“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Privacyrecht

  • Zowel als individueel en als bedrijf krijg je te maken met de privacywetgeving.
  • Wij bieden een gratis AVG-check voor bedrijven.
  • Onze privacyrecht advocaten staan je graag bij indien nodig.
9,3
Klanten vertellen

495 beoordelingen

Lees voor

Privacy is actueler dan ooit! Helemaal nu in een wereld die steeds digitaler wordt. In het privacyrecht is alles geregeld wat te maken heeft met het recht op bescherming gegevens van mensen. Tegenwoordig worden er steeds meer gegevens opgeslagen door onder andere bedrijven. Dit mag niet zomaar, hier zijn regels voor. Alle bedrijven krijgen daarom met het privacyrecht te maken. Hierbij kan je denken aan regels hoe om te gaan met klantenbestanden, gegevens van werknemers of gegevens van klanten. Maar jij kan ook als individueel met het privacyrecht te maken krijgen wanneer een bedrijf gegevens van jou heeft opgeslagen en je het hier niet mee eens bent.

AVG privacywet

Een van de meest bekende onderdelen van de privacywetgeving is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR). In de AVG-wet is geregeld hoe een bedrijf met persoonsgegevens moet omgaan.

Let op:
Beschikt jouw onderneming over de juiste AVG-documentatie? Doe gratis onze AVG-check!

Er zijn veel complexe regels, verplichtingen waar een bedrijf aan moet voldoen. Indien je niet aan de wetgeving voldoet kan dit hoge boetes opleveren. Zie je als bedrijf door de bomen het bos niet meer? Neem dan vooral eens contact op met één van onze privacywet advocaten. Zij kunnen je helpen en adviseren. Ook bieden wij een gratis AVG-check op maat. Hiermee kun je controleren of je over alle relevante AVG-documenten beschikt. Indien dit niet het geval is kan je deze tegen een scherp tarief aanschaffen.

Tip:
Naast de AVG en de in Nederland geldende Uitvoeringswet AVG (UAVG) zijn er nog meer relevante Europese regels die voortdurend wijzigen. Onze advocaten zijn hiervan op de hoogte en kunnen jou adviseren!

Recht van de betrokkene

Als betrokkene (eigenaar van de persoonsgegevens) heb je verschillende rechten. Deze rechten zijn onder andere:

  • het recht tot inzage
  • het recht om je te verzetten tegen de verwerking
  • het recht om de persoonsgegevens te corrigeren.

Heeft een bedrijf bijvoorbeeld een datalek? Dan moet dit gemeld worden aan de betrokkenen. Of als je als betrokkene inzicht wilt in wat er in een dossier is vastgelegd moet je hierbij kunnen. Een advocaat die gespecialiseerd is in het privacyrecht kent alle actuele ontwikkelingen en geldende regels. Een advocaat weet welke stappen je kunt ondernemen als er bijvoorbeeld zonder jouw toestemming gebruik is gemaakt van jouw persoonsgegevens. Of bijvoorbeeld wanneer er via zoekmachines als Google beschadigende privé-informatie over jou te vinden is.

Privacywetgeving voor bedrijven is complex

De privacywetgeving is vrij complex en verandert voortdurend. Als bedrijf sta je voor de uitdaging om een goede balans te vinden tussen enerzijds het gebruik van persoonsgegevens en anderzijds het beschermen van de privacy van de betrokkenen. Een verkeerde stap is snel gemaakt. Er bestaan een hoop regels waarvan de meeste werknemers niet op de hoogte zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je het in de vacaturetekst moet zetten als je van plan bent een sollicitant te googelen? Of dat je niet zomaar alles mag vastleggen wanneer een werknemer zich ziek meldt? Allemaal kleine regels, maar wel met grote gevolgen. De boetes bij het overtreden van de privacywet zijn namelijk hoog. Daarom is het verstandig zaken juridisch goed te regelen. Zo voorkom je een hoop problemen.

Tip:
Met de komst van de AVG zijn ook de boetbevoegdheden van de Autoriteit Persoonsgegevens flink uitgebreid. Voorkom een boete en zorg dat je over alle relevante documenten beschikt. Doe gratis onze AVG-check! Heb je specifieke vragen? Neem dan contact met ons op en wij brengen je in contact met een ervaren privacyrecht advocaat.

Wat doet een privacyrecht advocaat?

Een privacyrecht advocaat helpt zowel betrokkenen die problemen hebben met het gebruik van hun gegevens als bedrijven. Een advocaat helpt je met al jouw vragen en helpt ondernemers ervoor zorgen dat zaken binnen het bedrijf goed geregeld zijn. Heb je hulp nodig als particulier omdat je geen inzicht krijgt in jouw gegevens? Neem dan contact op!

Ook ondernemers kunnen bij onze advocaten terecht. Zij weten welke specifieke regels voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Of welke zaken je nog moet aanpassen. Ga je een nieuwe dienst ontwikkelen? Onze advocaat kan jou adviseren zodat jouw nieuwe dienst ook meteen voldoet aan de huidige wetgeving. Of wat moet je doen bij een datalek of wanneer je wordt aangesproken door iemand van wie je de persoonsgegevens hebt verwerkt? Laat je altijd bijstaan door een ervaren privacyrechtadvocaat wanneer je in een juridische procedure terecht komt. Onze advocaten kunnen jou helpen.

Meer informatie