Soms komt het voor dat ouders hun kind onterven. Ook kan je jouw partner onterven. Als je iemand wil onterven leg je dit vast in een testament. Ben je als kind onterfd dan betekent dit dat je geen recht hebt op bezittingen uit de erfenis. Wel kan je als kind altijd aanspraak maken op de legitieme portie. Hier heb je in Nederland altijd recht op. Dit is vastgelegd in de Nederlandse wet. Je krijgt deze legitieme portie echter niet vanzelf. Je moet dit als kind zelf opeisen. Een advocaat kan je helpen deze legitieme portie op te eisen. Als partner heb je geen recht op een legitieme portie.

Legitieme portie erfenis

Ben je als kind onterfd, dan heb je dus nog altijd recht op de legitieme portie. De legitieme portie is de helft van wat kinderen krijgen, als er geen testament is opgesteld en de wettelijke regeling geldig is. Je krijgt bij de legitieme portie alleen geld, geen goederen. Je hebt als kind 5 jaar de tijd om de legitieme portie op te eisen. Daarbij is het pas een half jaar na overlijden van de erflater op te eisen. Als de wettelijke verdeling geldt dan kan je als kind de legitieme portie pas opeisen wanneer de langstlevende echtgenoot/echtgenote is overleden. Let op deze legitieme optie geldt alleen voor kinderen. Als je als partner onterfd bent kan je hier geen aanspraak op maken!

Hulp na onterving

Wil je weten wat jouw rechten nog zijn na de onterving? Heb je hulp nodig bij het verkrijgen van jouw legitieme portie? Wij werken samen met erfrecht advocaten die jou hierbij kunnen begeleiden. Meer weten? Bel vrijblijvend met onze juridische adviseurs via het contactformulier of op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten). Zij nemen jouw situatie door en kunnen je indien nodig in contact brengen met een gespecialiseerde erfrecht advocaat bij jou in de buurt.