Krijgen jullie een kind en zijn jullie niet getrouwd, dan is het belangrijk dat je als vader het kind officieel erkend. Alleen dan word je juridisch gezien als ouder. Wordt het kind in het huwelijk geboren, dan gebeurt dit automatisch. Het regelen van de erkenning kan bij de gemeente. Hierbij heb je wel toestemming nodig van de moeder.

Wanneer kun je het kind erkennen?

De erkenning regel je bij de gemeente. Meestal doen mensen dit als zij de geboorteaangifte gaan doen, maar het is ook mogelijk om voor de geboorte de ongeboren vrucht te erkennen. Later erkennen kan ook. Doe je dit voordat je kind 12 wordt, dan heb je alleen de toestemming van de moeder nodig. Is je kind ondertussen tussen de 12 en 16 jaar, dan zullen moeder en kind toestemming moeten geven voor de erkenning. Is het kind 16 jaar of ouder, dan is alleen de toestemming van het kind voldoende om de erkenning te regelen.

Waarom erkennen?

Door het kind te erkennen krijg je bepaalde rechten en plichten. Wij zetten ze voor je op een rij:

  1. Recht op omgang
  2. Onderhoudsplicht
  3. Achternaam
  4. Erfgenaam
  5. Nationaliteit

1. Recht op omgang

Door je kind te erkennen krijg je officieel recht op omgang. Dit betekent dat je het recht hebt om je kind te zien als jullie uit elkaar gaan. Om dit goed te regelen moet er wel een omgangsregeling op papier worden gezet als jullie uit elkaar gaan.

2. Onderhoudsplicht

Als ouder ben je financieel verantwoordelijk voor je kind. Dit heet de onderhoudsplicht. Dit betekent ook dat je, als jullie uit elkaar gaan, verplicht bent om kinderalimentatie te betalen. Hoeveel alimentatie je moet betalen is van veel factoren afhankelijk en zal berekend moeten worden.

3. Achternaam

Door het kind te erkennen kan hij/zij ook jouw achternaam krijgen. Of jullie hier als ouders voor kiezen, kunnen jullie samen besluiten.

4. Erfgenaam

Heb je je kind officieel erkend, dan is hij/zij vanaf dat moment jouw erfgenaam. Kom jij te overlijden, dan heeft het kind in ieder geval recht op een deel van de erfenis. Wil je dit niet, dan kun je jouw erfenis regelen in een testament en hierbij je kind onterven. Toch zal het kind altijd recht houden op zijn/haar kindsdeel.

5. Nationaliteit

Ben jij Nederlander en heb jij het kind voor de geboorte erkend, dan krijg het kind ook de Nederlandse nationaliteit.

Wat als de moeder geen toestemming geeft?

Wil de moeder niet dat jij het kind erkend, terwijl jij wel de vader bent? Dan kun je hiervoor vervangende toestemming vragen aan de rechter. Hier heb je wel een advocaat bij nodig. Ben jij op zoek naar een goede advocaat die je hierbij kan helpen? Wij weten precies welke advocaat bij jou in de buurt dit goed kan oppakken. Neem voor vrijblijvend advies contact op met onze juridische medewerkers.

Wat als de vader het kind niet wil erkennen?

Wil de vader het kind niet erkennen, dan betekent dit dat hij ook niet verplicht is om kinderalimentatie te betalen. Wil je toch alimentatie gaan ontvangen, dan kun je erkenning afdwingen via de rechter. Dit heet een vaderschapsactie. Onze advocaten kunnen je hier alles over vertellen. Bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) voor gratis juridisch advies.

Gezag

Vanaf 1 januari 2023 wordt bij de erkenning van een kind het gezag ook automatisch geregeld. Is jouw kind voor 1 januari 2023 geboren, dan zal je het gezag zelf moeten regelen. Alleen dan kun je ook daadwerkelijk meebeslissen over belangrijke dingen in het leven van je kind. Het gezag kun je digitaal aanvragen bij de rechtbank. Ook hier is de toestemming van de moeder voor nodig. Wil de moeder hier niet aan meewerken, dan kan een advocaat je hier verder bij helpen. Hiervoor kun je gerust contact opnemen met onze juridisch adviseurs. Zij helpen je graag!