Wij krijgen dagelijks veel vragen van mensen over juridische zaken. De meest voorkomende vragen hebben wij hieronder per onderwerp gebundeld. Staat jouw vraag hier niet tussen of is het je nog niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met onze medewerkers. Zij helpen je dan graag verder.

Advocaten

Veel mensen vinden het best spannend om een advocaat in de arm te nemen. En dat is begrijpelijk. De meeste mensen krijgen niet vaak met een advocaat te maken. Wij hopen met ons advies en betrouwbare netwerk deze spanning weg te nemen. Hieronder beantwoorden wij de meest voorkomende vragen die we over advocaten krijgen.

Hoe vind ik de juiste advocaat?

Iedere advocaat heeft zijn eigen specialisme. Zo houdt de één zich vooral bezig met het arbeidsrecht, terwijl de ander vooral gericht is op het familierecht. Het is dus belangrijk om te bekijken op welk rechtsgebied jij een advocaat nodig hebt. Vervolgens is het fijn om iemand te zoeken die een beetje bij jou en de situatie past. Ben jij heel timide, terwijl je juist moet onderhandelen dan is het slim om een advocaat te kiezen die hier echt goed in is. Gaat het om de scheiding waarbij jullie samen om tafel gaan om afspraken te maken over de kinderen, maar maken jullie best veel ruzie? Dan is het slim om iemand in de arm te nemen die juist rustig en beheerst is. En dan zijn er natuurlijk ook nog de kosten. De tarieven van advocaten lopen nogal uiteen. Het zou zonde zijn als je teveel betaalt, maar is goedkoop geen duurkoop? Al met al is het nog niet zo gemakkelijk om de juiste persoon bij jouw zaak te vinden. Wij helpen je een handje. Als jij jouw verhaal voorlegt aan onze juridische medewerkers kunnen zij jou vertellen welke advocaat bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen.

Kan ik een advocaat krijgen op basis van ‘no cure no pay’?

Sinds 1 januari 2014 mogen advocaten niet meer werken op no cure no pay basis. Uitzonderingen hierop zijn letselschade- en overlijdensschadezaken. Voor alle overige zaken geldt dus dat de advocaat dit niet meer mag aanbieden.

Kan ik beter een advocaat of een mediator in de arm nemen?

Welke keuze je hierin maakt hangt eigenlijk helemaal af van jouw situatie. Kunnen jullie nog enigszins overleggen, willen jullie de verstandhouding goed houden en zijn jullie allebei wel bereid om wat water bij de wijn te doen, dan kan mediation een hele goede optie zijn. Staan jullie op bepaalde punten recht tegenover elkaar of moet er op financieel en fiscaal vlak veel geregeld worden, dan kan je beter terecht bij een advocaat. Dit kan samen of alleen. Mediation kan alleen als jullie dit allebei willen.

Kom ik in aanmerking voor een toevoeging (pro deo advocaat)?

Of je in aanmerking komt voor een toevoeging is helemaal afhankelijk van jouw inkomen, woonsituatie en/of vermogen. Heb je een advocaat nodig en weet je niet of je in aanmerking komt voor een toevoeging? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag met je mee en kunnen je altijd in contact brengen met een goede pro-deo advocaat bij jou in de buurt.

Kan ik van advocaat veranderen als ik een advocaat op toevoeging (pro deo basis) heb?

Het overnemen van een toevoeging is voor veel advocaten reden om jouw zaak niet aan te nemen. De toevoeging is vaak al grotendeels opgebruikt door de voorgaande advocaat, waardoor een nieuwe advocaat niet betaald krijgt voor zijn/haar werk. Hierdoor is het in zo’n situatie meestal niet makkelijk om te veranderen van advocaat. We raden je dan ook aan om er eerst alles aan te doen om dat waarover je ontevreden bent met jouw advocaat te bespreken en samen tot een oplossing te komen. Kom je er echt niet uit? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om een nieuwe toevoeging te krijgen.

Hoe vind ik de juiste mediator?

Bij het zoeken naar een goede mediator moet je goed oppassen. Het beroep mediator is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Als jij morgen aan de slag wil als mediator, dan mag dat. Dit betekent dat er heel veel mensen zijn die zich aanbieden als mediator, maar die totaal geen verstand van zaken hebben. Houd dan ook goed in de gaten of de mediator die jij op het oog hebt de juiste opleiding heeft gehad. Hiermee voorkom je een hoop problemen en extra kosten. Ook in jouw zoektocht naar de juiste mediator kunnen wij je verder helpen. Wij hebben een uitgebreid netwerk van goede mediators in heel Nederland, waarvan wij weten dat zij hun werk goed doen en verstand van zaken hebben. Neem gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw verhaal bekijken zie wie jou het beste kan helpen.

Echtscheiding

Als je uit elkaar gaat komt er veel op je af. Naast alle emoties die je ervaart moet je ook een hoop regelen. Dagelijks krijgen wij mensen aan de telefoon met de meest uiteenlopende vragen over de echtscheiding. Onderstaande vragen horen we vaak, hieronder geven we er antwoord op. Elke situatie is natuurlijk anders. Dus heb je nog vragen of heb je juridische hulp nodig van een advocaat of mediator, bel ons dan gerust.

Mag mijn kind van 12 zelf kiezen bij wie hij gaat wonen?

Veel mensen denken inderdaad dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen kiezen. Dit is echter niet het geval. Een kind van 12 kan nog niet bepalen wat goed is in zijn/haar situatie. Wel mag een kind van deze leeftijd laten weten wat hij/zij graag zo willen. Het is aan de ouders om dit ter harte te nemen. Ook in de rechtszaal worden kinderen vanaf 12 jaar betrokken bij het vaststellen van de omgangsregeling. Zij kunnen hun voorkeur aangeven bij de rechter. Rechters houden hier dan ook echt zoveel mogelijk rekening mee. Wil je meer weten over dit onderwerp: https://www.eindesamenwonen.nl/nieuws/als-je-12-jaar-oud-bent-mag-je-zelf-kiezen-waar-je-woont-feit-fabel.html

Wij gaan scheiden en hebben een koopwoning. Wat moeten we nu doen?

