“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Huurcontract

  • Een huurcontract mag niet zomaar ontbonden worden!
  • Wil jouw verhuurder jou eruit zetten? Informeer bij ons wat jouw rechten en plichten zijn.
9,6
Klanten vertellen

1065 beoordelingen

Lees voor

In een huurcontract staan alle afspraken die de verhuurder en huurder met elkaar gemaakt hebben. Hierbij kan je denken aan de huurprijs, afspraken over de onderhoudsverplichting, de waarborgsom, wijze van betaling en een omschrijving van de te huren woonruimte. Als er sprake is van tijdelijke huur moeten er andere specifieke zaken in het contract staan. Zorg altijd dat het huurcontract op papier wordt gezet. Op zich is een mondeling huurcontract ook geldig, maar je hebt dan niets zwart op wit. Het wordt dan heel lastig om iets te bewijzen, met name als er problemen ontstaan. Zorg daarnaast altijd dat het huurcontract overeenkomt met jouw specifieke wensen. Het is verstandig om hierbij een advocaat huurrecht in te schakelen. Een advocaat weet exact hoe je zo’n contract het beste kunt opstellen.

Huur opzeggen

In Nederland is er in veel gevallen sprake van zogenaamde huurbescherming. De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. De wet bepaalt wanneer de verhuurder het huurcontract kan ontbinden. Hierbij maakt het niet uit of er sprake is van een tijdelijk huurcontract of een huurcontract voor onbepaalde tijd. De wet heeft bepaald dat een verhuurder de woonruimte mag opzeggen als:

Download onze voorbeeldbrief voor het opzeggen van de huurovereenkomst

Of bel ons voor vragen op 088-6002811
gebruikelijke belkosten
  • Er sprake is van wanprestatie door betalingsachterstand of overlast;
  • De verhuurder de woonruimte dringend zelf nodig heeft (gelden regels voor);
  • De verhuurder een redelijk nieuw voorstel doet voor een nieuw huurcontract en de huurder dit niet accepteert;
  • De verhuurder op de plaats van de woning een gebouw wil neerzetten dat past in het bestemmingsplan;
  • Er sprake is van hospitahuur. In dat geval kan de verhuurder de eerste negen maanden opzeggen.

Heeft de verhuurder geen goede reden voor opzegging, dan kan de huurder hier bezwaar tegen maken. Uiteindelijk zal de rechter dan beslissen of het huurcontract beëindigd mag worden of niet.

Soorten huurcontracten

Voor verschillende soorten situaties zijn er verschillende soorten huurcontracten. Bij bepaalde type huurwoningen kunnen extra afspraken van belang zijn. Bijvoorbeeld voor de verhuur van kamers. Ook voor huur voor bepaalde tijd zijn specifieke afspraken van belang. Bekijk altijd goed welke wettelijke bepalingen voor jou gelden. Hierbij is het verstandig een advocaat huurrecht in te schakelen. Zij zijn op de hoogte van alle wettelijke bepalingen en zorgen dat het huurcontract past bij jouw situatie.

Op zoek naar een huurrecht advocaat die jou kan helpen? Wij brengen je graag vrijblijvend met een specialist in contact.

Meer informatie