“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bezwaar tegen opzeggen huurcontract

  • Ben jij het niet eens met de opzegging van jouw huurcontract?
  • Maak dan bezwaar! Gebruik onze voorbeeldbrief.
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Lees voor

Woon jij in een huurhuis, dan kan het gebeuren dat de verhuurder besluit de huur op te zeggen. Ontvang je een huuropzegging en ben je het hier niet mee eens, dan kun je hier bezwaar tegen maken.

Wat zijn jouw rechten bij het opzeggen van een huurcontract?

Of de verhuurder de huur mag opzeggen hangt af van het soort huurcontract dat je hebt. Heb je een tijdelijke huurovereenkomst, dan mag de huur na de afgesproken periode worden opgezegd. De verhuurder is wel verplicht om je dit minimaal een maand van te voren te laten weten. Zo heb je de tijd om op zoek te gaan naar een andere woning. Zegt de verhuurder de huur niet op tijd op, dan loopt het contract gewoon door en wordt dit automatisch een vast contract.

Heb je een vast huurcontract, dan wordt het een ander verhaal. De verhuurder kan dan niet zomaar opzeggen, maar moet met een goede reden komen. Zo kan een verhuurder het huurcontract opzeggen als er sprake is van een betalingsachterstand of als je overlast veroorzaakt. Een andere opzegreden is als de verhuurder de woning zelf dringend nodig heeft of als de verhuurder een ander gebouw wil bouwen op de plek van de woning om zo aan het bestemmingsplan van de gemeente te voldoen. In alle gevallen moet de verhuurder wel kunnen bewijzen dat er een goede reden is voor opzegging.

Daarnaast moet de verhuurder zich houden aan de opzegtermijn. Hoe langer jij in het huis woont, hoe langer de opzegtermijn. Deze opzegtermijn ligt tussen de drie en zes maanden.

Bezwaar maken tegen opzegging huurcontract

Ben jij het niet eens met de reden die de verhuurder opgeeft voor de opzegging of houdt de verhuurder zich niet aan de opzegtermijn? In dat geval kun je bezwaar maken tegen de opzegging. Om dit te doen stuur je een aangetekende brief naar de verhuurder, waarin je duidelijk aangeeft waarom je het niet eens bent met de opzegging. Ga hierbij in op de opzegredenen die de verhuurder heeft aangegeven. Vind je het lastig om zelf een goede bezwaarbrief te schrijven? Maak dan gebruik van onze voorbeeldbrief. Deze kun je aanpassen aan jouw situatie en vervolgens aangetekend versturen.

Poll

Download onze voorbeeldbrief voor het maken van bezwaar tegen de huuropzegging

Of bel ons voor vragen op 088-6002811
gebruikelijke belkosten

Naar de rechter

Is de verhuurder het niet eens met jouw bezwaar, dan zal hij naar de rechter moeten om de huur toch te kunnen opzeggen. Je zult een dagvaarding krijgen met hierin de oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. De kantonrechter gaat de situatie vervolgens bekijken en besluit uiteindelijk of het huurcontract beëindigd mag worden of niet. Het inschakelen van een advocaat is bij dit soort zaken niet verplicht. Toch kan het wel verstandig zijn. Een advocaat kan jouw verhaal heel duidelijk uitleggen aan de rechter en weet precies wat er wel en wat er niet toe doet. Zo heb je uiteindelijk meer kans om in de woning te mogen blijven.

Hulp nodig?

Ben jij op zoek naar een goede huurrecht advocaat die jou kan helpen? Wij hebben altijd een goede specialist bij jou in de buurt. Neem contact met ons op via 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op het contactformulier. Wij geven je gratis advies!

Meer informatie