Gaan jullie uit elkaar, dan is het verstandig om duidelijke afspraken op papier te zetten. Toch kan het gebeuren dat één van de twee de afspraken niet nakomt.

Verdeling spullen en geld

Ten eerste zijn er de afspraken die jullie maken over de verdeling van spullen en geld. Als het goed is hebben jullie hier duidelijke afspraken over op papier gezet. Is dat het geval en hebben jullie dit document allebei ondertekend, dan is dit een officiële overeenkomst. Dit betekent ook dat je kunt eisen dat de ex deze afspraken nakomt. Doe hij/zij dat niet, dan kun je actie ondernemen. Het handigst is om eerst zelf een aangetekende brief naar de ex te sturen, waarin je aangeeft dat hij/zij zich aan de afspraken moet houden. Helpt dit niet, dan kan een advocaat je helpen om te krijgen waar je recht op hebt.

De omgangsregeling

Hebben jullie kinderen, dan zullen jullie ongetwijfeld ook afspraken hebben gemaakt over de omgangsregeling. Wanneer zijn de kinderen bij jou en wanneer bij de ex? Houdt één van jullie zich niet aan deze afspraken, dan kan dat heel wat frustraties met zich meebrengen. Daarnaast is het heel vervelend voor de kinderen als zij niet goed weten waar zij qua omgang aan toe zijn. Probeer je dus altijd zo goed mogelijk aan de afspraken te houden. Doet de ander dit niet, ga dan eerst verhaal halen. Waarom houdt hij/zij zich niet aan de afspraken? Is er misschien iets veranderd qua werk waardoor de omgangsregeling niet meer haalbaar is? Misschien kunnen jullie in goed overleg een nieuwe afspraak maken.

Wil de ex niet overleggen of is er geen goede reden voor het niet nakomen van de omgangsregeling? Dan kun je het beste een advocaat in de arm nemen. Deze kan de ex aanspreken op zijn/haar gedrag en eventueel naar de rechter stappen om nakoming af te dwingen. Staan er nog geen afspraken op papier en krijg jij je kind niet te zien? Dan kan een advocaat je helpen om een omgangsregeling te krijgen, want je hebt hier wel recht op. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en weten precies welke advocaat je hier het beste bij kan helpen.

Alimentatie

Er is geen enkel ander onderwerp binnen het personen- en familierecht waar zoveel discussies over ontstaan als de alimentatie. Dat is ook niet zo gek. Op dit gebied hebben jullie totaal tegenstrijdige belangen. Het bedrag is voor de één altijd te hoog en voor de ander altijd te laag. Dit zorgt er ook voor dat er de nodige problemen kunnen ontstaan bij de betaling van de alimentatie. Wij hebben dagelijks mensen aan de telefoon die aangeven dat de ex al een paar maanden niet heeft betaald. Staan jullie afspraken over de alimentatie duidelijk op papier, dan is dit probleem makkelijk op te lossen en kun je de alimentatie vorderen. Hebben jullie geen afspraken op papier, dan wordt dit een stuk lastiger en heb je hier een advocaat bij nodig.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij de alimentatiebetaler bent, maar dat er iets gebeurt waardoor je de alimentatie niet meer kunt betalen. Misschien ben je je baan kwijtgeraakt of ben je zzp-er en zijn je inkomsten sterk gedaald. In dit soort gevallen heb je een goede reden om de alimentatie te verlagen. Doe dit echter niet zomaar. Ga altijd in overleg met de ex en probeer samen een nieuw bedrag af te spreken. Doe je dit niet, dan kan de ex ten alle tijde het oude bedrag gaan vorderen en kom je alleen maar verder in de problemen. Wil de ex geen nieuwe afspraken maken, dan kun je een advocaat in de arm nemen om een verlaging van de alimentatie te regelen.

Hulp nodig? Wij geven je gratis juridisch advies!

Houdt jouw ex zich niet aan de afspraken of wil jij bestaande afspraken veranderen? Leg jouw situatie dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij kunnen je vertellen welke juridische vervolgstappen er mogelijk zijn en wie je hier het beste bij kan helpen. Je kunt onze juridisch adviseurs bereiken op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten). Je kunt ook een berichtje achterlaten op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.