Als jullie een kind krijgen en jullie zijn niet getrouwd, dan is het belangrijk dat je als vader jullie kind erkend. Dit doe je bij de gemeente. Is jouw kind geboren na 1 januari 2023, dan betekent dit dat je ook automatisch het gezag hebt. Is jouw kind voor 1 januari 2023 geboren en wil je straks ook iets te zeggen hebben over het kind, dan is het belangrijk om het gezag zelf te regelen. De moeder heeft bij de geboorte automatisch het gezag. Wil je als vader kunnen meebeslissen over het leven van jullie kind, dan is het belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jij ook gezag krijgt. Het gezag kunnen jullie samen regelen via het digitaal loket Rechtspraak.nl. Dit is gratis.

Wat als de moeder niet mee wil werken?

Wil de moeder niet meewerken aan het regelen van het gezag? In dat geval kun je het gezag aanvragen via de rechter. Een advocaat kan dit voor je regelen. Over het algemeen is dit vrij makkelijk te regelen en kan de moeder hier weinig tegenin brengen. Heb je een advocaat nodig die je helpt het gezag te krijgen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij weten precies welke advocaat bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen.

Wat houdt het ouderlijk gezag precies in?

Dat je ouderlijk gezag hebt, betekent dat jij kan meebeslissen over belangrijke dingen in het leven van je kind. Zo kun je meebeslissen over de schoolkeuze, of er een medische ingreep moet plaatsvinden of niet en heeft de ex jouw toestemming nodig om met het kind naar het buitenland te gaan (ook als het om een vakantie gaat). Heb jij geen ouderlijk gezag, dan betekent dat eigenlijk dat de moeder alles alleen kan bepalen.

Hulp nodig?

Het is belangrijk om het ouderlijk gezag goed te regelen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij vertellen je wat je het beste kunt doen en brengen je eventueel in contact met een specialist om je hierbij te helpen.