Als ondernemer sluit je regelmatig contracten af. Denk aan overeenkomsten met werknemers, leveranciers of samenwerkingspartners. Een goed opgesteld contract kan een hoop problemen voorkomen. Toch is het niet altijd duidelijk welke regels er gelden. Het op een heldere en duidelijke manier vastleggen van afspraken zorgt ervoor dat er weinig ruimte overblijft voor discussie. Het is verstandig hier een specialist voor in de arm te nemen. Deze weet precies wat de valkuilen zijn en kan alles op de juiste manier vastleggen. Onze contractenrecht specialisten helpen je graag met:

  • Het opstellen van een contract. 
  • Het beëindigen/ontbinden van een contract.
  • Controleren van bestaande overeenkomsten.
  • Advies over algemene voorwaarden.
  • Bij conflicten over de inhoud en interpretatie van een contract.

Bel direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) om jouw situatie voor te leggen of vul het contactformulier in. Wij leggen uit hoe onze advocaten en juristen jou van dienst kunnen zijn. Dit contact is vrijblijvend. Je zit nergens aan vast, maar je weet wel welke juridische vervolgstappen mogelijk en verstandig zijn.

Belang van duidelijke contracten

Heldere contracten voorkomen onduidelijkheid en conflicten. Zo weet iedereen wat de rechten en plichten zijn. Met een goed opgesteld contract sta je sterker als er later iets misgaat. Dit bespaart uiteindelijk ook kosten.

Soorten contracten voor ondernemers

Je kunt als ondernemer met veel soorten overeenkomsten te maken krijgen, zoals:

  • Arbeidscontracten (tijdelijk of vast);
  • Samenwerkingsovereenkomsten;
  • Koopovereenkomsten;
  • Opdrachtovereenkomsten
  • Agentuur- of distributieovereenkomsten;
  • Huurovereenkomsten;
  • NDA’s (geheimhoudingsverklaringen);
  • Licentieovereenkomsten;
  • Aandeelhoudersovereenkomsten.

Ook voor minder gangbare overeenkomsten zoals aannemingsovereenkomsten, franchisecontracten, geldleningsovereenkomsten en vaststellingsovereenkomsten kun je bij ons terecht.

Daarnaast zijn er ook reglementen die je bedrijf op orde moet hebben, zoals algemene voorwaarden, een privacybeleid of een cookieverklaring. Met al dit soort overeenkomsten helpen onze advocaten en juristen jou. Zo weet je zeker dat jouw overeenkomsten voldoen aan alle wettelijke verplichtingen.

Sluit een overeenkomst altijd schriftelijk

Sluit een overeenkomst altijd schriftelijk met de andere partij. Hoe eenvoudig afspraken ook lijken, een schriftelijke overeenkomst is belangrijk als bewijs. Niet alleen als er een juridische procedure komt, maar juist ook om die te voorkomen.

Zorg er bij elk contract voor dat het een duidelijke titel heeft, met de juiste plaats, datum en contactgegevens van beide partijen. Kloppen deze gegevens niet, of zijn ze niet compleet? Dan kan dat later problemen geven, bijvoorbeeld bij een conflict.

Heb je geen (goed) contract en zijn de afspraken onduidelijk? Dan geldt wat er in de wet staat. Dat kan nadelig voor jou uitpakken. Gelukkig mag je veel zelf afspreken. Laat een specialist daarom helpen bij het opstellen van een goed contract. Wij brengen je vrijblijvend in contact met een jurist die hierin is gespecialiseerd. Wij brengen je vrijblijvend in contact met een contractenrecht specialist die jou kan bijstaan.

Aantal specifieke bepalingen bij opstellen contract

Soms is een overeenkomst nietig, bijvoorbeeld omdat de afspraken niet duidelijk genoeg zijn. Ook mag een contract niet ingaan tegen de wet, de openbare orde of wat normaal gezien acceptabel is. Daarnaast moeten alle juiste gegevens in het contract staan.

Sluit je contracten met consumenten? Dan is het consumentenrecht van toepassing. Kleine ondernemers kunnen soms dezelfde rechten krijgen als consumenten, afhankelijk van wat de rechter beslist (reflexwerking).

Bij een overeenkomst van opdracht met een zzp’er is het belangrijk te voorkomen dat sprake is van een verkapte arbeidsovereenkomst. De juridische gevolgen daarvan kunnen groot zijn, zoals het moeten naleven van arbeidsrechtelijke verplichtingen.