Hebben jullie samen een koophuis, dan zullen jullie samen moeten besluiten wat hiermee gaat gebeuren. Blijft één van jullie hier wonen of wordt de woning verkocht? Om te bekijken of één van jullie de hypotheek over kan nemen en de ander uit kan kopen, is het handig om een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. Deze zal de verschillende opties op een rijtje zetten. Kunnen jullie allebei de hypotheek overnemen en willen jullie ook allebei in de woning blijven wonen, dan wordt het lastig. Komen jullie er samen iet uit wie er moet vertrekken, dan kan je een advocaat in de arm nemen om de rechter ervan te overtuigen dat jij de woning toegewezen moet krijgen. Is het voor jullie allebei niet haalbaar om het huis op naam te krijgen, dan is het het meest logisch de woning te verkopen. De winst of restschuld die overblijft moet dan 50/50 worden verdeeld. Moet de woning worden verkocht, maar wil jouw ex hier niet aan meewerken? Dan kan je de rechter vragen om vervangende toestemming om het huis te koop te zetten of een bod te accepteren.

Mijn ex wil niet meewerken aan de verkoop van ons huis. Wat kan ik doen?

Lukt het jullie allebei niet om de hypotheek op naam te krijgen, dan moet de woning uiteindelijk worden verkocht. Tot de verkoop een feit is zal één van jullie in de woning blijven wonen. Dit kan echter nog wel eens de nodige problemen opleveren. Degene die in de woning blijft wonen zit hier goed en heeft wellicht niet zoveel haast om het huis te verkopen. Dit kan zo uit de hand lopen dat het eigenlijk lijkt op sabotage van de verkoop. Zo gaat de ex bijvoorbeeld niet akkoord met een goed bod dat is gedaan of kan hij/zij zich maar niet vinden in de vraagprijs. Krijg jij met zo’n situatie te maken, dan is het mogelijk jouw ex buiten spel te zetten. Je kan namelijk vervangende toestemming vragen van de rechter. De rechter zet dan zijn/haar handtekening in plaats van de ex. Om vervangende toestemming te vragen heb je wel een advocaat nodig.

Wij hebben samen een huurhuis en gaan uit elkaar. Wie mag er in de woning blijven?

Als jullie getrouwd zijn hebben jullie allebei evenveel recht om in het huurhuis te blijven wonen. Jullie zullen dus samen moeten bepalen wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om hier samen uit te komen, dan kan je een advocaat in de arm nemen om de rechter te vragen jou de woning toe te wijzen.

Hoe regel ik de scheiding en heb ik hier altijd een advocaat bij nodig?

Besluit je te gaan scheiden, dan komt er veel op je af. Er moet heel wat geregeld worden. Waar begin je dan? Eigenlijk is het het gemakkelijkst om te beginnen met het inschakelen van een specialist op dit gebied. Deze weet precies wat er allemaal geregeld moet worden, welke mogelijkheden er zijn en hoe alles werkt. Hij/zij neemt jou bij de hand en loodst je hier doorheen. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen en willen jullie proberen de verstandhouding zo goed mogelijk te houden, dan kan een mediator jullie goed helpen om goede afspraken te maken. Bij een mediator gaan jullie samen om tafel om oplossingen te vinden voor alle zaken die moeten worden geregeld. Het is daarbij dus wel belangrijk dat jullie dit allebei willen. Is jullie scheiding wat complexer doordat er bijvoorbeeld een eigen bedrijf is of er op financieel gebied veel geregeld moet worden, dan is het wellicht slimmer om een gezamenlijke advocaat in te schakelen. Is goed overleg geen optie meer of staan jullie op bepaalde punten recht tegenover elkaar? Dan kan je het beste een eigen advocaat inschakelen. Wie je inschakelt is dus grotendeels afhankelijk van jullie situatie. Vind je het moeilijk om hier een keuze in te maken, dan helpen bij je graag. Neem gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en vertellen je welke specialist jou hier het beste bij kan helpen.

Wij willen huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Kan dat?

Ook als je al enige tijd getrouwd bent, is het mogelijk om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Veel stellen besluiten dit te doen als één van de twee een eigen bedrijf begint. Maar ook in andere gevallen kan je de nodige afspraken op papier laten zetten. Degene die de huwelijkse voorwaarden opmaakt is de notaris. Jullie moeten dit wel allebei willen.

Huurrecht

Binnen het huurrecht heb je met zowel de verhuurder als de huurder te maken. Wat zijn de rechten en plichten van beide partijen? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen binnen het huurrecht.

 

Wie is er aansprakelijk voor reparatie en herstel in mijn huurwoning?

Over het onderhoud aan de huurwoning kan nogal eens wat discussie ontstaan. Want wie is er nou precies verantwoordelijk als er iets gerepareerd moet worden? Hier zijn gelukkig duidelijke regels voor opgesteld, waarbij sommige kosten voor rekening van de verhuurder komen en andere weer voor de huurder. Op de site van Rijksoverheid kan je vinden wie wat moet herstellen. Is de verhuurder verantwoordelijk, maar is hij/zij niet van plan om actie te ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op voor juridisch advies.

Mijn moeder is onlangs overleden. Ik woonde bij haar in huis in een huurwoning. Kan ik hier nu blijven wonen?

Om in de woning van jouw moeder te kunnen blijven wonen, zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo is het belangrijk dat de betreffende woning jouw hoofdverblijf is en dat je minimaal twee jaar een gemeenschappelijke huishouding hebt gehad. Is dat het geval, dan heb je inderdaad het recht om de huurwoning over te nemen.

Wij huren samen een woning. Ik ga verhuizen, maar de huurbaas wil mij niet van het huurcontract halen. Wat kan ik doen?

Een verhuurder heeft liever een huurcontract dat op twee namen staat, dan op één. Zo zijn er twee mensen op wie hij/zij de huur kan verhalen als er niet betaald worden. Een verhuurder is dan ook niet verplicht om degene die in de woning blijft als enige huurder te accepteren. Hij/zij hoeft dan ook niet mee te werken aan het omzetten van het contract. Wil de verhuurder hier niet aan meewerken, dan kan je de rechter vragen om hier een besluit over te nemen. Onze huurrechtadvocaten helpen je hier graag bij!

Ik heb een opzegbrief gehad van mijn verhuurder. Kan ik hier nog iets tegen doen?

Het is altijd mogelijk om bezwaar te maken als je te horen krijgt dat de verhuurder de huur wil opzeggen. Een verhuurder moet zich bij het opzeggen aan heel veel regels houden. Zo moet er bijvoorbeeld een goede reden zijn om op te zeggen. Is er in jouw ogen geen goede reden, dan kan je bezwaar maken tegen de opzegging. De verhuurder zal dan naar de rechter moeten om de opzegging voor elkaar te krijgen. Op onze site vind je een goede voorbeeldbrief voor zo’n bezwaar.

Kinderalimentatie

Wanneer moet je kinderalimentatie betalen en wat is een redelijk bedrag? Als het om geld gaat liggen onderwerpen vaak gevoelig. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over de kinderalimentatie.

Mijn ex betaalt de kinderalimentatie niet. Wat moet ik doen?

Weigert de ex de kinderalimentatie te betalen, dan is het verstandig om eerst eens verhaal te gaan halen. Misschien is er iets aan de hand en kunnen jullie hier onderling een afspraak over maken. Lukt dit niet of gaat het om pure onwil, dan kan je in veel gevallen gaan vorderen. Het vorderen van de alimentatie kan als de afspraken die jullie hebben over de alimentatie op papier staan. Is er een beschikking van de rechter, is de achterstand meer dan één maand en niet groter dan zes maanden, dan kan te terecht Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het vorderen via hen is gratis. Is er geen beschikking, wil je sneller actie ondernemen of is er een langere achterstand? In dat geval kan het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) je helpen. Zij vorderen tot vijf jaar terug en kunnen meestal ook helpen als er geen beschikking van de rechter is. Zij vragen wel een kleine bijdrage voor hun diensten.

Mijn kind is 18 en is gestopt met school, kan ik de alimentatie nu stopzetten?

Het is nooit slim om de alimentatie zonder overleg stop te zetten. Als je dit wel doet, kan jouw kind besluiten de achterstallig alimentatie te gaan vorderen. Je moet dan alsnog betalen. Ga dus altijd in overleg met het kind, want je hebt zeker een punt. Een kind van 18 dat stopt met werken, kan in principe fulltime aan de slag. Met het salaris kan hij/zij in het eigen levensonderhoud voorzien. De alimentatie is dan overbodig. Leg dit uit en kijken of je samen kunt afspreken dat je de alimentatie stopt of verlaagt. Zet de afspraken wel op papier! Lukt het niet om in goed overleg tot afspraken te komen, dan kan een advocaat je helpen om de alimentatie via de officiële weg stop te zetten.

Ik krijg kinderalimentatie en ga samenwonen. Heeft dit invloed op het bedrag?

Nee, gaan jullie alleen samenwonen, dan heeft dit geen invloed op de kinderalimentatie. Mocht je gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan wordt dat anders. Ontvang je naast de kinderalimentatie ook partneralimentatie, dan komt je recht daarop te vervallen als je gaat samenwonen.

Ik ga trouwen, maar ik ontvang kinderalimentatie. Verandert er nu iets?

Trouwen heeft inderdaad invloed op de kinderalimentatie, maar alleen als de kinderen ook bij jou staan ingeschreven. Is dat het geval dan is jouw nieuwe partner officieel stiefouder. Dit betekent dat hij/zij ook op financieel vlak verantwoordelijk is voor jouw kinderen en dus ook een eigen onderhoudsplicht heeft. Komt er een nieuwe alimentatieberekening, dan wordt het inkomen van jouw nieuwe partner volledig meegenomen. Ga je trouwen, dan heeft de ex dus een goede reden om een verlaging van de kinderalimentatie te vragen. Het is aan jullie om te bepalen of jullie hier vrijwillig aan meewerken of niet. Zo niet, dan kan het zijn dat de ex naar de rechter stapt.

Ik ga trouwen, maar ik betaal kinderalimentatie aan mijn ex. Verandert er iets?

Gaan jullie trouwen of kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap, dan heeft dit alleen invloed op de kinderalimentatie als één van de kinderen bij jou staat ingeschreven. Jouw nieuwe partner is dan, doordat jullie zijn getrouwd, officieel stiefouder en heeft een eigen onderhoudsplicht. Bij een herberekening van de alimentatie wordt het inkomen van jouw nieuwe partner volledig meegenomen. In dit geval heeft de ex dus een goede reden om een verhoging van de kinderalimentatie te vragen. Jullie kunnen hier eventueel samen nieuwe afspraken over maken. Lukt dat niet, dan kan het zijn dat de ex naar de rechter stapt.

Bij co-ouderschap hoeft er toch geen alimentatie betaald te worden?

Dat er bij co-ouderschap geen sprake zou zijn van kinderalimentatie is een fabeltje. Deze vlieger gaat alleen op als jullie allebei evenveel verdienen. Dit is zelden het geval. Verschillen jullie inkomens van elkaar, dan zal degene met het hoogste inkomen toch nog een stukje kinderalimentatie moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Op deze manier zorg je ervoor dat de inkomensverschillen tussen de huishoudens een beetje worden rechtgetrokken. Het staat jullie vrij om samen een bedrag af te spreken. Wij raden echter aan om de alimentatie officieel te laten berekenen. Dat zorgt ervoor dat er geen discussie meer mogelijk is en dat jullie allebei zeker weten dat er een eerlijke afspraak is gemaakt. Heb je verdere hulp nodig of is er geen goed overleg meer mogelijk, dan kan een mediator of advocaat hier ook bij helpen.

Mijn ex is zijn baan kwijt. Hij wil nu een verlaging van de kinderalimentatie. Moet ik daar aan meewerken?

Raakt jouw ex zijn baan kwijt, dan kan je er vanuit gaan dat dit invloed heeft op zijn inkomen en dus ook op zijn draagkracht. Hierdoor kan het zijn dat de ex de alimentatie niet meer kan betalen of hierdoor financieel in de problemen komt. De ex heeft hiermee een goede reden om te vragen om een verlaging van de alimentatie. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om hiermee akkoord te gaan. Het mag wel, maar moet niet. Besluit je jouw ex tegemoet te komen, maak dan hele duidelijke afspraken over het nieuwe bedrag en zet deze afspraken ook goed op papier. Hierbij zou je kunnen afspreken dat het nieuwe bedrag tijdelijk is, tot de ex ander werk heeft gevonden. Wil jij niet meewerken aan een verlaging, dan kan het zijn dat de ex een advocaat in de arm neemt. Mocht dat gebeuren, dan is het slim om zelf ook een advocaat in de arm te nemen. De ex mag in de tussentijd het bedrag niet uit zichzelf aanpassen. Het oude bedrag blijft van kracht tot er een uitspraak van de rechter is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de ex helemaal niets overlegt en de alimentatie uit zichzelf verlaagt of stopzet. In dat geval kan je gaan vorderen.

Welke kosten van de kinderen vallen eigenlijk onder de kinderalimentatie?

Het antwoord op deze vraag is kort en krachtig: alle kosten! De kinderalimentatie is niet alleen bedoeld voor nieuwe kleren, schoenen en schoolspullen. Maar ook voor eten, drinken, een dak boven het hoofd, gas, water, licht en noem maar op. Om al deze kosten te kunnen betalen krijgt de verzorgende ouder kinderalimentatie, kinderbijslag en in veel gevallen ook kindgebonden budget. Bij een normale alimentatieregeling hoeft de betalende ouder dus alleen de kinderalimentatie te betalen en verder niets. Het is dus niet de bedoeling dat de verzorgende ouder met bonnetjes naar de betalende ouder toekomt met het verzoek dit nog even over te maken. Natuurlijk mag de betalende ouder extra kosten op zich nemen, maar hij/zij is niets verplicht. Wat wel vaak gebeurt is dat er aparte afspraken worden gemaakt over schoolkosten. Er wordt dan afgesproken om de schoolkosten te delen. Hier is alleen sprake van als dit op papier staat. Zo niet, dan vallen ook de schoolkosten over de alimentatie.

Wie krijgt de kinderbijslag bij co-ouderschap?

De sociale Verzekeringsbank (SVB) – dat zijn de mensen van wie jij de kinderbijslag krijgt – gaat ervan uit dat jullie kind in twee huizen woont. Dit zorgt ervoor dat jullie allebei recht hebben op de helft van de kinderbijslag. Meestal krijgt één van jullie het bedrag op zijn/haar rekening, waarna je het onderling moet verdelen. Meestal is het echter zo dat de verzorgende ouder de kinderbijslag ontvangt en beheert.

Ik wil weten of de kinderalimentatie wel naar de kinderen gaat. Heb ik recht op inzage?

Veel alimentatiebetalers zijn bang dat de door hen betaalde kinderalimentatie wordt uitgegeven aan andere dingen. Toch is het niet mogelijk om dit te controleren. Je kunt de ex ook niet vragen om hier verantwoording over af te leggen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de kinderalimentatie bedoeld is voor alle kosten van de kinderen. Hierbij gaat het dus niet alleen om kleding, een paar nieuwe schoenen en een rugtas voor school. Maar ook eten, een dak boven het hoofd, gas, water, licht enz. Het is dus voor de verzorgende ouder bijna onmogelijk om heel specifiek aan te geven waar de kinderalimentatie nou precies aan is uitgegeven. Het is wel mogelijk om samen een kinderrekening te openen. Hier storten jullie allebei een x bedrag op. Daarnaast kan je de kinderbijslag hierop laten storten. Op deze manier hebben jullie allebei inzage in wat er met het geld gebeurt. Daarnaast geeft jullie dit ook allebei de mogelijkheid om bijvoorbeeld een keer een nieuwe jas te gaan kopen met de kinderen. Zo’n kinderrekening kun je overigens niet afdwingen. Dit moeten jullie echt allebei willen. Onze ervaring is echter wel dat dit veel discussies met zich mee kan brengen.

Overige vragen familierecht

Hieronder vind je de overige vragen die wij vaak horen binnen het familierecht. Bel ons gerust op wanneer je een andere vraag hebt, of wanneer iets niet geheel duidelijk is. Wij luisteren met aandacht naar jouw verhaal en geven je advies waar je mee verder kunt.

Ik wil mijn voornaam veranderen. Kan dat?

