“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meer duidelijkheid over vrije advocaatkeuze

09 jun, 2020
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Heb je een rechtsbijstandverzekering, maar wil je jouw eigen advocaat kiezen? In sommige gevallen mag dat en moet de rechtsbijstandverzekering de kosten hiervan vergoeden. Voorheen was dit alleen het geval bij procedures. Het Europese Hof heeft zich hier nu over gebogen en dit uitgebreid.

Wanneer vrije advocaatkeuze?

Voorheen hielden veel rechtsbijstandverzekeraars de boot af als een klant begon over vrije advocaatkeuze. Zij wilden zaken liever niet uit handen geven, want dit kost hen meer dan als zij het zelf behandelen. Hier ontstond flink wat discussie over, waarna de Hoge Raad besloot dat mensen bij een procedure zelf hun advocaat mochten kiezen. Nu heeft het Europese Hof zich echter over de zaak gebogen en is besloten dat ook bij bemiddeling of bij buitengerechterlijk onderhandelen de verzekerde zelf de advocaat mag kiezen. Er hoeft dus niet meer perse sprake te zijn van een procedure.

Even heel concreet… Je hebt recht op vrije advocaatkeuze in de volgende gevallen:

  1. Als er sprake is van een procedure waarbij het inschakelen van een advocaat verplicht is.
  2. Als er sprake is van een procedure waarbij het inschakelen van een advocaat niet verplicht is, maar wel mogelijk (denk aan zaken die voor de kantonrechter verschijnen).
  3. Als je te maken hebt met een ontslagprocedure waarbij er een ontslagvergunning is aangevraagd bij het UWV.
  4. Als je in bezwaar wil tegen een indicatie van het CIZ.
  5. Als er nog geen sprake is van een procedure, maar er wel bemiddeling of onderhandeling nodig is.

Al met al is de conclusie dat je in de meeste gevallen zelf een advocaat mag inschakelen. De rechtsbijstandsverzekeraar zal de kosten hiervoor moeten vergoeden. Wel zullen de verzekeraars hier verschillende voorwaarden aan hangen. Zo kan het zijn dat je te maken krijgt met een maximaal bedrag dat wordt vergoed.

Waarom zou je eigenlijk een eigen advocaat kiezen als je rechtsbijstand hebt?

De rechtsbijstandsverzekering is en blijft een verzekering. Je betaalt premie, maar zodra je aanspraak wilt maken op je verzekering gaat dit de verzekeraar geld kosten. De verzekeraar zal in alle gevallen proberen jouw zaak zo snel mogelijk af te wikkelen. Dat klinkt fijn, maar in de praktijk blijkt vaak dat zij er daardoor niet uit halen wat erin zit. Zij zetten zich niet voor de volle 100% in voor jouw zaak, maar letten vooral op hun eigen portemonnee. In veel gevallen zul je dus beter af zijn als je een eigen advocaat inschakelt.

Welke advocaat moet ik dan kiezen?

Natuurlijk is het best lastig om de juiste advocaat te kiezen. Wie kan jou nou het beste helpen? Daar helpen wij je graag bij. Wij hebben een uitgebreid netwerk van advocaten, juristen en mediators in heel Nederland. Ieder met zijn eigen specialiteit en eigen aanpak. Vertel ons jouw situatie, dan kunnen wij bekijken welke advocaat hier het beste bij kan passen. Zo weet je zeker dat je in goede handen bent. Neem voor gratis advies gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!