Wil je zeker weten dat je contract geldig is? Houd je aan de wettelijke regels en vraag om juridisch advies voordat je iets ondertekent. Onze juristen zorgen dat jouw contracten waterdicht zijn. Bel ons direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) en we bespreken jouw situatie en de mogelijke juridische vervolgstappen.

Waar kan je als ondernemer tegenaan lopen?

Als ondernemer kan je vragen hebben over contracten of je loopt tegen specifieke zaken aan. Wij zetten op een rij tegen welke vragen een ondernemer het vaakste aanloopt:

  • Zijn mijn algemene voorwaarden waterdicht?
  • In hoeverre kan ik aansprakelijkheid beperken?
  • Moet ik een schadevergoeding betalen bij het opzeggen van een overeenkomst?
  • Wie is aansprakelijk voor toegebrachte schade?
  • Welke risico’s loop ik als ik een ZZP’er inschakel?
  • Wanneer en hoe eindigt een overeenkomst?
  • Is mijn huurovereenkomst goed opgesteld?
  • Wat kan ik doen als een contract niet wordt nageleefd?

Contract opstellen of controleren

Wil je een nieuw contract? Of heb je een bestaand contract dat je wilt laten controleren? Wij bieden juridisch advies op maat. Zo weet je zeker dat je contract aan de wet voldoet en dat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Gebruik bij voorkeur geen standaardmodel van internet. Deze zijn vaak te algemeen en houden geen rekening met jouw specifieke situatie. Een specialist voorkomt dat er bepalingen ontbreken of onjuist zijn geformuleerd.

Problemen met een bestaande overeenkomst

Heb je een conflict of houdt de andere partij zich niet aan de afspraken? Soms kun je een ingebrekestelling sturen om de andere partij een laatste kans te geven. In andere gevallen is het niet nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van een harde deadline.

Kleine ondernemers kunnen soms dezelfde bescherming krijgen als consumenten. Dit heet reflexwerking: de rechter bepaalt of dit van toepassing is.

Overeenkomst beëindigen of vernietigen

Als de andere partij ernstig tekortschiet in de nakoming van de afspraken, kun je de overeenkomst meestal ontbinden. Dan krijg je (een deel van) je geld terug of geef je spullen terug.

Je kan een overeenkomst ook laten vernietigen. Dit kan als er iets serieus misgaat bij het sluiten van de overeenkomst. De overeenkomst wordt dan gezien alsof die nooit heeft bestaan. In de wet staan de volgende specifieke redenen genoemd waarbij vernietiging mogelijk is:

  1. Dwaling
    Er is een verkeerde voorstelling van zaken. Had je de juiste informatie gehad, dan was je de overeenkomst nooit aangegaan.
  2. Bedrog
    Eén van de partijen heeft opzettelijk onjuiste informatie gegeven of feiten verzwegen. Denk aan een auto waarvan de kilometerstand is teruggedraaid.
  3. Bedreiging
    Een contract dat tot stand komt door dwang of onder druk, is niet eerlijk. Daarom mag je het achteraf vernietigen.
  4. Misbruik van omstandigheden
    Als de andere partij jouw zwakke positie of noodsituatie gebruikt om het contract erdoor te drukken, kun je vernietiging vragen.

Wil je van een contract af? Dan is het belangrijk om dit juridisch juist te doen. Schakel onze hulp in en wij regelen dat jouw zaken goed en snel geregeld worden.

Contract of overeenkomst?

En verschil tussen een contract of overeenkomst is er niet. Deze twee termen worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt terwijl ze hetzelfde betekenen. In de praktijk wordt enkel nog wel eens een onderscheid gemaakt in dat een contract een schriftelijk document is en een overeenkomst ook mondeling gesloten kan worden. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod van de ene partij en daarop aanvaarding van de andere partij. ‘Pacta sunt Servanda’ is in de wet het uitgangspunt. Dit betekent dat je gemaakte afspraken moet nakomen. In Nederland geldt een grote mate van contractvrijheid. Je kunt vrijwel alles kunt afspreken wat je wil, zolang dit niet in strijd is met de wet.

Deskundig advies nodig

Wil je een deskundig advies over een op te stellen contract? Wordt het contract dat je hebt afgesloten niet nageleefd of wil je een contract beëindigen? Bel ons direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten). Wij werken samen met zelfstandige juristen en advocaten door heel Nederland. Wij hebben voor kantoren gekozen die hun expertise in de loop der jaren hebben bewezen. Wanneer je ons belt bespreken we jouw situatie en geven we je advies op maat. Wij kijken welk kantoor het beste is voor jouw zaak. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw zaak in de juiste handen is. Vul vrijblijvend ons contactformulier in en we bellen je dezelfde werkdag terug.