Je hebt een geschil met iemand waar je niet uit komt. Dan vraag je jezelf misschien af of mediation geschikt is voor jouw probleem. Misschien probeer je de scheiding in gang te zetten maar kom je daar samen niet helemaal uit of heb je een probleem met de verdeling van...
Lees meerMediation is bij veel mensen bekend. Pre-mediation gaat vooraf aan een mediationtraject. Je hoeft hier niet voor te kiezen. Het is bedoeld om op een informele manier te praten over het (dreigende) conflict. Vaak zijn het kleine problemen die zich hiervoor lenen. Een heel mediation traject is dan niet nodig om het probleem op te lossen.Kom je er tijdens de pre-mediation niet uit? Dan kan je vragen of de mediator met jullie een regulier mediation traject wil starten. De mediator helpt om een oplossing te vinden die voor beide partijen redelijk is.
Wat is pre-mediation?
Pre-mediation is een gesprek, onder begeleiding van een onafhankelijke derde (een mediator), dat kan worden ingezet vóórafgaand aan het mediation traject. Om grote conflicten te voorkomen kan deze vorm van mediation een uitkomst zijn. Met pre-mediation krijg je de mogelijkheid om samen te onderzoeken wat precies het probleem is en of jullie er met gesprekken uit kunnen komen. Het kenmerkende aan deze vorm van mediation is dat het een informeel gesprek is. Dit in tegenstelling tot het normale mediationtraject waar de regeltjes nou eenmaal een grote rol spelen. Bij pre-mediation leggen jullie de basis voor het uiteindelijke mediation-traject, mocht dat traject daarna nog nodig zijn.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
Voor welke conflicten is pre-mediation bedoeld?
Net als gewone mediation, is pre-mediation in te zetten op een breed aantal onderwerpen. Hoewel pre-mediation bij de meeste mensen het meeste bekend is voor een echtscheiding, kun je ook denken aan pre-mediation bij een arbeidsconflict, een conflict over de erfenis of een conflict met de overheid.
Bijvoorbeeld: Als jullie kiezen voor mediation, dan zijn jullie het er vaak al over eens dat jullie willen scheiden. Maar wat als jullie daar nog niet helemaal zeker van zijn? Misschien is een goed gesprek wel genoeg om jullie relatie te herstellen. In dat geval kan pre-mediation voor jullie een goede oplossing zijn.
Is deze vorm van mediation geschikt voor mijn geschil?
Om te bepalen of pre-mediation geschikt is voor jouw conflict, is het belangrijk hoe de onderlinge communicatie is tussen jou en de andere partij. Natuurlijk moeten beide partijen mee willen werken. Ook moet er nog wel commutatie mogelijk zijn tussen beide. Dus wanneer jullie wel met elkaar in gesprek kunnen gaan, maar het gevoel hebben dat een onafhankelijke partij jullie in de gesprekken kan helpen, is het een goede optie. Als uiteindelijk toch blijkt dat pre-mediation geen goede keuze is voor jullie, dan kunnen jullie een kiezen voor een ‘normale’ mediator.
Waarom kiezen voor pre-mediation?
Waarom is het interessant om te kiezen voor pre-mediation?
- Het is een informeel gesprek. Dit gesprek dient direct als basis voor een eventueel mediationtraject.
- De formele mediationregels zijn in dit gesprek nog niet belangrijk. Dit geeft het gesprek een luchtiger karakter. Wat wel belangrijk is, is dat jullie samen in gesprek gaan en zoeken naar oplossingen en een basis leggen.
- Soms is na pre-mediation een heel mediationtraject niet meer nodig. Dit bespaart kosten en tijd.
- Jullie kunnen samen onderzoeken of mediation een optie is voor jullie. Dit kan een hoop kosten besparen.
- De oplossing? Die zoeken jullie samen. Daardoor heeft het meer draagkracht en is de kans op succes groot.
Hulp of advies op maat
Wil jij graag gebruik maken van pre-mediation of wil je advies wat in jouw situatie het beste past? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen en brengen je in contact met een mediator voor een vrijblijvend adviesgesprek. Je kan ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 ook bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).
Meer informatie
Heb jij juridische hulp nodig en heb je een wat lager inkomen? Dan kan het heel goed zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit betekent dat je op kosten van de overheid een advocaat of mediator kan inschakelen. Zelf hoef je alleen een eigen bijdrage te...
Lees meerIedereen krijgt wel eens te maken met een juridisch probleem. Sommige problemen kun je zelf oplossen of met de hulp van vrienden of collega’s. Maar als je te maken krijgt met een juridisch probleem waar je niet uitkomt of je bent betrokken bij een rechtszaak dan is...
Lees meerHeb je te maken met een conflict en komen jullie er samen niet uit? In dat geval is het slim om de hulp van een specialist in te schakelen. Hierbij kun je kiezen tussen het inschakelen van een advocaat of mediator. Maar wie kan jou nou het beste helpen? Wanneer kan ik...
Lees meer