Heb jij juridische hulp nodig en heb je een wat lager inkomen? Dan kan het heel goed zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit betekent dat je op kosten van de overheid een advocaat of mediator kan inschakelen. Zelf hoef je alleen een eigen bijdrage te betalen. Hierdoor kan je toch actie ondernemen zonder hoge kosten te maken. De meeste mensen kennen dit ook wel onder de naam pro deo advocaat of gefinancierde rechtsbijstand. 

Recht voor iedereen

De toevoeging zorgt ervoor dat ook mensen met een lager inkomen toegang hebben tot het recht. Zo is het recht voor iedereen toegankelijk. Je komt in aanmerking voor een toevoeging als jouw fiscaal jaarinkomen onder de €29.400 ligt. Ben jij alleenstaand ouder, ben je getrouwd of woon je samen, dan mag jullie/jouw inkomen niet boven de €41.600 uitkomen.

Los van het inkomen kijken ze bij het verstrekken van de toevoeging ook naar jouw vermogen. Dit mag niet meer zijn dan €31.747 per persoon. Zit jij hier onder, dan kom je in aanmerking voor een toevoeging. Is het voor jou lastig om in te schatten of je in aanmerking komt of niet, dan helpen wij je daar ook graag even bij. Neem gerust even contact op voor advies.

Eigen bijdrage bij toevoeging

Krijg je een toevoeging dan moet je nog wel altijd een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog jouw eigen bijdrage precies is hangt af van welke specialist je kiest (advocaat of mediator) om wat voor zaak het gaat en van jouw inkomen. Zo ligt de eigen bijdrage bij het inschakelen van een advocaat tussen de €214,- en €931,- euro. Schakel je een mediator in dan ligt de eigen bijdrage tussen de €58,- en €115,- euro.

9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

"Ik had veel eerder contact moeten zoeken

Linda zette mij weer met beide voeten op de grond: wees zakelijk en geen emotioneel gedoe er doorheen. Zo'n goed en duidelijk en recht voor de raap advies gekregen! Bedankt"

Welke advocaat kan mij helpen?

Helaas is het niet altijd even makkelijk om een advocaat te vinden die wil helpen op basis van een toevoeging. Dit heeft alles te maken met de vergoedingen die advocaten hiervoor krijgen. Veel advocaten vinden het bedrag dat zij van de overheid ontvangen te laag en weigeren daarom om toevoegingszaken op te pakken. Hierdoor kan het vinden van een pro deo advocaat best een behoorlijke opgave zijn. Wij helpen je graag bij het zoeken naar de juiste advocaat die jou kan helpen. Neem gerust contact met ons op om te bekijken welke pro deo advocaat wij bij jou in de buurt hebben zitten.