Het is belangrijk om te bekijken welke omgangsregeling het beste bij jullie situatie past. Is er goed overleg tussen jullie mogelijk en willen jullie de zorg voor de kinderen zo gelijk mogelijk verdelen? Dan is co-ouderschap voor jullie wellicht een goede keuze.
Wat is co-ouderschap?
Bij co-ouderschap wordt de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld. De kinderen zijn dus evenveel bij de ene ouder als bij de ander. Dit zorgt ervoor dat beide ouders de kinderen evenveel zien en ook allebei even betrokken zijn bij de opvoeding.
Wanneer kiezen voor co-ouderschap?
Er zijn een paar punten die een belangrijke rol spelen in de keuze voor co-ouderschap.
- Overleg
- Afstand
- Werk
- De kinderen
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
1. Overleg
Doordat jullie de zorg voor de kinderen gelijk verdelen, zullen jullie veel contact met elkaar moeten hebben over de kinderen. Dit kan alleen als er goed overleg tussen jullie mogelijk is. Is dat goede overleg er niet, dan is co-ouderschap meestal niet verstandig. Daarnaast is het belangrijk dat jullie allebei co-ouderschap willen. Staat één van de twee hier niet voor open, dan kan dit het co-ouderschap erg lastig maken. Het gebeurt dan ook zelden dat een rechter bepaalt dat er een co-ouderschap komt als één van de ouders dit niet wil.
2. Afstand
Bij co-ouderschap is het belangrijk dat jullie niet te ver van elkaar wonen. Dit is puur uit praktisch oogpunt. Woon je 30 km verderop, dan zal het heel lastig zijn om je kind iedere dag op tijd naar school te brengen. Daarnaast zorgt zo’n afstand ervoor dat een kind niet zelf naar school, clubjes of vriendjes kan fietsen. Niet handig. Woon je wel bij elkaar in de buurt, dan kan co-ouderschap zeker een optie zijn. Heb je eenmaal een co-ouderschap, dan betekent dat ook dat je niet zomaar naar een andere stad kunt verhuizen. Je moet immers rekening houden met de omgangsregeling.
3. Werk
Werk je fulltime en ben je doordeweeks nauwelijks thuis, dan zal het lastig zijn om een co-ouderschap af te spreken. Al met al moet het qua werk wel te regelen zijn. Pak dus allebei je agenda en ga kijken wat er praktisch gezien mogelijk is.
4. De kinderen
Eigenlijk is dit natuurlijk het belangrijkste punt. Co-ouderschap moet bij de kinderen passen. Zij moeten zich hier goed bij voelen. Voor het ene kind is co-ouderschap de ideale omgangsregeling, terwijl het andere kind dit helemaal niet prettig vindt. Zijn de kinderen wat ouder? Heb het er dan samen over. Hoe zien zij de omgangsregeling voor zich? Vinden de kinderen het niet prettig om een week bij de ene ouder te zijn en dan een week bij de andere ouder, dan kun je samen ook spelen met de indeling van de omgangsregeling. Misschien is het prettiger om halverwege de week te wisselen. Ga samen om tafel om een plan te maken. Soms kan het ook slim zijn om de omgangsregeling gewoon even uit te testen. Zo kun je in de praktijk zien of dit bevalt en de afspraken hier eventueel nog op aanpassen.
Maak duidelijke afspraken
Het is belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken over de zorg van de kinderen. Maak een duidelijke verdeling van de taken en spreek af wie wat doet. Maak ook een planning voor de schoolvakanties en feestdagen. Uiteindelijk is het slim om al jullie afspraken netjes op papier te zetten in een ouderschapsplan. Op deze manier maak je de afspraken officieel en is hier eigenlijk geen discussie meer over mogelijk. Hebben jullie hulp nodig bij het maken van deze afspraken, dan kan een mediator hier wellicht bij helpen. Wil je in contact komen met een goede mediator bij jou in de buurt? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies wie jullie hier het beste bij kan helpen en geven je gratis advies.
Moet je bij co-ouderschap ook alimentatie betalen?
Ook bij een co-ouderschap moet er meestal alimentatie worden betaald. Jullie hebben allebei evenveel zorg voor de kinderen en dus ook evenveel kosten. Zijn jullie inkomens niet gelijk, dan zal degene met het hoogste inkomen een stukje kinderalimentatie moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit om de situatie in beide huishoudens recht te trekken. Maak duidelijke afspraken over de kinderalimentatie en neem deze ook op in het ouderschapsplan. Het kan slim zijn om een officiële alimentatieberekening te laten maken. Zo voorkom je dat een discussie over de alimentatie ervoor zorgt dat het hele co-ouderschap op losse schroeven komt te staan.
Hulp nodig bij het regelen van het co-ouderschap?
Het regelen van het co-ouderschap is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je hulp nodig om samen goede afspraken te maken? Kom je er niet helemaal uit of wil je weten wat er aan alimentatie betaald moet worden? Bel voor gratis advies met onze juridisch adviseurs. Zij bekijken wat je in jouw situatie het beste kunt doen en brengen je eventueel in contact met een specialist die je kan helpen om alles goed te regelen.