“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pre-mediation

  • Pre-mediation is het gesprek voor een mediationtraject.
  • Wij brengen je graag in contact met een geschikte mediatior.
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Lees voor

Mediation is bij veel mensen bekend. Pre-mediation gaat vooraf aan een mediationtraject. Je hoeft hier niet voor te kiezen. Het is bedoeld om op een informele manier te praten over het (dreigende) conflict. Vaak zijn het kleine problemen die zich hiervoor lenen. Een heel mediation traject is dan niet nodig om het probleem op te lossen.Kom je er tijdens de pre-mediation niet uit? Dan kan je vragen of de mediator met jullie een regulier mediation traject wil starten. De mediator helpt om een oplossing te vinden die voor beide partijen redelijk is.

Wat is pre-mediation?

Pre-mediation is een gesprek, onder begeleiding van een onafhankelijke derde (een mediator), dat kan worden ingezet vóórafgaand aan het mediation traject. Om grote conflicten te voorkomen kan deze vorm van mediation een uitkomst zijn. Met pre-mediation krijg je de mogelijkheid om samen te onderzoeken wat precies het probleem is en of jullie er met gesprekken uit kunnen komen. Het kenmerkende aan deze vorm van mediation is dat het een informeel gesprek is. Dit in tegenstelling tot het normale mediationtraject waar de regeltjes nou eenmaal een grote rol spelen. Bij pre-mediation leggen jullie de basis voor het uiteindelijke mediation-traject, mocht dat traject daarna nog nodig zijn.

Let op:
Mediator is een onbeschermde titel. Dat betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Let daarom goed op of jouw mediator wel de juiste papieren heeft. Wij werken met een groot netwerk van gecertificeerde mediators en helpen je graag bij het vinden van de juiste persoon.

Voor welke conflicten is pre-mediation bedoeld?

Net als gewone mediation, is pre-mediation in te zetten op een breed aantal onderwerpen. Hoewel pre-mediation bij de meeste mensen het meeste bekend is voor een echtscheiding, kun je ook denken aan pre-mediation bij een arbeidsconflict, een conflict over de erfenis of een conflict met de overheid.

Bijvoorbeeld: Als jullie kiezen voor mediation, dan zijn jullie het er vaak al over eens dat jullie willen scheiden. Maar wat als jullie daar nog niet helemaal zeker van zijn? Misschien is een goed gesprek wel genoeg om jullie relatie te herstellen. In dat geval kan pre-mediation voor jullie een goede oplossing zijn.

Is deze vorm van mediation geschikt voor mijn geschil?

Om te bepalen of pre-mediation geschikt is voor jouw conflict, is het belangrijk hoe de onderlinge communicatie is tussen jou en de andere partij. Natuurlijk moeten beide partijen mee willen werken. Ook moet er nog wel commutatie mogelijk zijn tussen beide. Dus wanneer jullie wel met elkaar in gesprek kunnen gaan, maar het gevoel hebben dat een onafhankelijke partij jullie in de gesprekken kan helpen, is het een goede optie. Als uiteindelijk toch blijkt dat pre-mediation geen goede keuze is voor jullie, dan kunnen jullie een kiezen voor een ‘normale’ mediator.

Waarom kiezen voor pre-mediation?

Waarom is het interessant om te kiezen voor pre-mediation?

  • Het is een informeel gesprek. Dit gesprek dient direct als basis voor een eventueel mediationtraject.
  • De formele mediationregels zijn in dit gesprek nog niet belangrijk. Dit geeft het gesprek een luchtiger karakter. Wat wel belangrijk is, is dat jullie samen in gesprek gaan en zoeken naar oplossingen en een basis leggen.
  • Soms is na pre-mediation een heel mediationtraject niet meer nodig. Dit bespaart kosten en tijd.
  • Jullie kunnen samen onderzoeken of mediation een optie is voor jullie. Dit kan een hoop kosten besparen.
  • De oplossing? Die zoeken jullie samen. Daardoor heeft het meer draagkracht en is de kans op succes groot.

Hulp of advies op maat

Wil jij graag gebruik maken van pre-mediation of wil je advies wat in jouw situatie het beste past? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen en brengen je in contact met een mediator voor een vrijblijvend adviesgesprek. Je kan ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 ook bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie