“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sociaal zekerheidsrecht

  • Niets eens met oordeel van het UWV? Ga in verweer!
  • Wij helpen je graag bij het verweer.
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Lees voor

Heb je een probleem met je uitkering of met andere overheidsregelingen, dan valt dit onder het sociaal zekerheidsrecht. Wordt jouw uitkering stopgezet? Moet jij een deel van jouw uitkering terugbetalen of heb je een uitkering aangevraagd, maar wordt dit geweigerd? Voor conflicten met het UWV, de gemeente (bijstand) of de Sociale Verzekeringsbank helpt een sociaal zekerheidsrecht advocaat jou. Krijg je te maken met boetes, stopzetting, verlaging of weigering van de uitkering, dan kun je hier altijd tegen in verweer te gaan.

Eerstejaars Ziektewet-beoordeling

Ben je ziek en is er geen werkgever, dan kom je in de Ziektewet. Na een jaar in de ziektewet krijg je een Eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Bij deze beoordeling bekijkt het UWV of je wellicht (deels) weer aan het werk kan. Aan de hand van jouw ziekte en mogelijkheden wordt bekeken hoeveel je zou kunnen verdienen door weer te gaan werken. Je krijgt geen uitkering meer indien dit meer dan 65% is van wat je verdiende voor je ziek werd.

Dat is nogal een zware beslissing, want zie na zo’n lange tijd in de ziektewet maar op korte termijn een baan te vinden. Dat valt niet mee. Daarnaast kan de arbeidsdeskundige van het UWV natuurlijk wel bepalen dat je weer aan het werk kan, maar misschien ervaar jij dit heel anders. Ben je het niet eens met het oordeel van het UWV, maak dan bezwaar en ga niet zomaar akkoord.

Bezwaar tegen besluit UWV

Ben je het niet eens met het besluit van het UWV, dan kun je in bezwaar. Doe dit snel, want het bezwaar moet binnen zes weken binnen zijn. Bij het indienen van het bezwaarschrift is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Deze kan ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt. Daarnaast kost het inschakelen van een advocaat, als het gaat om uitkeringskwesties, meestal niets. De advocaat kan vaak pro-deo voor je aan de slag. Kom je hier niet voor in aanmerking, maar win je je zaak dan krijgt het UWV de rekening voorgeschoteld. Wij zorgen dat een ervaren advocaat je helpt. Vul ons contactformulier in en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Voorbeeld uit de praktijk

Anne zit al een poosje in de WIA. Zij is volledig afgekeurd. Opeens ontvangt zij een oproep voor een herkeuring. Hier gaat zij netjes naartoe. Het oordeel van het UWV valt nogal tegen. De arts van het UWV besluit dat Anne wel weer gedeeltelijk aan het werk kan. Haar uitkering wordt dan ook gedeeltelijk stopgezet. Anne is het hier helemaal niet mee eens. Haar gezondheid is te slecht om te kunnen werken. Gelukkig kan zij in verweer.

Het is belangrijk dit op tijd te doen. Daarnaast is het verstandig om hiervoor een advocaat in te schakelen. De meeste mensen die een WIA-uitkering krijgen, komen in aanmerking voor een pro-deo advocaat. Daarnaast worden de kosten van de procedure bij het UWV neergelegd als je gelijk krijgt.

Op zoek naar een goede advocaat op dit gebied? Wij hebben altijd een specialist bij jou in de buurt! Bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij bellen je terug.

WIA-uitkering en herkeuringen

Ben je twee jaar of langer ziek en had je een werkgever, dan kun je een WIA-uitkering aanvragen. Je moet meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn om aanspraak te maken op een gehele of een gedeeltelijke uitkering (IVA of WGA). Je voelt je misschien 100% ziek, maar de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige kunnen dit anders beoordelen. Zij kijken naar wat je nu nog zou kunnen verdienen en hangen hier een percentage aan. Helaas komt het voor dat de impact van ziektes of beperkingen niet goed of zorgvuldig worden meegenomen. Het gevolg is dat je geen uitkering krijgt of dat deze lager uitvalt. Ook bij herkeuringen van de WIA kan het zijn dat je ineens weer aan het werk moet, terwijl je dit misschien helemaal niet kan. Tegen deze beslissingen kun je bezwaar aantekenen met behulp van een goede advocaat.

Let op:
Teken zo snel mogelijk bezwaar aan. Het bezwaar moet binnen zes weken binnen zijn. Onze advocaten helpen jou snel en zorgvuldig bij jouw zaak!

Wajong-uitkeringen en herkeuringen

Sinds de komst van de participatiewet moeten veel mensen met een Wajong-uitkering opnieuw worden gekeurd. Het UWV onderzoekt of je nu misschien wel kunt werken. De hoogte van de Wajong-uitkering wordt hierop aangepast en kan lager uitvallen. Soms wordt de uitkering helemaal ingetrokken. Heb je een Wajong-uitkering aangevraagd, maar is deze geweigerd? Of wordt de uitkering verlaagd of helemaal stopgezet na een herkeuring? Neem contact met ons op voor hulp. Wij beantwoorden jouw vragen en brengen je indien nodig in contact met een gespecialiseerde advocaat die je kan helpen hier zo goed mogelijk uit te komen.

Participatiewet-uitkeringen (bijstand)

De gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt voor een Participatiewet (PW) uitkering ofwel bijstand. Wordt deze aanvraag afgewezen, dan heb je een groot probleem. De bijstand is namelijk de allerlaatste voorziening die je kunt aanvragen als je geen inkomen hebt. Bekijk dan ook altijd met een specialist of de afwijzing terecht is. Ook andere situaties zijn denkbaar. Misschien heeft de gemeente wel een onderzoek uitgevoerd waaruit zij concludeert dat er sprake is van fraude. Dikke kans dat jij in dat geval jouw uitkering moet terugbetalen en zelfs een boete daar bovenop krijgt. Schakel ook in dat geval zeker de hulp van een specialist in.

Afwijzing Wmo voorziening

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wil de overheid dat iedereen recht heeft op een voorziening om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in onze samenleving. Ben je slecht ter been maar wil je zelfstandig blijven wonen? Dan kun je vanuit de Wmo bijvoorbeeld een traplift aanvragen. Ook andere aanpassingen in huis, vervoer op maat of hulp in de huishouding vallen onder de Wmo. In de praktijk wordt een dergelijke voorziening helaas regelmatig afgewezen. Schakel ook hiervoor de hulp van een gespecialiseerde advocaat in.

Advocaat sociaal zekerheidsrecht inschakelen

Ben jij het niet eens met een besluit dat is genomen over jouw uitkering? Dan is het altijd verstandig om bezwaar in te dienen. Het gaat tenslotte om jouw inkomen. Vaak wordt gedacht dat bezwaar maken tegen een overheidsbeslissing zinloos is. Want jij bent maar een burger en de overheid heeft besloten. Dit is absoluut niet het geval. Laat je hierdoor dan ook niet misleiden en laat het er niet bij zitten. In dit soort gevallen kun je je vaak voor weinig geld bij laten staan door een goede advocaat. De advocaat kan meestal op pro-deo basis voor je aan de slag. Hierdoor hoef je alleen een eigen bijdrage te betalen. Kom je hier niet voor in aanmerking, maar win je de zaak, dan worden de kosten bij het UWV neergelegd.

Wil jij weten of het in jouw geval slim is om actie te ondernemen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies. Zij bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn en brengen je eventueel in contact met de juiste expert bij jou in de buurt. Je kunt ons bereiken op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.

Meer informatie