Er zijn verschillende manieren om een werknemer te ontslaan. Is er sprake van bedrijfseconomische redenen of is iemand twee jaar ziek, dan wordt er een ontslagvergunning aangevraagd bij het UWV. Is er sprake van disfunctioneren, dan kan een werkgever naar de kantonrechter om dit aan te tonen. Toch lukt het werkgevers en werknemers heel vaak om samen tot goede afspraken te komen over het ontslag. In dat geval spreek je van ontslag met wederzijds goedvinden. In dit geval behoudt je ook jouw recht op een WW-uitkering.

Vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Is er eigenlijk geen goede (juridische) reden voor het ontslag, dan is ontslag met wederzijds goedvinden eigenlijk de enige mogelijkheid. Om het arbeidscontract op deze manier te beëindigen moet er een beëindigingsovereenkomst oftewel vaststellingsovereenkomst getekend worden. Een vaststellingsovereenkomst is een document waarin alle afspraken staan die jullie samen maken over het ontslag. Hierbij kun je denken aan afspraken over de opzegtermijn, het uitbetalen van resterende vakantiedagen en de transitievergoeding.

Let op:
Teken nooit meteen de vaststellingsovereenkomst, maar laat deze altijd controleren door een specialist. Als er iets niet goed is omschreven, kan dit ervoor zorgen dat je je recht op een uitkering kwijt raakt. Wij helpen je hier graag bij. Onze juristen controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis! Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

Onderhandelen

Zelf mag je, als het om ontslag gaat, nooit het initiatief nemen. Het eerste voorstel moet dus van de werkgever komen. Als je dit voorstel krijgt, teken dan niet meteen. Vaak valt er namelijk nog behoorlijk te onderhandelen over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding. Daarnaast is het belangrijk dat het document juridisch klopt. Is dit niet het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat je geen WW-uitkering kunt krijgen. Het is dan ook belangrijk om het voorstel te laten nakijken door een jurist of advocaat. Deze specialist zal bekijken of het document juridisch juist is en gaat samen met jou kijken of er meer uit te halen valt. In veel gevallen bieden werkgevers een vergoeding voor de juridische kosten die je moet maken. Je hebt dan zelf geen kosten aan deze juridische hulp.

Wil je jouw voorstel na laten kijken of heb je hulp nodig bij de onderhandelingen? Leg je situatie vrijblijvend voor aan onze medewerkers. Zij kunnen je in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt. Je kunt ons bereiken via het contactformulier of telefonisch op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).