Als mensen worden opgeroepen voor een politieverhoor schrikken ze hier vaak behoorlijk van. Niet zo gek, want de meeste mensen weten niet goed wat ze moeten verwachten. Als je vooraf een beetje weet waar je aan toe bent, scheelt dat al een hele boel.

Jij bent de baas

Het klinkt misschien een beetje gek, maar tijdens het verhoor ben jij de baas. Jij bepaalt zelf wat je verklaart en wat er uiteindelijk op papier komt te staan. De politie zal de nodige vragen stellen, maar deze hoef je niet allemaal te beantwoorden. Gaat het verhoor een kant op waar jij niet blij mee bent, dan kun je ervoor kiezen om geen antwoord meer te geven op vragen.

Niet verplicht te antwoorden

Zoals net al even werd aangegeven, ben je niet verplicht te antwoorden als de politie je vragen stelt. Je kunt je beroepen op je zwijgrecht. Dit is zonder risico’s.

Leg dezelfde verklaring af

Uiteindelijk zul je in het verhoor een verklaring afleggen. Gaat het om een ernstige zaak, dan is de kans groot dat je vaker verhoord zult worden. Stelt de politie daarbij vragen over een onderwerp waar je al een verklaring over hebt afgelegd? Beroep je dan op je zwijgrecht. Zo voorkom je dat er verschillen zitten in de verklaringen.

Lees je verklaring voordat je deze ondertekent

Uiteindelijk zal aan het eind van het verhoor jouw verklaring op papier worden gezet. Er wordt gevraagd of je deze wil tekenen. Doe dit nooit zomaar. Lees de verklaring altijd eerst goed door om er zeker van te zijn dat alles klopt. Zo niet, laat de verklaring dan aanpassen en teken niet voor het allemaal juist is.

Wel of geen advocaat

Je kan ervoor kiezen om een advocaat mee te nemen. Dit is niet verplicht, maar kan wel prettig zijn. Het is sowieso fijn om je situatie even met een advocaat door te spreken voor je het verhoor in gaat. Een advocaat geeft je advies en bepaalt samen met jou de juiste verdedigingsstrategie. Tijdens het verhoor mag de advocaat erbij zijn, maar mag niets zeggen. Toch voel je je vaak iets zekerder van je zaak als er iemand naast je zit. Wil jij inderdaad contact met een advocaat of een advocaat meenemen naar een verhoor? Wij brengen je graag in contact met de juiste strafrechtadvocaat bij jou in de buurt. Je kan ons ook altijd even bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).