen meer moeten regelen dan een stel zonder kinderen met een huurwoning. Los van de kosten van de advocaat of mediator krijg je ook te maken met griffiekosten van de rechtbank. Uiteindelijk kost scheiden gemiddeld tussen de 2000 en 4000 euro. 

Hoe kun je kosten besparen bij de scheiding?

Toch is het wel degelijk mogelijk om kosten te besparen bij een scheiding. Ten eerste is het slim om te bekijken of je misschien in aanmerking komt voor een toevoeging. In dat geval hoef je namelijk alleen een eigen bijdrage te betalen en betaalt de overheid de kosten van jouw advocaat of mediator. Hier kom je alleen voor in aanmerking als je een wat lager inkomen hebt. Kom je hier niet voor in aanmerking, dan is het ook altijd goed om eens even te kijken of jouw rechtsbijstandverzekering niet toevallig een vergoeding biedt voor een mediationtraject.

Is dit allemaal niet het geval, dan krijg je inderdaad te maken met een prijs per uur. Zorg ervoor dat je de juiste specialist kiest. Stel jullie gaan uit elkaar en de ex roept eigenlijk al gelijk dat hij/zij geen cent alimentatie gaat betalen. In zo’n geval is het misschien niet slim om een mediator in te schakelen. Het alimentatieverhaal wordt dan een punt waar jullie niet uitkomen en waar ellenlange discussies over kunnen ontstaan. Dit kan heel wat uren kosten zonder dat jullie hier uiteindelijk uitkomen. Je bent dan onnodig kosten kwijt en moet alsnog op zoek naar een eigen advocaat. Door hier een goede keuze in te maken kun je dit voorkomen.

Let op:
Wie kun je in jouw situatie nou het beste inschakelen om te helpen bij de scheiding? Een eigen advocaat? Een gezamenlijke advocaat of toch een mediator? Het kan behoorlijk lastig zijn om hier een keuze in te maken. Wij helpen je hier graag bij. Aan de hand van jouw situatie kunnen onze juridische medewerkers je een goed advies geven. Ook kunnen zij je in contact brengen met een goede specialist bij jou in de buurt. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Een andere manier om geld te besparen is door in het achterhoofd te houden dat tijd geld is. Ieder uur dat een advocaat of mediator met jullie scheiding bezig is, wordt in rekening gebracht. Sterker nog… ook ieder telefoontje en iedere e-mail die je stuurt wordt genoteerd en in rekening gebracht. Hou hier rekening mee. Stel algemene vragen, waarvan je het antwoord ook bijvoorbeeld op onze site kan vinden, niet aan de advocaat. Dat kost tijd en dus geld. Daarnaast zou je kunnen kijken op welke manier je de advocaat of mediator werk uit handen kan nemen. Misschien kunnen jullie samen alvast een ouderschapsplan opstellen. Dat scheelt alweer. Ieder uur is er één.

Online scheiden

Hoeft er bij jullie niet zoveel geregeld te worden en weten jullie eigenlijk al precies hoe jullie het willen doen? In dat geval is online scheiden een hele goede en goedkope optie. Bij online scheiden doe je zoveel mogelijk zelf, maar is het wel mogelijk om eventueel de hulp van een mediator in te schakelen of om bijvoorbeeld een alimentatieberekening te laten maken. Een prettige manier om uit elkaar te gaan die alleen geschikt is als jullie goed met elkaar kunnen overleggen. 

Let op:
Wil jij meer weten over de online scheiden pakketten die er zijn? Neem gerust contact met ons op voor contact gratis advies. Samen kijken we of online scheiden voor jullie geschikt is en bespreken we de mogelijkheden.

Gratis scheiden

Hebben jullie allebei een heel laag inkomen en kunnen jullie eigenlijk de eigen bijdrage niet opbrengen? In dat geval kan het zo zijn dat jullie wellicht in aanmerking komen voor gratis scheiden. Scheiden kost dan helemaal niets. Bij gratis scheiden betaalt de specialist die jullie inschakelen zowel de eigen bijdrage als de griffierechten, zodat de scheiding echt helemaal gratis is. Dit kan echter alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten jullie wel in goed overleg uit elkaar kunnen en mag jullie verzamelinkomen niet hoger zijn dan 20.900 euro. Ook mag jullie vermogen niet boven de 25.000 euro uitkomen. Alleen dan kunnen jullie hiervoor in aanmerking komen. 

Hulp bij het kiezen van de juiste weg

Zoals we al even aangaven is het heel belangrijk om de juiste scheidings-weg te kiezen. Uiteindelijk kan dit je veel geld schelen. Nou kan het behoorlijk lastig zijn om hier een keuze in te maken. Is online scheiden misschien geschikt voor jullie of kunnen jullie toch beter een mediator of advocaat inschakelen? Of zou het voor jou een stuk verstandiger zijn om een eigen advocaat in de arm te nemen die jouw belangen gaat behartigen?

Iedere situatie is anders. Daarom geven wij je graag een persoonlijk advies. Jij doet jouw verhaal en aan de hand hiervan kunnen onze medewerkers goed inschatten wat voor jou zou werken. Ook kunnen wij je vervolgens in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt als je dat wilt. Neem gerust contact op voor gratis advies. Je kan ons bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier. Wij helpen je graag!