Als je ziek bent heb je ontslagbescherming. De werkgever mag je dan dus niet ontslaan. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen die ziek zijn te maken krijgen met ontslag. Schakel dan tijdig hulp in! Er zijn enkele situaties wanneer je wel ontslagen mag worden, ondanks dat je ziek bent.

Wanneer mag ik ontslagen worden als ik ziek ben?

  1. Bij faillissement
  2. Bij reorganisatie
  3. Om bedrijfseconomische redenen
  4. Op staande voet
  5. Met wederzijds goedvinden
  6. Ontslag na twee jaar ziekte

1. Bij faillissement

Gaat het bedrijf waar je werkt failliet, dan komt jou ontslagbescherming te vervallen en kun je ontslagen worden. De werkgever heeft in dat geval geen andere optie. Het UWV zal de loonbetaling overnemen.

2. Bij reorganisatie

Blijkt er bij een reorganisatie dat jij boventallig bent en komt je functie te vervallen. Dan mag de werkgever je ontslaan. Ook als je ziek bent.

3. Om bedrijfseconomische redenen

Gaat het financieel niet goed met het bedrijf en moeten er mensen vertrekken om het bedrijf staande te houden? In dat geval moet de werkgever via het afspiegelingsbeginsel bekijken welke werknemers er moeten vertrekken. Vervolgens wordt er een ontslagvergunning voor deze mensen aangevraagd. Ook mensen die ziek zijn mogen hier in worden meegenomen.

4. Op staande voet

Ook als je ziek bent kun je nog steeds op staande voet ontslagen worden. Steel je van het bedrijf, gebruik je geweld tegen je leidinggevende of collega of blijkt dat je al die tijd hebt gedaan alsof je ziek was, dan kan de werkgever jou op staande voet ontslaan.

5. Met wederzijds goedvinden

Tijdens je ziekte mag de werkgever je eventueel ook een voorstel doen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Pas hiervoor op! Het kan verleidelijk zijn om te tekenen. Helemaal als jou ziek zijn voornamelijk te maken heeft met het werk. Het kan dan natuurlijk heel fijn zijn om te tekenen en overal vanaf te zijn. Toch is dat lang niet altijd verstandig. Ben je ziek en onderteken je een vaststellingsovereenkomst, dan zul je hierna een WW-uitkering moeten aanvragen. Kun jij, doordat je ziek bent, niet aan de sollicitatieplicht voldoen dan heb je een probleem. Je krijgt dan geen uitkering en zit dus zonder inkomen. Het is dus belangrijk om eerst bij jezelf na te gaan of je in staat bent om weer te solliciteren. Is het antwoord op deze vraag nee, teken dan niet!!!

Let op:
Krijg jij een ontslagvoorstel van de werkgever en weet je niet goed wat je hiermee moet? Bel dan onze juridisch adviseurs voor advies. Zij spreken jouw situatie met je door en bekijken samen met jou wat verstandig is om te doen. Heb je verdere juridische hulp nodig, bijvoorbeeld om te onderhandelen over de transitievergoeding, dan kunnen zij jou ook in contact brengen met een specialist bij jou in de buurt die voor je op de bres springt. Advies van onze medewerkers is altijd gratis en vrijblijvend!

6. Ontslag na twee jaar ziekte

Na twee jaar ziekte komt jouw ontslagbescherming te vervallen en mag de werkgever je ontslaan. De werkgever moet een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Heb jij het idee dat de werkgever niet goed heeft meegewerkt aan de re-integratie en niet zijn best heeft gedaan om jou weer te laten werken, dan kun je dit aangeven bij het UWV. De werkgever kan dan een sanctie krijgen. Dit betekent dat hij jou nog een jaar langer moet doorbetalen. In de meeste gevallen wordt de ontslagvergunning gewoon goedgekeurd. De werkgever kan er ook voor kiezen om geen contact op te nemen met het UWV, maar jou een voorstel te doen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan.

Transitievergoeding

Ook als je na een lange periode van ziekte ontslagen wordt, heb je recht op een transitievergoeding. Zit je al gedeeltelijk in de WIA, dan wordt de transitievergoeding die je mee krijgt anders berekend dan normaal. Dit is vrij complex. Het kan geen kwaad om een jurist in te schakelen om jou in deze situatie te ondersteunen. De jurist kan ervoor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Hulp nodig?

Ben jij ziek en krijg je te maken met ontslag, dan heb je waarschijnlijk veel vragen. Stel ze gerust aan onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en vertellen je wat de verdere juridische vervolgstappen zijn. Je kunt ze bereiken op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.