Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar, dan is de kans groot dat één van de ouders kinderalimentatie moet betalen aan de andere ouder. Dit heet ook wel de onderhoudsplicht. Je bent verplicht je kinderen financieel te onderhouden. Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden is van veel verschillende factoren afhankelijk bijvoorbeeld het inkomen van beide ouders, het kindgebonden budget, maar ook de omgangsregeling speelt een belangrijke rol.
Samen afspraken maken
Als jullie nog goed met elkaar kunnen overleggen, mogen jullie samen afspraken maken over de kinderalimentatie. Je kunt dus samen een bedrag bepalen. Helaas is dit niet altijd even makkelijk. In dit geval hebben jullie tegengestelde belangen. De één zal het bedrag waarschijnlijk te hoog vinden, de ander te laag. Pas op dat je hier geen ruzie over krijgt. Dat zou zonde zijn.
Komen jullie er samen niet helemaal uit, dan is het misschien slim om de alimentatie officieel te laten berekenen. Wij helpen je daar graag bij. Onze alimentatiespecialist maakt een officiële berekening aan de hand van jullie gegevens. Dit is een neutrale berekening. Deze berekening kunnen jullie vervolgens samen ondertekenen en toevoegen aan het ouderschapsplan. Op deze manier is er eigenlijk geen discussie meer mogelijk over het bedrag.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
Wat als er geen overleg meer mogelijk is?
Kunnen jullie niet meer met elkaar overleggen, maar wil je de kinderalimentatie wel goed regelen? Dan kan een advocaat je hierbij helpen. Een advocaat zal alle financiële gegevens opvragen bij de ex en op basis hiervan met een bedrag komen. Het is vervolgens aan de ex om te bepalen of hij/zij hiermee akkoord gaat of niet. Zo niet, dan zal de ex een eigen advocaat een berekening laten maken. De advocaten gaan met elkaar onderhandelen. Lukt het dan nog niet om tot een bedrag te komen, dan zal de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken en het bedrag bepalen.
Wat moet er betaald worden van de kinderalimentatie?
Staat er eenmaal een duidelijk afspraak over de kinderalimentatie op papier, dan vallen eigenlijk alle kosten van de kinderen hieronder. De verzorgende ouder (de ouder die de kinderalimentatie ontvangt) zal dus alle kosten moeten betalen. Hierbij kun je denken aan eten, drinken, onderdak en kleding. Maar ook kosten voor schoolreisjes, sporten, clubjes, beugels en feestjes. De betalende ouder zorgt natuurlijk zelf voor eten en drinken als de kinderen bij hem/haar zijn. Willen jullie andere afspraken maken over de verdeling van de kosten, dan mag dat. Zorg er wel voor dat alles duidelijk op papier staat! Zo kun je een hoop vervelende discussies voorkomen.
Hoe lang moet ik kinderalimentatie betalen?
De kinderalimentatie moet in principe worden doorbetaald tot de kinderen 21 worden. Vanaf dat moment zijn ze volwassen en moeten ze voor zichzelf kunnen zorgen. Is een kind al eerder financieel zelfstandig, dan kan dat een reden zijn om eerder te stoppen met betalen. Stop nooit zomaar, maar doe dit altijd in goed overleg.
Kan de kinderalimentatie aangepast worden?
De hoogte van de kinderalimentatie is gebaseerd op jullie draagkracht. Verandert er iets in die draagkracht bij jou of bij de ex, dan kan dat een reden zijn om de alimentatie aan te passen. Betaal jij alimentatie en raak je je baan kwijt, dan is het slim om te bekijken of de alimentatie verlaagd kan worden. Hebben jullie alimentatieafspraken, maar besluiten jullie de omgangsregeling te veranderen? Ook dat heeft invloed op het alimentatiebedrag. Ook trouwen met een nieuwe partner kan de alimentatie behoorlijk beïnvloeden. Wil jij weten of het in jouw situatie mogelijk is de alimentatie te verhogen of te verlagen? Leg jouw verhaal dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.
Wat als de ex de kinderalimentatie niet betaalt?
Wil de ex om welke reden dan ook de kinderalimentatie niet meer betalen? Dan kun je meestal vrij makkelijk gaan vorderen. Jullie hebben immers een duidelijke afspraak. Vorderen gaat overigens het makkelijkst als er een officiële beschikking is van de rechter. Het kan dus nooit kwaad om de alimentatieafspraken officieel vast te leggen.
Alimentatie en de bijstand
Komt jouw ex in de bijstand terecht, dan kan het zijn dat de gemeente zich niets aantrekt van de afspraken die jullie onderling hebben gemaakt. Veel gemeentes zullen je vragen om de alimentatie officieel te regelen via een advocaat. Andere gemeentes komen zelf met een bedrag op de proppen. Kijk hier goed voor uit, want deze bedragen zijn meestal veel te hoog. Ook hierbij heb je een advocaat nodig om hier tegenin te gaan.
Vragen of hulp nodig?
Heb jij vragen over de alimentatie, wil de de alimentatie laten berekenen of heb je hulp nodig bij het wijzigen of vorderen van de alimentatie? In al deze gevallen kun je bij onze juridische adviseurs terecht voor gratis advies. Zij helpen je verder en brengen je eventueel in contact met een specialist die je kan helpen.