De ontslagvorm die het meest wordt gebruikt is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij ga jij samen met de werkgever om tafel om afspraken te maken over het ontslag. Uiteindelijk worden jullie het eens en tekenen jullie samen een vaststellingsovereenkomst waar al deze afspraken in staan. Een prettige vorm van ontslag die ook ruimte geeft om te onderhandelen. Wij adviseren wel om nooit zomaar de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Laat dit altijd controleren door een specialist! Daarnaast is het belangrijk dat jij als werknemer een aantal punten goed in de gaten houdt bij ontslag met wederzijds goedvinden.

Waar moet ik op letten bij ontslag met wederzijds goedvinden?

  1. Brengt het ontslag risico met zich mee?
  2. De hoogte van de transitievergoeding
  3. De opzegtermijn
  4. Concurrentie- of relatiebeding
  5. Krijg je met deze vaststellingsovereenkomst straks een WW-uitkering? 

1. Brengt het ontslag risico met zich mee?

Ga voor jezelf na of het ontslag voor jou onnodig veel risico’s met zich meebrengt. Ben je bijvoorbeeld ziek en kun je straks niet solliciteren, dan kun je beter niet in onderhandeling gaan met de werkgever. In dat geval krijg je na het ontslag namelijk geen uitkering. Ook als je wat ouder bent of om een andere reden moeilijk weer aan het werk kan komen, is het misschien niet verstandig om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. De werkgever heeft jouw handtekening nodig voor het ontslag. Ga jij hier niet in mee, dan is het nog maar de vraag of er voor hem andere wegen zijn om jou te ontslaan. Soms is het dus slimmer om nergens mee akkoord te gaan en te blijven zitten waar je zit. Heb je hier advies over nodig, dan mag je ons altijd bellen op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).

2. De hoogte van de transitievergoeding

De transitievergoeding is de ontslagvergoeding die je meekrijgt na het ontslag. Over deze vergoeding kun je onderhandelen. Heeft de werkgever eigenlijk geen goede reden om jou te ontslaan, dan zorgt dit ervoor dat je een sterke onderhandelingspositie hebt. Zorg ervoor dat je eruit haalt wat erin zit! Een jurist of advocaat kan je hier eventueel bij helpen.

3. De opzegtermijn

De werkgever moet zich altijd houden aan de wettelijke opzegtermijn. Toch kunnen jullie hier samen van afwijken. Zet jij je handtekening, dan ga je akkoord en geldt de opzegtermijn die jullie samen hebben afgesproken. Dit kan een risico met zich meebrengen. Het UWV zal namelijk wel de wettelijke opzegtermijn hanteren. Spreek jij met de werkgever een maand opzegtermijn af, maar is de wettelijke opzegtermijn in jouw geval twee maanden? In dat geval zit je een maand zonder inkomen, want de WW-uitkering gaat pas na twee maanden in.

4. Concurrentie- of relatiebeding

Staat er in jouw arbeidscontract een concurrentie- of relatiebeding? Zo’n beding kan je behoorlijk in de weg zitten in je zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan je mogelijkheden flink beperken. Tijdens de onderhandelingen over het ontslag kun je met de werkgever overleggen of het mogelijk is het concurrentie- of relatiebeding nietig te verklaren. Op die manier kun je na het ontslag gewoon alle kanten op. Gaat de werkgever hiermee akkoord, dan worden de afspraken hierover opgenomen in de vaststellingsovereenkomst.

5. Krijg je met deze vaststellingsovereenkomst straks een WW-uitkering?

Het is heel belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst die jullie uiteindelijk tekenen goed in elkaar zit. Staan hier fouten in of blijkt hier bijvoorbeeld uit dat het ontslag je eigen keuze is, dan kan dit je uiteindelijk je recht op een uitkering kosten.

Wij adviseren om de overeenkomst altijd even te laten checken door een jurist of advocaat. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je jouw recht op een uitkering niet in gevaar brengt. Vaak stellen werkgevers een geldbedrag beschikbaar voor dit soort juridische kosten en kost het jou dus niets. Wil jij in contact komen met een specialist om jouw vaststellingsovereenkomst te checken? Wij hebben altijd een specialist bij jou in de buurt. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies over jouw situatie!