Huur jij een woning, dan is de kans groot dat je ook een waarborgsom moet betalen. Zeg je de huur op of besluit de verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen, dan zou je deze waarborgsom weer terug moeten krijgen. Helaas verloopt dit niet altijd even soepel en kan het heel wat moeite kosten om je geld terug te krijgen.

Hoe krijg ik mijn waarborgsom terug?

Heb je de sleutels van jouw huurwoning ingeleverd en heeft de eindinspectie plaatsgevonden, dan kun je hierna schriftelijk aan de verhuurder vragen om de borgsom terug te storten. Hoe lang de verhuurder hierover mag doen is helaas niet in de wet vastgelegd. Wellicht hebben jullie hier in het huurcontract afspraken over gemaakt.

Meestal wordt een termijn van 14 dagen na oplevering van de woning aangehouden. Staat er geen termijn voor terugbetaling in jullie huurcontract, dan kun je deze 14 dagen als betalingstermijn aanhouden.

Tip:
Vind je het lastig om zelf een brief te schrijven, dan kun je hier een voorbeeldbrief downloaden. Pas deze aan op jouw situatie, dan kun je hem daarna aangetekend versturen.
Brandbrief

Voorbeeldbrief verzoek terugbetaling waarborgsom

Of bel ons voor vragen op 088-6002811
gebruikelijke belkosten

Aanmaning

Krijg je geen reactie van de verhuurder en is de waarborgsom niet op tijd teruggestort op jouw rekening, dan kun je een aanmaning sturen. Hiermee geef je de verhuurder nog een laatste kans om het geld over te maken. Hierbij kun je opnieuw een betalingstermijn van 14 dagen aanhouden. Schrijf erbij dat je genoodzaakt bent om vervolgstappen te ondernemen als de verhuurder niet betaalt. Dit legt wat meer gewicht in de schaal. Verstuur deze aanmaningsbrief ook weer aangetekend. Ook van deze brief kun je onze voorbeeldbrief downloaden..

Contractenrecht

Download voorbeeldbrief aanmaning terugbetalen waarborgsom

Of bel ons voor vragen op 088-6002811
gebruikelijke belkosten

Incassobureau, deurwaarder of advocaat

Trekt de verhuurder zich niets aan van jouw brieven, dan is het tijd om verdere actie te ondernemen. Geef de vordering uit handen aan een incassobureau of deurwaarder. Deze kunnen het bedrag voor je vorderen. Beweert de verhuurder dat hij/zij een goede reden heeft om de waarborgsom niet terug te betalen omdat er bijvoorbeeld schade is ontstaan aan de woning, dan kan het slim zijn om een advocaat in te schakelen. Deze kan ervoor zorgen dat je toch krijgt waar je recht op hebt.