“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Naamswijziging

  • Heb jij in het dagelijks leven last van jouw voor- of achternaam?
  • Een naamswijziging kan een uitkomst zijn!
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Lees voor

Misschien heb je het niet direct door, maar jouw naam is best belangrijk in je leven. Heb je een ‘normale’ naam dan zal dat je niet zo opvallen, maar heb jij een naam die anders is dan anders, moeilijk uit te spreken is in het Nederlands of misschien een gekke betekenis heeft, dan kan dit je behoorlijk in de weg zitten. In dat soort situaties is het mogelijk jouw voor- of achternaam te veranderen.

Voornaam wijzigen

Wil je jouw voornaam wijzigen, dan kan dit via de rechter. In een verzoekschrift dat wordt ingediend door een advocaat vraag je de rechter om jouw voornaam aan te passen. Het is wel belangrijk om hier een goede reden voor te hebben. Hierbij kun je denken aan de volgende redenen:

  • Als je te maken hebt met discriminatie of pesterijen door jouw naam
  • Bij adoptie
  • Als er sprake is van een verandering van gender
  • Uit religieuze overwegingen
  • Als je psychisch te lijden hebt onder jouw naam
  • Als jouw buitenlandse naam in Nederland een vreemde betekenis heeft om moeilijk te verstaan of op te schrijven is. 

Er zijn natuurlijk ook andere redenen mogelijk. Wil jij weten of jij een goede reden hebt voor een voornaamswijziging? Leg jouw situatie dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij kunnen goed inschatten of jij genoeg redenen hebt om jouw voornaam te veranderen of niet. 

De rechter zal uiteindelijk beslissen of jouw voornaam inderdaad gewijzigd wordt of niet. Zo ja, dan wordt jouw geboorteakte aangepast en zal jouw nieuwe naam ook worden doorgegeven aan de Basisregistratie Persoonsgegevens. 

Wijzigen achternaam

Het wijzigen van jouw achternaam is een stuk complexer. Een verzoek tot wijziging van de achternaam gaat namelijk via de koning, omdat het veranderen van de achternaam flink wat impact heeft. Nou regelt onze koning dat natuurlijk niet zelf. Hiervoor is de dienst Justis in het leven geroepen. Wil jij jouw achternaam wijzigen, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij Justis. Ook hierbij is het wel belangrijk dat je een hele goede reden hebt voor het veranderen van jouw achternaam. Zo ondervind je problemen met jouw achternaam of zorgt jouw achternaam voor psychische problemen. Na het indienen van de aanvraag zal Justis besluiten of jouw verzoek wordt ingewilligd of niet.

Genderneutraal paspoort

Het aantal voornaamswijzigingen neemt gestaag toe. Dit lijkt alles te maken te hebben met het feit dat steeds meer mensen er voor kiezen genderneutraal door het leven te gaan. Zie jij jezelf als non-binair en heeft je Julia, dan kun je je voorstellen dat je deze naam misschien te vrouwelijk vindt. Ook dan heb je een goede reden om een voornaamswijziging aan te vragen. Je kan ook nog een stapje verder gaan. Zo is het namelijk ook mogelijk om een genderneutraal paspoort aan te vragen. In dat geval staat er bij geslacht geen man of vrouw, maar een x. Helaas gaat dit nog niet al te makkelijk. Ook hiervoor zal je naar de rechter moeten. 

Welke advocaat helpt bij naamsverandering?

Om jouw voornaam te wijzigen of een genderneutraal paspoort aan te vragen moet je dus naar de rechter. Een advocaat helpt je hierbij en zal het verzoekschrift voor je indienen. Dit soort zaken vallen onder het personen- en familierecht. Ben jij op zoek naar een goede advocaat die jou hier goed bij kan helpen? Neem dan gerust even vrijblijvend contact met ons op. Samen bekijken we of je een goede reden hebt om aan de bel te trekken. Zo ja, dan zoeken wij de juiste advocaat bij jou in de buurt. Je kan ons altijd bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier.

Meer informatie