Het wijzigen van jouw eigen voornaam of de voornaam van jouw kind is in bepaalde situaties mogelijk. Er moet wel een goede reden voor zijn. Bijvoorbeeld een belangrijke emotionele reden of als je veel gepest wordt met jouw naam. Het veranderen van een voornaam kan niet zomaar. Dit moet geregeld worden via de rechter. Onze advocaten helpen je hier graag bij en kunnen goed inschatten of het veranderen van de voornaam in jouw geval mogelijk is.

Mijn ex weigert zich uit te schrijven uit de woning. Wat kan ik doen?

Het is natuurlijk heel vervelend als jullie uit elkaar zijn, maar jouw ex weigert om zich uit de schrijven uit de woning. Dit kan op financieel vlak flinke gevolgen hebben, doordat je toeslagen misloopt of bijvoorbeeld geen bijstandsuitkering aan kan vragen. Weigert jouw zich uit te schrijven, dan kan je de gemeente vragen om een adresonderzoek te doen. De gemeente gaat dan bekijken of de ex inderdaad vertrokken is. Is dit het geval dan zullen zij de ex uiteindelijk uitschrijven. Daarnaast kan je de Belastingdienst op de hoogte brengen van de situatie. Als zij weten dat er een onderzoek loopt, kan je hen vragen om de toeslagen vast uit te keren.

Partneralimentatie

Wanneer je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad met je partner dan kan het zijn dat er recht is op partneralimentatie. We krijgen veel vragen waarvoor deze alimentatie dient. De partneralimentatie dient als bijdrage in het levensonderhoud. Het is in de meeste gevallen enkel van toepassing als jullie inkomens tijdens het huwelijk flink van elkaar verschilden. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Heb ik recht op partneralimentatie als we uit elkaar gaan?

Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan kan het zijn dat je aanspraak kunt maken op partneralimentatie als jullie uit elkaar gaan. Hierbij spelen jullie inkomens natuurlijk ook een grote rol. Verdient de ex meer dan jij, dan is de kans groot dat je inderdaad partneralimentatie kan krijgen. Hoe hoog de partneralimentatie zal worden is van veel factoren afhankelijk en zal echt berekend moeten worden.

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Hoe lang je partneralimentatie moet betalen heeft alles te maken met wanneer jullie precies gescheiden zijn. Vond jullie scheiding plaats voor 1 januari 2020 en waren jullie langer dan 5 jaar getrouwd of hebben jullie kinderen samen? In dat geval ligt de maximale alimentatieduur op 12 jaar. Duurde jullie huwelijk korter dan 5 jaar en zijn er binnen het huwelijk geen kinderen geboren, dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk. Bij een scheiding na 1 januari 2020 is het allemaal iets complexer. Vanaf dat moment is de maximale alimentatieduur vastgesteld op 5 jaar, maar er zijn wat uitzonderingen. Duurde jullie huwelijk korter dan 10 jaar getrouwd, dan betaal je partneralimentatie voor de helft van de tijd dat jullie huwelijk duurde. Waren jullie 8 jaar getrouwd, dan heeft de ex dus 4 jaar lang recht op partneralimentatie. Hebben jullie samen kinderen? Dan blijft het recht op partneralimentatie bestaan tot het jongste kind 12 is. Duurde jullie huwelijk langer dan 15 jaar en bereikt de ex binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd? Dan stopt de alimentatie op het moment dat de AOW ingaat. Dit wel met een maximum van 10 jaar. Besluit de ex op een gegeven moment opnieuw samen te gaan wonen of krijgt hij/zij meer inkomen, waardoor de alimentatie niet meer Gaat de ex opnieuw samenwonen, dan komt het recht op partneralimentatie daarmee te vervallen.

Wat kan ik doen als ik de partneralimentatie niet meer kan betalen?

Er kan altijd iets in jouw situatie veranderen, waardoor jouw financiële plaatje er heel anders uit gaat zien. Zo kan je onverwacht arbeidsongeschikt worden of je baan verliezen. Of misschien krijg je er met een nieuwe partner wel een kindje bij. Dit soort dingen zijn uiteindelijk van invloed op jouw draagkracht. Wordt jouw draagkracht lager en heb je onderaan de streep minder te besteden, dan heb je daarmee een reden om de alimentatie te verlagen. Het is verstandig om eerst te proberen dit in goed overleg te doen. Leg de situatie voor aan jouw ex. Vertel wat er aan de hand is en leg uit dat je de huidige alimentatie niet mee kan opbrengen. Probeer samen een nieuw bedrag af te spreken. Het laten maken van een officiële herberekening kan daarbij helpen. Wil de ex niet meewerken (je komt immers aan zijn/haar portemonnee) dan kan een advocaat je helpen om de alimentatie te verlagen. De reden voor de verlaging van de partneralimentatie kan ook aan de kant van de ex liggen. Gaat de ex meer verdienen, dan wordt zijn/haar draagkracht groter en is dit ook een goede reden om de partneralimentatie eens opnieuw te bekijken.

Het inkomen van mij ex is gestegen. Kan ik nu een verhoging krijgen van de partneralimentatie?

Is jouw ex meer gaan verdienen of is zijn/haar draagkracht hoger geworden door opnieuw te gaan samenwonen of te trouwen? In dat geval heb jij alle redenen om aan de bel te trekken. Op het moment dat de draagkracht van de ex groter wordt, heb jij namelijk een goede reden om een verhoging van de alimentatie te vragen. Ook als jouw eigen draagkracht minder wordt doordat je bijvoorbeeld jouw baan kwijtraakt, kan dit een reden zijn om een verhoging te vragen. Jullie kunnen proberen om in goed overleg een nieuw bedrag af te spreken. Een officiële herberekening kan hier goed bij helpen. Lukt dit niet, dan is het mogelijk om dit via een advocaat te regelen.

Heeft samenwonen invloed op de partneralimentatie?

