Je zit met een juridisch probleem en je hebt hulp nodig. Daarom ben je op zoek naar een advocaat, jurist of mediator of wij hebben je inmiddels al in contact gebracht met één van onze specialisten. Voordat je langsgaat voor een kennismakingsgesprek geven wij je graag wat tips. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

  • Bij de meeste kantoren is het eerste kennismakingsgesprek op kantoor gratis. In sommige gevallen vindt dit kennismakingsgesprek telefonisch plaats. Tijdens dit gesprek kun je het kantoor een beetje leren kennen en inschatten of zij bij jou passen. Op het moment dat de specialist zich in jouw zaak gaat verdiepen kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Bespreek dit tijdens de kennismaking.
  • Kom op tijd! Advocaten, juristen en mediators hebben vaak een drukke agenda. Het zou zonde zijn om kostbare tijd te verspillen. Zorg dus dat je op tijd op de afspraak verschijnt. Zo heeft de specialist genoeg tijd voor de kennismaking.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee. De specialist moet jouw identiteit kunnen vaststellen.
  • Stuur relevante stukken vooraf door naar de advocaat, jurist of mediator. Zo kan de specialist zich voorbereiden op het gesprek en kunnen jullie snel op de inhoud ingaan.
  • Probeer zelf duidelijk en to-the-point te zijn. Hoe duidelijker het verhaal, hoe beter de specialist de zaak kan inschatten.
  • Bespreek wat de kans van slagen is. Aan de hand hiervan kun je besluiten of je actie wil ondernemen of niet.
  • Een ander belangrijk punt is het kosten/batenplaatje. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de juridische kosten hoger zijn, dan wat de zaak gaat opleveren. Maak met de specialist duidelijke afspraken over de kosten. Wordt er gerekend met een uurtarief of spreken jullie een vaste prijs af? Gaat het om een uurtarief, vraag dan ook of de specialist een inschatting kan maken van het aantal uren dat nodig zal zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
  • Vraag aan de specialist om je regelmatig op de hoogte te houden van de voortgang en de kosten.
  • Vraag hoe je de advocaat, jurist of mediator het beste kan bereiken als je vragen hebt.
  • Wil je de specialist inschakelen voor jouw zaak, vraag dan vooraf om een schriftelijke opdrachtbevestiging. Hierin staan alle afspraken die jullie samen hebben gemaakt.

Meer weten?

Voor meer informatie verwijzen we je naar de site van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Al onze advocaten zijn, zoals verplicht, bij de orde aangesloten.