Je hebt schade en je wil iemand aansprakelijk stellen en de schade verhalen. Hoe gaat dit in zijn werk? Soms doet de verzekeringsmaatschappij dit voor je. Bijvoorbeeld bij verkeersschade. De verzekeringsmaatschappij probeert de schade dan op de tegenpartij te verhalen. Als dit niet het geval is en je wel hulp nodig hebt, raden wij aan een juridische specialist in te schakelen. Vaak heb je zelf alle energie nodig om te herstellen van het incident en de opgelopen schade. Daarnaast is het verhalen van schade niet gemakkelijk. Wij werken samen met juridische specialisten die ervaren zijn in het aansprakelijkheidsrecht. Zij begrijpen jouw situatie en nemen het verhalen van de schade voor jou uit handen. Het is belangrijk dit op de juiste manier te doen. Wij leggen kort uit hoe dit in zijn werk gaat.

Aansprakelijk stellen voor schade

Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Wacht dus niet te lang met het inschakelen van juridische hulp. Als de schade bekend is vermeld je alle schadeposten. Het doel is dat de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkend wordt. Wanneer de aansprakelijkheid wordt erkend, kan je de daadwerkelijk geleden schade verhalen op de tegenpartij.

Astrid wordt in de nacht van 5 op 6 april zwetend wakker. Ze heeft een zwaar gevoel op de borst. Ook haar linkerschouder, arm en vingers voelen zwaar. Ze besluit een paracetamol te nemen en te proberen nog wat te slapen. De klachten gaan echter niet weg. Om 6 uur s’ochtends besluit zij de huisartsenpost te bellen. De assistente stelt een aantal vragen en stelt haar gerust. Het is niets ernstigs. Zij krijgt het advies om nog een paracetamol te nemen en bij de huisarts langs te gaan. Dit doet zij. Ook de huisarts is niet gealarmeerd. Hij luistert naar haar hart, maar hoort geen onregelmatigheden. Ervan overtuigd dat er niets aan de hand is, gaat Astrid naar haar werk in het ziekenhuis. Als zij hier aankomt is zij helemaal uitgeput. Een collega vertrouwt het niet en brengt haar naar de spoedeisende hulp. Hier blijkt dat zij een zwaar hartinfarct heeft. Zij wordt zo snel mogelijk gedotterd, maar doordat het infarct pas zo laat is ontdekt, is haar hart onherstelbaar beschadigd.

Astrid is van mening dat zowel de huisartsenpost als de huisarts nalatig zijn geweest. Zij hebben haar onvoldoende onderzocht. Zij is dan ook van mening dat zij recht heeft op een flinke schadevergoeding. Zij moet echter wel bewijzen dat de huisartsenpost en de huisarts steken hebben laten vallen. Je kunt je voorstellen dat dat niet gemakkelijk is. Helemaal in dit soort situaties waarbij er veel op het spel staat is het verstandig om een goede advocaat in de arm te nemen om je te helpen om te krijgen waar je recht op hebt!

Schade verhalen op tegenpartij

De schade die je wil verhalen moet je claimen bij de tegenpartij. Niet alle schade komt in aanmerking voor vergoeding. Soms komt maar een gedeelte van de schade in aanmerking. Een specialist kan je hier meer over vertellen. Soms wordt er een expert ingeschakeld om de daadwerkelijk schade vast te stellen. Een expert stelt een expertise-rapport op met daarin de geconstateerde schade. Ook immateriële schade kan worden verhaald. Bij letselschade wordt ook wel gesproken van smartengeld. Deze posten zijn veel moeilijker vast te stellen. Een advocaat aansprakelijkheidsrecht heeft hier alle ervaring mee en kan je hierin bijstaan. Bel ons vrijblijvend voor meer informatie op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten). Je kan ook een berichtje achterlaten via ons contactformulier. Eén van onze juridische adviseurs zal je dan vrijblijvend even bellen om jouw zaak door te spreken.