Woon jij in een huurhuis, dan kan het gebeuren dat de verhuurder besluit de huur op te zeggen. Ontvang je een huuropzegging en ben je […]
Lees meer- Huurder gedraagt zich niet als goed huurder: er is sprake van wanprestatie door bijvoorbeeld betalingsachterstand of overlast;
- De verhuurder de woonruimte dringend zelf nodig heeft (gelden regels voor);
- De verhuurder een redelijk nieuw voorstel doet voor een nieuw huurcontract en de huurder dit niet accepteert;
- De verhuurder op de plaats van de woning een gebouw wil neerzetten dat past in het bestemmingsplan;
- Er sprake is van hospitahuur. In dat geval kan de verhuurder de eerste negen maanden opzeggen.
Heeft de verhuurder geen goede reden voor opzegging, dan kan de huurder hier bezwaar tegen maken. Uiteindelijk zal de rechter dan beslissen of het huurcontract beëindigd mag worden of niet.
Soorten huurcontracten
Voor verschillende soorten situaties zijn er verschillende soorten huurcontracten. Bij bepaalde type huurwoningen kunnen extra afspraken van belang zijn. Bijvoorbeeld voor de verhuur van kamers. Ook voor huur voor bepaalde tijd zijn specifieke afspraken van belang. Bekijk altijd goed welke wettelijke bepalingen voor jou gelden. Hierbij is het verstandig een advocaat huurrecht in te schakelen. Zij zijn op de hoogte van alle wettelijke bepalingen en zorgen dat het huurcontract past bij jouw situatie.
Op zoek naar een huurrecht advocaat die jou kan helpen? Wij brengen je graag vrijblijvend met een specialist in contact.
Rechten en plichten van de huurder en verhuurder
De verplichtingen van huurders en verhuurders van woonruimten liggen voor het grootste gedeelte vast in de wet. De belangrijkste rechten en plichten zijn als volgt: De huurder moet zich als goed huurder gedragen. Dat wil zeggen, op tijd de huur betalen, geen overlast veroorzaken en gebreken melden (dit heet de kikplicht). Verder moet de huurder kleine herstellingen aan de woning uitvoeren. Dit zijn herstellingen die eigenlijk geen noemenswaardige kosten met zich meebrengen. Hierbij kun je denken aan het vervangen van een deurklink of het vervangen van schroeven etc. Kleine simpele reparaties die je zelf kunt uitvoeren dus.
Als huurder heb je natuurlijk ook een aantal rechten. Deze rechten zijn omgekeerd de verplichtingen van de verhuurder. De belangrijkste verplichtingen van de verhuurder zijn als volgt: Allereerst moet de verhuurder de woning ter beschikking stellen. Dat klinkt misschien heel vanzelfsprekend maar dat blijkt in de praktijk vaak niet. De verhuurder is ook verantwoordelijk voor het verschaffen van woongenot. Dat wil zeggen dat je als huurder ongestoord in de woning moet kunnen wonen. De verhuurder mag dan ook niet zomaar de woning betreden en moet zorgen dat de woning in goede staat is zonder last van omwonenden. Verder moet de verhuurder gebreken aan de woning herstellen en de woning onderhouden.
We zetten de rechten en plichten van de huurder en verhuurder op een rij in onderstaande afbeelding:
