“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Opzeggen huurovereenkomst

  • Wil jij jouw huurcontract opzeggen? Hou je aan de regels!
  • Op deze pagina vind je een goede voorbeeldbrief.
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Huur of verhuur jij een woning en wil je de huurovereenkomst opzeggen, dan moet je je aan een een aantal regels houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Ben jij huurder? Zo zeg jij jouw contract op

Wil jij jouw huurovereenkomst opzeggen, dan moet jij je hierbij houden aan de opzegtermijn. Deze opzegtermijn is gelijk aan de betalingstermijn. Meestal is dit één maand, maar dit kan ook maximaal drie maanden zijn. Staat er in het huurcontract dat de opzegtermijn langer is dan de betalingstermijn, dan hoef je je hier niet aan te houden. Dit is niet rechtsgeldig.

Heb jij een huurcontract voor een vaste periode van langer van twee jaar? Dan kun je alleen eerder opzeggen in overleg met de verhuurder. Opzeggen kan dan dus alleen als de verhuurder het hiermee eens is.

Hoe zeg je de huur op?

Opzeggen doe je altijd schriftelijk en het liefst per aangetekende brief. Houd in de brief rekening met de opzegtermijn. Een reden voor het opzeggen hoef je niet op te geven. Gebruik voor het opzeggen gerust onze voorbeeldbrief. Deze kun je aanpassen aan jouw situatie en versturen naar de verhuurder.

Poll

Huurder: download onze voorbeeldbrief voor het opzeggen van de huur!

Of bel ons voor vragen op 088-6002811
gebruikelijke belkosten

Let er wel op dat je jouw borg of sleutelgeld terugkrijgt als het contract eenmaal is afgelopen. Krijg je jouw geld niet terug, dan kun je terugbetaling van de waarborgsom eisen.

Huurcontract opzeggen als verhuurder

Ook als verhuurder moet je je aan de nodige regels houden. Zo moet je een geldige reden hebben om de huur op te zeggen. Je kunt hierbij gebruik maken van de volgende redenen:

  • De huurder gedraagt zich niet als een goede huurder. Zo wordt de huur bijvoorbeeld niet op tijd betaald of is er sprake van overlast.
  • Jij hebt de woning dringend zelf nodig voor eigen gebruikt.
  • De huurder gaat niet akkoord met jouw aanbod om een nieuw huurcontract af te sluiten.
  • Als je een geldend gemeentelijk bestemmingsplan wil realiseren op de plek van de huurwoning.
  • Er woont een kamerhuurder bij jou in huis en jouw belang om het contract te beëindigen groter is dan het belang van de huurder om hier te blijven wonen.
  • Bij tijdelijke verhuur. Je mag alleen om deze reden opzeggen als jij of de vorige huurder, na enige tijd afwezig te zijn geweest, weer zelf in de woning gaat wonen.

Ook als verhuurder moet je je houden aan de opzegtermijn. Deze opzegtermijn wordt langer naarmate een huurder langer in het huis woont. De opzegtermijn is als volgt:

  • Woont de huurder minder dan een jaar in de woning, dan is de opzegtermijn drie maanden.
  • Woont de huurder meer dan een jaar in de woning, dan is de opzegtermijn vier maanden.
  • Wordt de huurwoning langer dan twee jaar door de huurder bewoond, dan geldt een opzegtermijn van vijf maanden.
  • Bij een huur langer dan drie jaar is de opzegtermijn zes maanden.

Het is belangrijk om de huur officieel op te zeggen per aangetekende brief. Zijn er medehuurders, dan moeten zij ook een eigen brief ontvangen. Zet in de brief duidelijk wat de reden is voor de opzegging. Vraag in de brief ook aan de huurder om binnen zes weken te laten weten of zij akkoord gaan met de opzegging. Stemt de huurder niet in met de opzegging, dan kun je naar de rechter stappen om verdere actie te ondernemen. Een advocaat kan je hierbij helpen.

Bezwaar maken

Wordt jouw huurcontract opgezegd en ben je het hier niet mee eens of kun jij je niet vinden in de reden van opzegging? In dat geval kun je bezwaar maken tegen het opzeggen van de huur.

Kom jij er met de verhuurder niet helemaal uit of ben je verhuurder en heb je juridische hulp nodig? Je kunt voor juridisch advies altijd terecht bij onze juridische medewerkers. Je kunt hen bereiken op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Meer informatie