Heb je samen afspraken gemaakt over de alimentatie, dan is het natuurlijk de bedoeling dat deze afspraken ook worden nagekomen. Toch kan er wel eens een kink in de kabel komen, waardoor de ex weigert te betalen. Gelukkig is er vaak wel een goede oplossing te vinden en kun je de alimentatie gaan vorderen.

Wat als de ex de alimentatie niet betaalt?

Mocht de ex de alimentatie niet betalen, dan kun je deze vaak vrij gemakkelijk vorderen. Natuurlijk is het belangrijk om eerst eens bij de ex te gaan informeren waarom hij de alimentatie niet heeft overgemaakt. Misschien is hier een goede reden voor en kunnen jullie hier onderling een afspraak over maken.

Is overleg niet mogelijk of wil de ex nergens aan meewerken? Dan is het verstandig om de alimentatie te gaan vorderen. Heb jij een beschikking van de rechter over de alimentatie en is de achterstand niet groter dan 6 maanden? Dan kun je terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij zullen contact opnemen met de ex en proberen een regeling te treffen. Lukt dit niet, dan kunnen ze uiteindelijk beslag leggen.

Hebben jullie onderling afspraken gemaakt over de alimentatie of is de achterstand groter dan een half jaar, dan kun je terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Ook zij zullen eerst de ex benaderen om te bekijken of er een oplossing te vinden valt en zo niet verdere actie ondernemen.

Indexering

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de indexering. De indexering is en jaarlijkse verhoging van de kinder- en partneralimentatie die in januari plaats moet vinden. Weigert de ex het bedrag te verhogen, dan kun je dit ook via dezelfde weg vorderen.

Tot vijf jaar terug

Wist je dat je achterstallige alimentatie tot vijf jaar terug kan vorderen. Het is dus wel belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Zijn er vijf jaar verstreken, dan ben je te laat.

Beschikking van de rechter

Het vorderen van de alimentatie gaat het makkelijkst als je een alimentatie beschikking van de rechter hebt. Maken jullie afspraken over de alimentatie, dan is het dus verstandig om deze ook te laten bekrachtigen door de rechter. Dit kun je regelen via een advocaat. Hebben jullie alleen mondeling afspraken gemaakt over de alimentatie, dan zal vorderen lastig worden. Bewijs maar eens dat jullie inderdaad een afspraak hebben gemaakt. In dat geval is het slim om alsnog naar de rechter te stappen om de alimentatie goed te regelen. Zo voorkom je verdere problemen in de toekomst.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het vorderen van de alimentatie of moet de alimentatie officieel worden vastgelegd? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij bekijken samen met jou welke vervolgstappen je het beste kunt ondernemen en brengen je in contact met de juiste specialist. Je kunt ze bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op het contactformulier.