Ja, ga jij of je ex samenwonen en is er sprake van partneralimentatie, dan heeft dit altijd invloed. Krijg jij partneralimentatie en besluit je te gaan samenwonen, dan komt hiermee jouw recht op partneralimentatie te vervallen. De ex mag de alimentatie direct stopzetten. Betaal je partneralimentatie en ga je samenwonen, dan kan dit ervoor zorgen dat je meer moet gaan betalen. Door het samenwonen wordt jouw draagkracht namelijk groter, omdat jouw nieuwe partner waarschijnlijk ook een eigen inkomen heeft. Dit zorgt ervoor dat de ex een goede reden heeft om een verhoging te vragen. Bij het maken van een herberekening wordt het inkomen van jouw nieuwe partner volledig meegenomen. Jullie kunnen kijken of jullie samen een nieuwe afspraak kunnen maken of bijvoorbeeld een herberekening laten maken. Je bent echter niet verplicht om hier aan mee te werken. Werk jij hier niet aan mee, maar wil de ex wel een verhoging? In dat geval zal hij/zij een advocaat in de arm moeten nemen.

Wat gebeurt er met de partneralimentatie wanneer ik met pensioen ga?

Met pensioen gaan betekent dat jouw inkomen en dus jouw draagkracht verandert. De kans is groot dat je straks minder te besteden hebt. Betaal je partneralimentatie dan is dit een goed moment om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Meestal is er een verlaging mogelijk. Ontvang jij partneralimentatie en krijg je pensioen? Dan kan het zijn dat jouw draagkracht hierdoor groter wordt. Het kan zijn dat je hierdoor geen recht meer hebt op partneralimentatie of dat de partneralimentatie naar beneden bijgesteld moet worden. De betaler heeft dan dus een goede reden om aan de bel te trekken. Je kunt dit oplossen door samen een nieuwe berekening te laten maken. Wil één van de twee niet meewerken, dan kan een advocaat hierbij helpen.

Toen wij uit elkaar gingen hebben we geen afspraken gemaakt over de partneralimentatie. Kan ik hier alsnog gebruik van maken?

Volgens de wet heb je een x-aantal jaren recht op partneralimentatie. Nou kan het best zo zijn dat je hier in eerste instantie niet voor in aanmerking komt, omdat jouw inkomen hoog genoeg is om in je eigen onderhoud te voorzien. Mocht er echter iets veranderen waardoor dit niet meer lukt (bijvoorbeeld als je je baan kwijtraakt of arbeidsongeschikt raakt) dan heb je een goede reden om alsnog aanspraak te maken op partneralimentatie. Je kan kijken of het lukt om in goed overleg tot afspraken te komen. Is dit niet het geval, dan kan een advocaat je helpen om alsnog partneralimentatie te gaan ontvangen.

Uit elkaar na samenwonen

Ook als je niet met elkaar getrouwd bent moet er veel geregeld worden als je uit elkaar gaat. Steeds minder mensen trouwen. Wij krijgen dan ook steeds meer vragen over wat je moet regelen als je uit elkaar gaat na samenwonen. Staat jouw vraag er niet bij of heb je aanvullende informatie of hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij wonen samen. Het huis waar wij wonen is van mijn partner. Hoe zit het als wij uit elkaar gaan?

Is jouw ex de eigenaar van de woning en wonen jullie alleen samen, dan ben jij geen mede-eigenaar en heb je nergens recht op. Het huis is en blijft van de ex. Hij/zij is dan ook degene die kan bepalen hoelang je hier nog kan blijven. Wordt de woning verkocht, dan is de overwaarde of restschuld helemaal voor de ex. Ook hier kan je geen aanspraak op maken. Het feit dat je misschien jarenlang hebt meebetaald aan de hypotheek en het onderhoud van de woning maakt hierin geen verschil.

Wij wonen samen in het koophuis van mijn partner en gaan uit elkaar. Ik heb jarenlang meebetaald aan de hypotheek en het onderhoud van de woning. Kan ik ergens aanspraak op maken?

Veel mensen denken dat je bepaalde rechten krijgt doordat je hebt meebetaald aan de vaste lasten. Dit is echter niet het geval. Het huis is en blijft van jouw ex. Dit betekent dat de ex besluit wanneer je moet vertrekken en dat je bij verkoop ook nergens aanspraak op kan maken. De vaste lasten die jij hebt betaald kan je ook niet verhalen op de ex.

Wij wonen samen en hebben een koopwoning. We gaan nu uit elkaar. Hoe zit dat met ons huis?

Hebben jullie samen een koopwoning, dan is het slim om te bekijken of één van jullie in de woning kan blijven wonen en de hypotheek over kan nemen. De hypotheekverstrekker kan je helpen om de mogelijkheden op dit gebied op een rijtje te zetten. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat de één de ander zal moeten uitkopen. Willen en kunnen jullie de woning allebei op naam krijgen, dan zullen jullie samen moeten bepalen wie van de twee hier blijft wonen. Komen jullie hier samen niet uit, dan kan je de rechter vragen om de woning toegewezen te krijgen. De rechter hakt dan de knoop door. Lukt het jullie allebei niet om de woning op naam te krijgen, dan is de meest logische om de woning te verkopen. De restschuld of overwaarde wordt vervolgens 50/50 verdeeld.

Wij hebben een koopwoning en kunnen hier allebei niet blijven wonen. De ex werkt echter niet mee aan de verkoop. Wat moet ik nu doen?

