Bij het uit elkaar gaan is het heel belangrijk om goede afspraken over de kinderen te maken. Hoe gaat de omgangsregeling eruit zien? Hoe verdelen jullie de vakanties en de feestdagen? En hoe hoog wordt de alimentatie? Dit zijn allemaal vragen waar een antwoord op moet komen. Door nu duidelijke afspraken te maken voorkom je vervelende discussies in de toekomst. Alle afspraken die jullie maken, moeten worden opgenomen in een ouderschapsplan. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap, dan is het opstellen van zo’n ouderschapsplan verplicht. Woonden jullie alleen samen, dan is het niet verplicht, maar zeker wel verstandig.

Hoe maak je een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan kun je op verschillende manieren maken.

  1. Via een gezamenlijke advocaat of mediator
  2. Met een eigen advocaat en hulp van de rechter
  3. Samen om de keukentafel
  4. Met de online ouderschapsplanmodule

1. Via een gezamenlijke advocaat of mediator

Hebben jullie samen een advocaat of een mediator ingeschakeld om de scheiding te regelen? Dan zal dit waarschijnlijk ook degene zijn die het ouderschapsplan voor jullie op gaat stellen. Samen met de advocaat of mediator gaan jullie om tafel om alle belangrijke afspraken te maken. Deze worden uiteindelijk in de juiste vorm gegoten en toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant. Wil je kosten besparen, dan kun je ook bij de advocaat of mediator aangeven dat jullie zelf voor het ouderschapsplan zorgen.

9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

"Ik had veel eerder contact moeten zoeken

Linda zette mij weer met beide voeten op de grond: wees zakelijk en geen emotioneel gedoe er doorheen. Zo'n goed en duidelijk en recht voor de raap advies gekregen! Bedankt"

2. Met een eigen advocaat en hulp van de rechter

Is goed overleg tussen jullie niet meer mogelijk, dan heb je waarschijnlijk een eigen advocaat in de arm genomen. Deze gaat je helpen om goede afspraken te maken over de kinderen. Hiervoor zullen de advocaten waarschijnlijk met elkaar in conclaaf gaan. Zijn er punten waar jullie anders over denken (bijvoorbeeld de hoogte van de kinderalimentatie), dan is het aan de rechter om hier een besluit over te nemen. Op deze manier komt uiteindelijk ook een ouderschapsplan tot stand.

3. Samen om de keukentafel

Kunnen jullie goed met elkaar overleggen, dan staat het jullie vrij om samen om de keukentafel een ouderschapsplan te maken. Op zich kun je samen een heel eind komen. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt over alle belangrijke zaken. Het lastigste is in dit geval waarschijnlijk het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie. Dit blijft een lastig onderwerp, omdat jullie hierbij tegengestelde belangen hebben. Voor de één is het fijn als de alimentatie wat hoger is, de ander zal het liefst een lagere alimentatie afspreken. Om discussies of zelfs ruzies te voorkomen is het slim om dit gedeelte van het ouderschapsplan uit handen te geven. Laat een officiële alimentatieberekening maken. Dan weten jullie allebei zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken en kan hier eigenlijk geen discussie meer over ontstaan.

4. Met een online ouderschapsplanmodule

Ook al kun je goed met elkaar overleggen, dan nog kan het best lastig zijn om samen een ouderschapsplan te maken. Want welke onderwerpen moeten hierin voorkomen? Hoe zet je dit goed op papier? En welke mogelijkheden zijn er precies? Om je hierbij te helpen kun je gebruik maken van onze online ouderschapsplanmodule. De module leidt je vraag voor vraag door het ouderschapsplan. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Als jullie samen alle vragen hebben beantwoord, worden jullie antwoorden automatisch in het officiële format van een ouderschapsplan gegoten. Wij checken hem nog even voor je en dan is je ouderschapsplan klaar. Dit plan kun je ook eventueel meenemen naar de advocaat om toe te voegen aan het convenant of om te laten bekrachtigen door de rechter.