Waren jullie getrouwd of hadden jullie een geregistreerd partnerschap? In dat geval kan het zijn dat er recht is op partneralimentatie. Liggen jullie inkomens flink uit elkaar, dan heeft degene met het laagste inkomen een bijdrage in het levensonderhoud nodig van de ander om niet te ver terug te vallen qua levensstijl. Kunnen jullie nog een beetje met elkaar overleggen, dan mogen jullie onderling afspraken maken over de partneralimentatie. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd.

Toch is het vaak moeilijk om het onderling eens te worden over het bedrag. Dat is ook niet zo gek, want jullie hebben hierbij behoorlijk tegenstrijdige belangen. De één zal de partneralimentatie altijd te hoog vinden, de ander te laag. Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken, maar willen jullie er wel graag samen uitkomen? Dan kan het slim zijn om een officiële alimentatieberekening te laten maken. Hier komt een duidelijk bedrag uit, waardoor hier geen discussie meer over kan ontstaan.

Hoe hoog wordt de partneralimentatie?

Jullie kunnen samen een afspraak maken over de partneralimentatie, maar meestal wordt de alimentatie berekend door de mediator of advocaat die jullie hebben ingeschakeld bij de scheiding. Het maken van zo’n berekening gaat als volgt:

Behoefte

Eerst wordt de behoefte bepaald. Hierbij wordt er berekend wat er nodig is om ongeveer dezelfde levensstijl te blijven aanhouden. De behoefteberekening kun je vaak ook zelf maken in berekenmodules op het internet.

Draagkracht

Daarna wordt gekeken in hoeverre de ander in deze behoefte kan voorzien. Wat is de draagkracht? Dit wordt berekend door te kijken hoe hoog het inkomen is en welke vaste lasten er zijn. Er wordt dus eigenlijk gekeken naar wat je ongeveer overhoudt per maand. Zo weet je zeker dat je de alimentatie straks ook kunt betalen.

Verdiencapaciteit

Daarnaast speelt de verdiencapaciteit een belangrijke rol. In hoeverre kan de ex zelf een inkomen genereren?

Bij het vaststellen van de partneralimentatie wordt eerst bekeken of er ook nog kinderalimentatie betaald moet worden. Is dat het geval, dan gaat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie. Eerst wordt dus bekeken hoe hoog de kinderalimentatie wordt. Daarna wordt er gekeken of er nog ruimte is voor het betalen van partneralimentatie.

Hoe lang moet de partneralimentatie betaald worden?

Voor de duur van de partneralimentatie is het belangrijk om te kijken op welke datum je gescheiden bent. Was de scheiding voor 1 januari rond, dan betaal je maximaal 12 jaar lang alimentatie. Van deze 12 jaar is sprake als jullie langer dan vijf jaar getrouwd waren of samen kinderen hebben. Waren jullie korter getrouwd en zijn er geen kinderen? Dan is de alimentatieduur even lang als de duur van jullie huwelijk.

Vond jullie scheiding plaats na 1 januari 2020, dan gelden er andere regels en betaal je maximaal vijf jaar partneralimentatie. Dit geldt niet als jullie minstens 15 jaar getrouwd zijn of als de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af zit. In dat geval kun je aanspraak maken op partneralimentatie tot het moment dat je AOW gaat ontvangen. Ook als jullie kinderen hebben onder de 12 gelden er andere regels. In dat geval stopt de partneralimentatie pas als het jongste kind 12 wordt.

Daarnaast komt de partneralimentatie te vervallen als de ex in de loop der tijd in zijn/haar eigen levensbehoefte kan voorzien, gaat samenwonen of komt te overlijden.

Hoe bepaal je het partneralimentatiebedrag?

Meestal zal een mediator of advocaat de partneralimentatie voor jullie berekenen en vastleggen. Ben jij op zoek naar een goede advocaat of mediator die hierbij kan helpen? Neem dan eens contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies wie bij jou in de buurt je hier goed bij kan helpen. Je kunt altijd even contact opnemen via 088-6002811 (gebruikelijke belkosten)] of laat een berichtje achter op het contactformulier.

Wil je geen advocaat of mediator inschakelen om bijvoorbeeld kosten te besparen, dan kunnen wij ook een officiële onafhankelijke berekening voor jullie maken. Aan de hand van jullie financiële gegevens gaat onze alimentatiespecialist voor jullie aan de slag. De uiteindelijke berekening is neutraal en kun je zo toevoegen aan het echtscheidingsconvenant.

Kan de partneralimentatie ook veranderd worden?

Verandert er iets in jouw situatie of die van de ex, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de partneralimentatie. Betaal jij bijvoorbeeld alimentatie en raak jij je baan of een groot deel van je inkomsten kwijt? Dan kun je een verlaging van de alimentatie eisen. Ook als de alimentatieontvanger meer gaat werken en dus meer gaat verdienen, kan de partneralimentatie naar beneden worden bijgesteld. Kijk bij belangrijke veranderingen dus altijd of dit ook van invloed kan zijn op de alimentatie. In goed overleg mogen jullie samen het bedrag aanpassen. Lukt dit niet, dan kan een advocaat hierbij helpen.

Wil jij weten of het in jouw geval slim is om de partneralimentatie aan te laten passen? Onze juridisch adviseurs geven je gratis advies over jouw situatie.

Wat als de ex niet betaalt?

Hebben jullie eenmaal duidelijke afspraken over de partneralimentatie, dan nog kan er altijd een kink in de kabel komen. Het komt regelmatig voor dat exen ineens besluiten de alimentatie niet meer over te maken. Heel vervelend, want de rekeningen moeten natuurlijk wel gewoon betaald worden. Gelukkig is er vaak wel een makkelijke oplossing voor dit probleem te vinden. De eerste stap is om verhaal te gaan halen bij de ex. Waarom is er niet betaald? Misschien is er een goede reden. Wil de ex hier geen antwoord op geven en komen jullie er samen niet uit, dan kun je de alimentatie meestal vrij makkelijk gaan vorderen. Hierbij is het wel belangrijk dat jullie afspraken goed op papier staan.

Vragen of advies nodig?

Heb jij vragen over de partneralimentatie of hulp nodig bij het regelen hiervan? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Zij beantwoorden jouw vragen en geven je gratis juridisch advies waar je weer mee verder kan.