Kunnen jullie allebei de woning niet overnemen, dan zal deze moeten worden verkocht. Meestal blijft één van de twee in de woning wonen tot de verkoop rond is. Dit kan echter ook de nodige problemen opleveren. Degene die in de woning blijft heeft misschien wel niet zoveel haast om het huis ook daadwerkelijk te verkopen. Hoe langer het duurt, hoe langer hij/zij hier kan blijven zitten. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. Zo kan dit ervoor zorgen dat hij/zij niet akkoord gaat met de vraagprijs die de makelaar voorstelt, waardoor het plaatsen van het te-koop bord steeds verder wordt uitgesteld of misschien is er wel een mooi bod binnen gekomen, maar gaat hij/zij hier niet mee akkoord. Loop je tegen dit soort sabotageacties aan dan is het goed om te weten dat jij jouw ex hierin buitenspel kan zetten. Wil jij al enige tijd de woning te koop zetten, maar werkt de ander niet mee, dan kan je hiervoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. De rechter zet dan zijn handtekening in plaats van de ex. Dit kan ook als er een redelijk bod is binnengekomen waar jij wel mee akkoord wil gaan, maar de ex niet. Om dit te regelen heb je wel een advocaat nodig.

Wij hebben samen een huurhuis en gaan uit elkaar? Wie mag er in de huurwoning blijven wonen?

Staan jullie allebei op het huurcontract of ben jij officieel medehuurder, dan hebben jullie allebei het recht om in de woning te blijven. Dat betekent dat het aan jullie is om te bepalen wie er moet vertrekken. Komen jullie hier samen niet uit en willen jullie allebei in de woning blijven, dan kan je een advocaat in de arm nemen om de woning toegewezen te krijgen. Sta jij niet op het huurcontract en ben je geen medehuurder, dan ben jij degene die moet vertrekken.

Wij hebben kinderen en gaan uit elkaar. We wonen alleen samen. Wat moeten we regelen?

Jullie zullen duidelijke afspraken moeten maken over de kinderen. Deze afspraken zet je op papier in een ouderschapsplan. Het gaat dan voornamelijk om de omgangsregeling en de alimentatie. Maar het is ook belangrijk om aan andere belangrijke zaken te denken. Wie gaat bijvoorbeeld de schoolkosten betalen als het zover is en hoe verdelen jullie de vakanties en de feestdagen? Al dit soort afspraken kunnen jullie samen op papier zetten. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kunnen jullie zo’n ouderschapsplan samen op papier zetten. Onze online ouderschapsplanmodule kan je daar goed bij helpen. Door deze module te gebruiken weet je zeker dat je geen belangrijke dingen vergeet en heb je uiteindelijk een officieel document dat jullie samen kunnen tekenen. Is het overleg iets lastiger, dan kan een mediator jullie wellicht helpen om toch samen tot afspraken te komen. Is er geen goed overleg meer mogelijk of houdt de één stug vast aan co-ouderschap terwijl de ander dat echt niet wil? In dat geval kan je het beste een eigen advocaat in de arm nemen.

Na jaren samenwonen gaan we nu uit elkaar. Heb ik dan recht op partneralimentatie?

Bij samenwonen is er eigenlijk nooit sprake van partneralimentatie, of jullie moeten hier afspraken over hebben gemaakt in een samenlevingscontract. Is dit niet het geval dan kan je alleen aanspraak maken op partneralimentatie als je was getrouwd of als jullie een geregistreerd partnerschap hadden. Zijn er kinderen, dan zal er wel gekeken moeten worden naar de kinderalimentatie.

Werk en ontslag

Vrijwel iedereen krijgt wel eens met een situatie te maken op het werk, waarin je jezelf afvraagt wat jouw rechten en plichten zijn. Dit kan zijn in de rol als werkgever of werknemer. Wij krijgen dagelijks vragen over onder andere ontslag, conflicten, reorganisaties etc. Hieronder behandelen wij de meest voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust!

Hoe bereken je het arbeidsverleden?

Als je jaren non-stop in dienst bent geweest bij jouw werkgever, dan is het aantal dienstjaren heel duidelijk. Toch kan het ook minder makkelijk zijn. Misschien ben je gaandeweg een keer uit dienst gegaan en weer terug gekomen. In dat geval is het belangrijk om het aantal dienstjaren goed te berekenen als je ontslag krijgt. Dit kan namelijk nogal wat invloed hebben op de hoogte van jouw transitievergoeding. Is jouw contract ingegaan na 1 juli 2012, dan tellen jouw dienstjaren gewoon door als je er korter dan 6 maanden tussenuit bent geweest. Bij contracten die zijn aangegaan voor 1 juli 2012 kan je hierbij uitgaan van een periode van 3 maanden.

Ik heb van mijn werkgever een vaststellingsovereenkomst gekregen. Moet ik tekenen?

Krijg jij van jouw werkgever een vaststellingovereenkomst, dan wil de werkgever graag dat jij zo snel mogelijk je handtekening zet. Het liefst nog diezelfde dag. Doe dit echter niet. Teken nooit meteen! Ten eerste is het belangrijk om de overeenkomst te laten checken. Zit de overeenkomst namelijk niet goed in elkaar, houdt de werkgever zich niet aan de regels of staan er fouten in, dan kan dit grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld jouw WW-uitkering. Laat dit dus altijd nakijken voor je je handtekening zet. Bij ons kan je terecht voor een check! Daarnaast gaat de werkgever er in zijn voorstel over het algemeen van uit dat er een tegenvoorstel komt. Dat betekent dus dat er valt te onderhandelen over onder anderen de hoogte van de transitievergoeding. Ga je direct akkoord zonder te onderhandelen, dan is de kans groot dat jouw ontslagvergoeding te laag is. Bel ons gerust voor advies als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. In zo’n overeenkomst staan alle afspraken die jij en jouw werkgever samen maken over het ontslag. Zo staat hier bijvoorbeeld in tot wanneer je precies in dienst bent, wat er gebeurt met de vakantiedagen die je over hebt en de hoogte van de ontslagvergoeding die je meekrijgt. Meestal stelt de werkgever een eerste versie van de overeenkomst op en gaan jullie hier vervolgens over onderhandelen. Let er hierbij goed op dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Staat er bijvoorbeeld een concurrentiebeding in, dan kan dat jou behoorlijk beperken in het zoeken naar een nieuwe baan. Vind je het lastig om te bekijken op welke punten je zou kunnen onderhandelen of wil je het onderhandelen het liefst uit handen geven, dan helpen wij je graag. Bel ons gerust voor gratis advies over jouw situatie. Daarnaast kunnen wij gratis de vaststellingsovereenkomst voor je checken!

