De kinderen hebben het recht op contact met allebei hun ouders. Daarom is het belangrijk om bij het uit elkaar gaan een omgangsregeling op papier te zetten. Op die manier weten zowel de ouders als de kinderen waar zij aan toe zijn en weet je zeker dat je de kinderen te zien krijgt. De omgangsregeling wordt opgenomen in het ouderschapsplan.

Hoe bepalen we de omgangsregeling?

Kunnen jullie nog met elkaar overleggen? Bekijk dan samen hoe jullie de zorg voor de kinderen het beste kunnen verdelen. Hoe zorgen jullie ervoor dat de kinderen genoeg contact hebben met beide ouders? En hoe valt dit te combineren met werk en school? Eén ouder wordt aangewezen als verzorgende ouder. Dit is de ouder die de meeste zorgtaken voor de kinderen op zich neemt. Hier zijn de kinderen het vaakst. Vervolgens ga je bekijken hoe vaak de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zullen zijn. Is dit bijvoorbeeld alleen op woensdag en om het weekend of kiezen jullie voor een co-ouderschap om de zorg voor de kinderen zoveel mogelijk te verdelen?

Welke omgangsregeling past bij jullie?

Welke omgangsregeling bij jullie past is afhankelijk van meerdere factoren.

  1. Goed overleg of niet
  2. Wat zijn de kinderen gewend en wat vinden ze fijn?
  3. De woonsituatie
  4. Werk
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

"Ik had veel eerder contact moeten zoeken

Linda zette mij weer met beide voeten op de grond: wees zakelijk en geen emotioneel gedoe er doorheen. Zo'n goed en duidelijk en recht voor de raap advies gekregen! Bedankt"

1. Goed overleg of niet

Wil je graag een uitgebreide omgangsregeling, dan is het wel belangrijk dat er goed overleg tussen jullie mogelijk is. Hoe eerlijker de omgang is verdeeld, hoe meer overleg er tussen jullie nodig is. Co-ouderschap wordt dan ook alleen aangeraden bij stellen die goed met elkaar kunnen overleggen en dit ook allebei willen.

2. Wat zijn de kinderen gewend en wat vinden ze fijn?

Hoe is de situatie nu? Hou er rekening mee dat kinderen behoefte hebben aan regelmaat. Als zij eenmaal gewend zijn dat moeder altijd thuis is en voor ze zorgt, is het voor hen heel gek als vader deze taak ineens op zich neemt. Het kan natuurlijk wel, maar het zal wel flink wennen zijn en dat in een periode waarin er al heel veel verandert. Voor de kinderen kan het fijn zijn als de situatie zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Betrek de kinderen ook bij het maken van een besluit over de omgangsregeling. Vraag wat zij prettig zouden vinden. Zo voelen ze zich gehoord.

3. De woonsituatie

Om een goede omgangsregeling op te stellen is het belangrijk dat de woonsituatie goed op orde is. Gaat vader ergens anders wonen en wil hij dat de kinderen blijven slapen, dan moeten er voor hen wel een slaapkamer beschikbaar zijn. Daarnaast is een uitgebreide omgangsregeling vrijwel onmogelijk als jullie ver uit elkaar gaan wonen. Denk er aan dat kinderen ook makkelijk naar school moeten kunnen. Ga jij 50 kilometer verderop wonen, dan zullen de kinderen doordeweeks niet bij jou kunnen komen.

4. Werk

Ook jullie werk speelt een belangrijke rol in de hele planning. Het is lastig om een co-ouderschap af te spreken met iemand die fulltime werkt. Leg jullie agenda’s naast elkaar en bekijk welke mogelijkheden er zijn.

Geen goed overleg

Is er geen goed overleg tussen jullie meer mogelijk of hebben jullie allebei hele andere ideeën over de omgangsregeling? Dan zal de rechter uiteindelijk de omgangsregeling bepalen. Om hier actie op te ondernemen heb je een advocaat nodig. Neem hiervoor gerust contact op met onze juridische medewerkers.

Wat als mijn ex zich niet aan de omgangsregeling houdt?

Je kunt je ex alleen aan de omgangsregeling houden als er ook officieel een omgangsregeling op papier staat. Staan jullie afspraken inderdaad op papier, dan is de omgangsregeling een verplichting. Houdt de ex zich hier niet aan, dan is het slim een advocaat in te schakelen. Deze kan de ex wijzen op zijn/haar verantwoordelijkheid en eventueel naar de rechter stappen als de ex niet voor rede vatbaar is. In het uiterste geval kan de rechter een dwangsom opleggen voor iedere dag dat de ex de omgangsregeling niet na komt.

Kan de omgangsregeling worden aangepast?

Situaties veranderen. Kinderen worden ouder, misschien krijgen jullie nieuwe partners of je krijgt ander werk. Er kunnen tal van redenen zijn waardoor de huidige omgangsregeling niet meer zo lekker loopt. In dat geval is het mogelijk de omgangsregeling aan te passen. Het liefst natuurlijk in goed overleg. Ga samen met de ex om tafel om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en kijk of jullie tot nieuwe afspraken kunnen komen. Lukt het jullie niet helemaal om hier uit te komen, dan kan een mediator misschien helpen. Wil de ex niet met jou om tafel, dan kun je een wijziging van de omgangsregeling ook afdwingen via de rechter. Je zult dan wel met goede redenen moeten komen. Ook hier kan een advocaat bij helpen.

Hulp nodig?

Hebben jullie hulp nodig bij het opstellen van de omgangsregeling, houdt de ex zich niet aan de afspraken of wil je de omgangsregeling wijzigen? Neem dan voor advies gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je vrijblijvend advies over de juridische vervolgstappen en brengen je eventueel in contact met een goede specialist bij jou in de buurt.