“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Is mediation geschikt voor ons geschil?

 • Een mediator helpt jullie conflict op te lossen.
 • Wil je weten of mediation bij jullie geschil past? Wij adviseren je!
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Lees voor

Je hebt een geschil met iemand waar je niet uit komt. Dan vraag je jezelf misschien af of mediation geschikt is voor jouw probleem. Misschien probeer je de scheiding in gang te zetten maar kom je daar samen niet helemaal uit of heb je een probleem met de verdeling van een erfenis of een probleem werkgever of buurman. Op de één of andere manier moet dit toch opgelost worden. Maar hoe doe je dat?

Mediation kan in veel gevallen een goede oplossing zijn. Met mediation blijven jullie samen in gesprek, maar begeleidt een gespecialiseerd mediator jullie gesprekken om zo samen tot een oplossing te komen. Maar is mediation ook een geschikte oplossing voor jouw geschil? Onze medewerkers zitten dagelijks voor je klaar om naar jouw verhaal te luisteren. Zij kunnen goed inschatten of mediation voor jou geschikt is en kunnen je doorverwijzen naar een gespecialiseerde mediatior.

Wat is mediation?

Mediation is eigenlijk een vorm van bemiddeling. Bij mediation hebben jij en de ander zelf de touwtjes in handen. Een mediator is neutraal. Hij zal ook nooit een kant kiezen of beslissingen voor jullie nemen, maar zal er wel voor zorgen dat jullie gemeenschappelijke belangen aan het licht komen. Hierdoor komen jullie dichter bij een oplossing.

Een advocaat-mediator kan jullie ook informatie over juridische regels geven als jullie dat willen. Zo kunnen jullie samen een goed doordachte beslissing nemen en afspraken maken. Als jullie samen nog kunnen overleggen, dan is mediation de beste weg om tot een oplossing te komen.

Voordelen van mediation

Mediation heeft een heleboel voordelen. Een aantal voordelen op een rij:

 • Jullie denken beiden na over een oplossing voor het conflict
 • Je blijft met elkaar in gesprek
 • Jullie houden zelf de regie bij het oplossen
 • Mediation is sneller dan een juridische procedure
 • Het scheelt in de kosten. Mediation is vaak goedkoper dan een advocaat
 • Mediation is informeler dan een juridische procedure
 • Bij mediation hoeven jullie niet alles precies volgens de juridische regels op te lossen maar mogen jullie afspraken maken die bij jullie passen

Bij welke conflicten is mediation geschikt?

Bijna alle conflicten zijn met mediation op te lossen. Het meest voorkomende geval waar een mediator wordt ingezet is voor een echtscheiding. Zeker als er kinderen in het spel zijn is mediation een hele goede oplossing. Op die manier blijf je samen in gesprek door met elkaar te overleggen en zoek je samen naar oplossingen die bij jullie passen.

Andere voorbeelden waarin mediation geschikt is zijn:

 • Hulp bij een conflict over de alimentatie
 • Een arbeidsconflict
 • Conflict over de verdeling van een erfenis/nalatenschap
 • Een conflict met de buren
 • Zakelijke conflicten bijvoorbeeld met een zakenpartner

Het nut van mediation? Uit onderzoek is gebleken dat de afspraken die in mediation worden gemaakt, in tegenstelling tot uitspraken van de rechter, de grootste kans hebben om te worden nageleefd.

Mediation is vrijwillig

Een mediationtraject is op vrijwillige basis. Jullie moeten er dus beiden voor open staan en hieraan mee willen werken. Er moet dan ook een beetje overleg mogelijk zijn tussen jullie.
Als één van beiden niet mee wil werken of als jullie op bepaalde punten lijnrecht tegenover elkaar staan, dan is mediation geen optie. In dat geval zal er een advocaat ingeschakeld moeten worden en gaat de rechter een uitspraak doen. Ook als je een advocaat nodig hebt kun je contact met ons opnemen.

Ik ben op zoek naar een goede mediator

Zoals gezegd kun je bijna alle geschillen met een mediator oplossen. Voorwaarde is wel dat beide partijen willen meewerken.
Heb jij een geschil en willen jullie dit met een mediator oplossen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers luisteren graag naar jouw verhaal en brengen je vrijblijvend in contact met een gespecialiseerd mediator. Bel ons gerust op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) voor gratis advies over jouw situatie!

Meer informatie