Wanneer heb ik bij ontslag recht op een transitievergoeding?

Bij ontslag heb je eigenlijk bijna altijd recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding moet je zien als soort ontslagvergoeding. Het is een bedrag dat je meekrijgt van de werkgever als compensatie voor het ontslag. De enige situaties waarin je hier geen recht op hebt, is als je zelf ontslag neemt, als er sprake is van ontslag op staande voet of als er sprake is van faillissement. In alle andere gevallen heb je er recht op! Toch kan het best zijn dat de werkgever wel met ontslag op de proppen komt, maar met geen woord rept over zo’n vergoeding. Werkgevers zijn namelijk niet verplicht om dit aan te kaarten. Als jij akkoord gaat met het ontslag zonder dat er over een vergoeding wordt gesproken, komen ze mooi goedkoop van je af. Krijg je te maken met ontslag en begint de werkgever er niet over, begin dan altijd zelf over de transitievergoeding. Hoeveel geld je meekrijgt hangt af van het aantal jaren dat je in dienst bent en de hoogte van jouw inkomen. Hoe langer in dienst en hoe hoger jouw inkomen, hoe hoger de vergoeding. In onze berekenmodule kan je alvast uitrekenen op welk bedrag jij ongeveer aanspraak kan maken. Dit is puur een leidraad. Er valt over het algemeen goed te onderhandelen over de hoogte van het bedrag. Ga in ieder geval nooit direct akkoord met het eerste bod van de werkgever. Doe altijd een tegenbod. Heb je hier hulp bij nodig, dan mag je ons altijd bellen voor gratis advies!

Krijg ik na afloop van een tijdelijk contract ook een transitievergoeding?

Ook als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd hoor je een transitievergoeding mee te krijgen. Doordat je waarschijnlijk niet zo lang in dienst bent geweest, zal het hier niet om een heel hoog bedrag gaan. Toch is dit natuurlijk mooi meegenomen op het moment dat jij je baan kwijtraakt. Voorheen kwamen werknemers wiens contract niet werd verlengd nog niet in aanmerking voor een transitievergoeding. Dit is vrij nieuw en het kan best zo zijn dat jouw werkgever hier niet van op de hoogte is. Het is dan ook altijd slim om de werkgever hier op te wijzen als hij/zij er zelf niet over begint. Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw werkgever je op tijd laat weten dat het contract niet wordt verlengd. Dit moet minimaal een maand van tevoren en dit moet ook schriftelijk gebeuren. Doet de werkgever dit niet, dan heeft hij/zij zich niet gehouden aan de aanzegtermijn en heb je nog een maand extra salaris van de werkgever tegoed.

Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik ziek ben?

Ben je ziek, dan heb je ontslagbescherming. Dit betekent dat jouw werkgever je niet mag ontslaan. Dit mag pas weer als je twee jaar ziek bent. Op dat moment kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo ben je bij een reorganisatie niet veilig als je ziek bent. Ook jij kan ontslagen worden. Daarnaast mag een werkgever je ontslaan als jij ziek wordt in de proeftijd of als je niet goed meewerkt aan de re-integratie. Ben je ziek en lijkt het jou en de werkgever beter om uit elkaar te gaan, dan kan dat altijd met wederzijds goedvinden. Dit heeft echter wel de nodige haken en ogen en brengt wat risico’s met zich mee. Wij informeren je hier graag verder over en geven je gratis advies over jouw specifieke situatie.

Mijn werkgever heeft een paar dagen van tevoren aangegeven dat mijn contract niet wordt verlengd. Mag dat?

Een werkgever kan ervoor kiezen jouw contract niet te verlengen. Hij/zij moet zich hierbij echter wel houden aan de wettelijke aanzegtermijn. Dat betekent dat hij/zij je dit minimaal een maand van tevoren op schrift moet laten weten. Doet de werkgever dit niet, dan kan je aanspraak maken op een aanzegvergoeding. De werkgever is je dan een extra maandsalaris verschuldigd.

Kan mijn werkgever mij verplichten vakantiedagen op te nemen?

Is er bijvoorbeeld niet genoeg werk, dan kan de werkgever jou wel vragen om vakantiedagen op te nemen, maar hij/zij kan jou niets verplichten. Wil je dit niet, dan ben je dus niet verplicht om hieraan mee te werken en mogen de vakantiedagen niet afgeschreven worden.

Mijn tijdelijke contract wordt niet verlengd. Kan ik hier iets tegen doen?

Op zich heeft een werkgever geen specifieke reden nodig om een contract niet te verlengen. De enige situatie waarin je hier iets mee kan, is als je net hebt verteld dat je zwanger bent en je vervolgens te horen krijgt dat jouw contract niet wordt verlengd. Neem in dat geval direct contact met ons op voor hulp. In alle andere situaties is er helaas niets dat je kan doen. Hou wel in de gaten dat de werkgever zich netjes houdt aan de aanzegtermijn en dat je een transitievergoeding krijgt.

 

 

 

Hulp nodig?

Staat jouw vraag er niet bij of heb je juridische hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder. We zijn tevens telefonisch bereikbaar op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten).