“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Aansprakelijkheidsrecht

  • In sommige gevallen is het mogelijk om jouw schade te verhalen.
  • Wij zoeken de juiste specialist voor jouw zaak.
9,5
Klanten vertellen

1419 beoordelingen

Lees voor

Binnen het aansprakelijkheidsrecht wordt geregeld wie aansprakelijk is voor bepaalde schade. Dit kan bijvoorbeeld na een verkeersongeval, een bouwfout, bij contracten waarin iets mis gaat, bedrijfsongevallen of een medische fout. Steeds vaker proberen mensen een schadeclaim in te dienen en de schade op de tegenpartij te verhalen. Het uitgangspunt in de wet is, dat iedereen zijn eigen schade draagt. Er zijn echter uitzonderingen.

Uitzonderingen schadeclaim

Is er sprake van een onrechtmatige daad, wanprestatie of ongerechtvaardigde verrijking, dan kan de schade vaak op de tegenpartij worden verhaald. Ook wordt er altijd gekeken naar redelijkheid en billijkheid. Bij het toekennen van schadevergoedingen wordt een onderscheid gemaakt tussen risico aansprakelijkheid Volgens de wet zijn die uitzonderingen: onrechtmatige daad, wanprestatie, ongerechtvaardigde verrijking en de redelijkheid en billijkheid. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen risico aansprakelijkheid (je hebt de schade niet zelf veroorzaakt, maar je kan toch aansprakelijk worden gehouden) en schuld aansprakelijkheid (als jou echt iets te verwijten valt). De meeste situaties binnen het aansprakelijkheidsrecht gaan over de onrechtmatige daad.

Tip:
Let op! Wie eist, bewijst! Stel jij dus iemand aansprakelijk, dan ben jij ook degene die deze aansprakelijkheid moet bewijzen. Dat is geen gemakkelijke opgave. Neem hierbij dan ook altijd een specialist in de arm die je hierbij kan helpen.

Advocaat aansprakelijkheidsrecht

Ondanks dat het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade draagt, zijn hier dus heel wat uitzonderingen op. In veel gevallen is het dus mogelijk de schade te verhalen op de tegenpartij. Een advocaat kan je hierbij helpen. Als eerste moet worden uitgezocht of de tegenpartij echt aansprakelijk kan worden gehouden voor de geleden schade. Een advocaat beoordeelt jouw zaak en kan de tegenpartij aansprakelijk stellen als zij schuldig zijn.

Onrechtmatige daad

Is de schade ontstaan door onwettig of onbehoorlijk gedrag, dan spreken we van een onrechtmatige daad. Voordat er sprake is van een schadevergoeding bij zo’n onrechtmatige daad moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Er moet sprake zijn van een onrechtmatige daad, die onrechtmatige daad moet de dader toe te rekenen zijn, er moet schade zijn, de schade moet het gevolg zijn van de onrechtmatige daad (causaliteit) en de norm die geschonden is moet ertoe hebben gediend om die schade te voorkomen (relativiteit). Advocaten zien de onrechtmatige daad soms als een soort vangnet. Als de schade die is veroorzaakt niet onder een ander wetsartikel kan worden geplaatst, kan de onrechtmatige daad nog wel uitkomst bieden. Heb jij het idee dat jij slachtoffer bent van zo’n onrechtmatige daad? Wellicht kun je de schade verhalen. Onze advocaten helpen jou graag verder.

Aansprakelijkheid werkgever

Als werkgever kan je ook aansprakelijk zijn voor fouten van werknemers, zonder dat je als werkgever zelf een fout hebt gemaakt. We spreken dan van de zogenaamde risicoaansprakelijkheid, of kwalitatieve aansprakelijkheid. Er is in deze situaties geen sprake van verwijtbaar gedrag. Toch ben je als werkgever degene die verantwoordelijk is voor het gedrag van de ander. Laat je altijd goed adviseren wanneer je aansprakelijk wordt gesteld. Een gespecialiseerde advocaat kan je hier verder bij helpen. Wil je in contact komen met een goede advocaat bij jou in de buurt of wil je advies over jouw situatie? Laat een berichtje achter op ons contactformulier, dan bellen we je terug. Je mag ons natuurlijk ook altijd zelf even bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie