“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geen huurbescherming door spoedwet

30 apr, 2020
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

De coronacrisis zorgt ervoor dat het lastig is om te verhuizen. Nieuwe woningen bekijken is al lastig en verhuizen is in deze tijd eigenlijk ook onwenselijk, omdat hierbij vaak meerdere mensen dicht op elkaar met meubels aan het sjouwen zijn. Daarom komt de overheid nu met een spoedwet die ervoor zorgt dat verhuurders een tijdelijke huurovereenkomst kunnen verlengen zonder dat hierdoor huurbescherming voor de huurder ontstaat: De spoedwet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten.

Terugwerkende kracht

Door de problemen die zijn ontstaan door corona was er snelle actie nodig. Daarom werd op 26 maart de spoedwet aangekondigd en werd deze op 21 april door de Eerste Kamer goedgekeurd. De wet wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 april ingevoerd. Voorheen was het zo dat verhuurders een zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar konden verhuren zonder dat de huurder huurbescherming zou krijgen. Voor een onzelfstandige woonruimte staat een max van vijf jaar. Het was echter niet mogelijk om deze tijdelijke overeenkomst te verlengen. Dit zorgde nu voor veel problemen. Daarom krijgen verhuurders nu de kans om de overeenkomst toch te verlengen zonder dat er huurbescherming ontstaat.

Maximaal drie maanden

De spoedwet zorgt ervoor dat huurcontracten die tussen 1 april 2020 en 1 juli 2020 zouden aflopen nu met maximaal drie maanden verlengd mogen worden. Dus uiterlijk tot 1 september 2020. Mocht de coronacrisis langer duren, dan kan het zijn dat deze wet ook wordt verlengd.

Wel opzeggen

Het is wel belangrijk dat zowel huurder als verhuurder zich aan alle normale verplichtingen houden. Was je dus als verhuurder van plan de huur op te zeggen, dan is het belangrijk om dit gewoon volgens de regels te doen. Daarnaast is het belangrijk om al jullie afspraken en communicatie duidelijk op papier te zetten.