Waar mensen samen zijn ontstaan soms conflicten. Zo ook op de werkvloer. Deze zogenaamde arbeidsconflicten zijn vervelend. Het kan de verhoudingen tussen werkgever en werknemer of tussen werknemers onderling flink verstoren. Over het algemeen ontstaat een arbeidsconflict meestal tussen werknemer en werkgever. Wanneer beide partijen niet meer samen door één deur kunnen heeft dit nogal wat invloed op de sfeer en het werk.

Ontslag door arbeidsconflict

Soms kom je er ook door mediation niet uit. De vervolgstap is dan om te kijken of overplaatsing mogelijk is. Bijvoorbeeld naar een andere afdeling. Als dit niet mogelijk is, vindt er vaak ontslag plaats. In de meeste gevallen wordt er een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Zet nooit meteen je handtekening. Meestal valt er namelijk te onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding en opzegtermijn. Daarnaast is het belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Dit bepaald namelijk of je een WW-uitkering kunt krijgen of niet. Daarom raden we aan een advocaat of jurist in te schakelen om het document na te kijken en jou te ondersteunen. Dit is helemaal wijsheid als de werkgever een procedure via de kantonrechter start met als ontslagreden dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie.

Gratis controle vaststellingsovereenkomst

Wanneer je ontslagen wordt, gebeurt dat in de meeste gevallen via een vaststellingsovereenkomst. Je werkgever doet je een voorstel en vraagt je om de overeenkomst te ondertekenen. Maar zijn alle afspraken wel correct vastgelegd? Houdt de werkgever zich aan alle wettelijke regels? En ontvang je wat je rechtmatig verdient?

Het is van groot belang dat jouw vaststellingsovereenkomst juridisch waterdicht is opgesteld. Indien dit niet het geval is, loop je mogelijk een transitievergoeding mis. Bovendien kunnen fouten in de overeenkomst invloed hebben op je recht op een WW-uitkering, een risico dat je uiteraard wilt vermijden. Laat daarom altijd jouw vaststellingsovereenkomst controleren! Onze juristen controleren jouw VSO gratis. Een unieke dienst die jouw veel kan opleveren. Onze juristen onderhandelen namelijk in 95% van de gevallen betere voorwaarden uit. Vraag direct de gratis check aan, zodat je precies weet waar je aan toe bent!

Voorbeeld uit de praktijk

Guus is 40 en heeft een burn out. Hij is al een tijdje ziek thuis. Ondertussen is zijn werkgever het zat en wil dat Guus zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Hij zet hem behoorlijk onder druk. Hierdoor wordt de drempel om weer aan het werk te gaan alleen maar groter wordt. Er ontstaat een arbeidsconflict. De werkgever komt met een vaststellingsovereenkomst. Guus zou eigenlijk ook het liefst vertrekken, maar is dat wel verstandig? De jurist bespreekt de situatie met Guus. Na toestemming van Guus pakt de jurist de onderhandelingen met de werkgever. Uiteindelijk worden er veel betere voorwaarden afgesproken zodat Guus met een gerust hart de VSO kan tekenen. Hij gaat door het nieuwe voorstel met veel betere voorwaarden weg. Dit geeft een prettig en zeker gevoel voor de toekomst. 

Ook ontslag met wederzijds goedvinden heeft soms flink wat haken en ogen. Bel met onze medewerkers op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) om te bekijken wat in jouw situatie verstandig is!

Arbeidsmediation

Het beste is om na een conflict samen om de tafel te gaan en het probleem uit te praten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk zie je vaak dat werknemers zich naar aanleiding van een conflict ziek melden. Dit heeft geen zin want er is geen sprake van ziekte. Het is alleen niet meer prettig om op die specifieke plek te werken. De ARBO-arts zal hier hetzelfde over oordelen. Kom je er samen niet uit, dan kan arbeidsmediation een goede oplossing zijn. Een mediator probeert het gesprek in goede banen te leiden. Samen met een arbeidsmediator wordt gekeken hoe er weer een werkbare situatie kan ontstaan. Uitgangspunt is dat beide partijen hun eigen werk kunnen blijven doen. De Nationale Adviesbalie heeft een landelijk netwerk van mediators. Wij kijken graag samen met jou welke mediator jullie kan bijstaan. Vul ons contactformulier in of bel onze juridische medewerkers op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).