Heb je een vaststellingsovereenkomst (VSO) gekregen van jouw werkgever? Teken deze nooit direct. Laat deze  in alle gevallen controleren door een jurist. Wanneer de zaken juridisch niet goed zijn vastgelegd kan het zijn dat je jouw recht op een WW-uitkering kwijt raakt. Daarnaast kan het zijn dat je niet krijgt waar je recht op hebt. 

Vul direct ons contactformulier in en wij controleren jouw VSO gratis. Zo weet je zeker dat je pas tekent als alles klopt! Indien je dit wil onderhandelen we ook met jouw werkgever over betere voorwaarden. Ook deze dienst is altijd gratis.

Onze dienstverlening is gratis, omdat wij de kosten op jouw werkgever verhalen. Betaalt jouw werkgever niet? Dan nemen wij de kosten voor onze rekening. Wil je meer weten over onze werkwijze? Lees dan onze veelgestelde vragen.

Verschillende manieren van ontslag

Er zijn verschillende manieren om een werknemer te ontslaan. Is er sprake van bedrijfseconomische redenen of is iemand twee jaar ziek, dan wordt er een ontslagvergunning aangevraagd bij het UWV. Is er sprake van disfunctioneren, dan kan een werkgever naar de kantonrechter om dit aan te tonen. Toch lukt het werkgevers en werknemers heel vaak om samen tot goede afspraken te komen over het ontslag. In dat geval spreek je van ontslag met wederzijds goedvinden. In dit geval behoudt je ook jouw recht op een WW-uitkering.

Vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Is er geen goede (juridische) reden voor het ontslag? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden de enige manier om uit elkaar te gaan. Om het arbeidscontract op deze manier te beëindigen moet er een beëindigingsovereenkomst oftewel vaststellingsovereenkomst (VSO) getekend worden. Een vaststellingsovereenkomst is een document waarin alle afspraken staan die jullie samen maken over het ontslag. Hierbij kun je denken aan afspraken over de opzegtermijn, het uitbetalen van resterende vakantiedagen en de transitievergoeding.

Wist je dat onze juristen in 95% van de gevallen kosteloos betere voorwaarden uit onderhandelen? Dit doen zij ook geheel gratis voor jou!

Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

Heb je een vaststellingsovereenkomst getekend? Dan heb je wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd. In deze periode mag je de overeenkomst zonder reden ontbinden. Zo kun je alsnog advies inwinnen of onzekerheden bespreken. Laat je tijdens de bedenktijd goed informeren, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Veelvoorkomende clausules in een VSO

In een vaststellingsovereenkomst (VSO) staan vaak clausules zoals een concurrentiebeding, geheimhoudingsbeding en finale kwijting. Het concurrentiebeding kan je beperken in het vinden van een nieuwe baan. Een geheimhoudingsbeding verbiedt je soms om over bepaalde onderwerpen te praten, zoals bedrijfsinformatie of het ontslag zelf. Finale kwijting betekent dat werkgever en werknemer na het ondertekenen geen verdere aanspraken meer op elkaar kunnen maken. Onze juristen leggen je uit wat de gevolgen zijn van deze clausules. In sommige gevallen kunnen ze ervoor zorgen dat zulke bedingen uit de VSO worden verwijderd, zodat je niet onnodig beperkt wordt.

Wat controleren onze juristen in je VSO?

Onze juristen controleren of je vaststellingsovereenkomst juridisch klopt en of je niets misloopt. Zij bekijken onder andere:

  • Opzegtermijn: Is deze volgens de wet en cao geregeld?
  • Transitievergoeding: Is het bedrag correct berekend en juist vastgelegd?
  • WW-rechten: Komt je recht op een WW-uitkering niet in gevaar?
  • Clausules: Denk aan concurrentie- en geheimhoudingsbedingen die je kunnen beperken.

Door deze punten goed te checken, weet je zeker dat je vaststellingsovereenkomst klopt en dat je krijgt waar je recht op hebt.

Gratis controle en onderhandeling VSO

In de meeste gevallen valt er te onderhandelen over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding. Daarnaast is het belangrijk dat jouw VSO juridisch klopt. Is dit niet het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat je geen WW-uitkering kunt krijgen. Het is om die reden belangrijk om het voorstel te laten nakijken door onze juristen.

Bel ons direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en onze juristen kijken jouw VSO gratis voor je na! Ook onderhandelen zij gratis betere voorwaarden uit. Wij kunnen deze dienstverlening gratis aanbieden omdat wij onze kosten verhalen op de werkgever. Maak hier gebruik van, je hebt niets te verliezen!