De zwaarste vorm van ontslag is ontslag op staande voet. Krijg je ontslag op staande voet dan ben je direct je baan en je inkomen kwijt, maar kun je ook geen aanspraak maken op een WW-uitkering. Dat heeft nogal wat impact op je leven. Je hebt geen inkomen meer. Een werkgever mag je dan ook niet zomaar op staande voet ontslaan. Er moet echt iets ernstigs aan de hand zijn en de werkgever moet zich bij het ontslag aan heel wat regeltjes houden. Wordt jij op staande voet ontslagen ga dan altijd na of het ontslag terecht is. Wij helpen je hier graag bij. Bel ons juridische medewerkers op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.
Maar wanneer is ontslag op staande voet wel terecht?
Wat zijn redenen voor ontslag op staande voet?
- Diefstal of fraude
- Geweld op de werkvloer
- Ernstig wangedrag
- Schending van de geheimhoudingsplicht
- Ernstige onbekwaamheid voor het werk dat je doet
- Werkweigering
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
1. Diefstal of fraude
Word je betrapt op diefstal of wordt er ontdekt dat jij je schuldig hebt gemaakt aan fraude, dan is dit voor de werkgever een goede reden om je op staande voet te ontslaan. De werkgever moet wel met bewijzen komen.
2. Geweld op de werkvloer
Natuurlijk kan er altijd onenigheid op de werkvloer ontstaan. Anders wordt het als er geweld bij komt kijken. Heb jij jezelf niet onder controle en sla jij bijvoorbeeld een collega, leidinggevende of klant, dan mag de werkgever je per direct naar huis sturen.
3. Ernstig wangedrag
Je baas de huid vol schelden of een collega bedreigen vallen onder ernstig wangedrag. Hetzelfde geldt voor seksuele intimidatie. Dit zijn allemaal goede redenen om iemand op staande voet te ontslaan. Ook hierbij geldt dat de werkgever wel moet bewijzen dat jij je hier schuldig aan hebt gemaakt.
4. Schending van de geheimhoudingsplicht
Heb jij toen je in dienst kwam een document getekend waarbij je beloofde informatie vanuit de onderneming geheim te houden? Dan kun je op staande voet ontslagen worden als jij je hier niet aan houdt.
5. Ernstige onbekwaamheid voor het werk dat je doet
Blijkt dat jij het werk waarvoor je bent aangenomen totaal niet onder de knie hebt, dan kan dit ook een goede reden zijn om je op staande voet te ontslaan. Dit kan namelijk betekenen dat je bij je sollicitatie hebt gelogen over je opleiding of je diploma’s. Daarnaast kan jouw onbekwaamheid het bedrijf in gevaar brengen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
6. Werkweigering
Vraagt de werkgever jou om iets te doen en blijf je dit weigeren, dan kan hier sprake zijn van werkweigering. Het moet hierbij wel gaan om een redelijke opdracht van de werkgever. Of iets werkweigering is of niet kan soms lastig te bepalen zijn. Toch is het wel een reden voor ontslag op staande voet.
Hoe kan een werkgever ontslag op staande voet geven?
Het is belangrijk om te weten dat een werkgever zich, wat betreft ontslag op staande voet, aan de nodige regels moet houden. Zo moet het ontslag onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat het ontslag direct gegeven moet worden. Heb jij een akkefietje met een collega dat uitloopt op een vechtpartij, dan moet de werkgever je direct op staande voet ontslaan. Doet hij dat niet, dan is ontslag op staande voet geen optie meer. Hij kan dus niet een week later alsnog met ontslag op staande voet op de proppen komen. Daarnaast moet de werkgever met bewijzen komen. Dat hij vermoedt dat jij degene bent die geld uit de kassa steelt is niet voldoende. Er moeten bijvoorbeeld camerabeelden zijn. Is dit bewijs er niet, dan kan het ontslag gemakkelijk van tafel worden geveegd.
Maak bezwaar!
Krijg jij te maken met ontslag op staande voet ga hier dan nooit zomaar mee akkoord. Misschien ben jij wel helemaal niet terecht op staande voet ontslagen en is deze straf veel te zwaar voor wat er is gebeurd. Of wellicht heeft jouw werkgever helemaal geen bewijs. Daarnaast is het vaak mogelijk om het ontslag op staande voet te veranderen in een andere vorm van ontslag, waardoor je toch jouw recht op een WW-uitkering kunt behouden. Dat scheelt behoorlijk. Het is belangrijk om binnen twee maanden actie te ondernemen. Doe je dit niet, dan kun je er niets meer tegen doen en ben je je inkomen en je uitkering definitief kwijt.
Wat moet ik doen?
Wil je weten wat jij in jouw situatie het beste kunt doen, leg jouw verhaal dan voor aan onze juridisch adviseurs. Zij kunnen je vertellen wat de juiste juridische vervolgstappen zijn en hoe je hier zo goed mogelijk uit kunt komen. Je kunt ons bereiken op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten). Je kunt ook je gegevens achterlaten op ons contactformulier, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug. Ons advies is helemaal gratis. Daarnaast kunnen wij je ook in contact brengen met een goede specialist bij jou in de buurt die je met jouw zaak kan helpen.