“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bezwaar UWV

  • Ben jij het niet eens met een besluit van het UWV? Maak bezwaar!
  • Download de pro forma bezwaarbrief.
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Wordt jouw uitkering stopgezet? Is jouw aanvraag bij het UWV afgewezen? Of moet je terugbetalen? Je hoeft je hier niet zomaar bij neer te leggen. Ben jij het niet eens met het besluit van het UWV, dan kun je hier bezwaar tegen maken. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Pro forma bezwaarbrief

Wil jij bezwaar maken tegen een besluit van het UWV, dan kan dit digitaal of per post. De bezwaartermijn is zes weken. Binnen zes weken moet je dus actie ondernemen.

Het is slim om eerst een pro forma bezwaarbrief te sturen. Dit is eigenlijk een voorlopig bezwaarschrift. Je geeft aan dat je bezwaar maakt, maar nog niet waarom precies. Dit geeft je de tijd om je bezwaar goed voor te bereiken en de uiteindelijk redenen van jouw bezwaar zo goed mogelijk te formuleren.

Het pro forma bezwaarschrift kun je gewoon zelf versturen. Om het je iets makkelijker te maken, kun je hier een voorbeeldbrief downloaden. Deze stuur je aangetekend naar het UWV. Het UWV zal je een ontvangstbevestiging sturen, waar ook in staat wanneer jouw bezwaarredenen uiterlijk binnen moeten zijn.

Poll

Download onze voorbeeldbrief pro forma bezwaarschrift UWV!

Of bel ons voor vragen op 088-6002811
gebruikelijke belkosten

Bezwaar redenen

Het is belangrijk om uiteindelijk met goede redenen voor het bezwaar op de proppen te komen. Kom jij met een goede reden waarom het besluit van het UWV niet juist is, dan heb je de kans dat het besluit wordt teruggedraaid. Je kunt deze redenen zelf op papier zetten, maar meestal is het slimmer om dit te laten doen door een gespecialiseerde advocaat. Deze weet precies welke redenen van belang zijn en hoe je deze het beste kunt formuleren. Met het inschakelen van een advocaat maak je de kans van slagen een stuk groter.

Sociaal zekerheidsrecht

Wil je een advocaat inschakelen om je hierbij te helpen, dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar iemand die gespecialiseerd is in het sociaal zekerheidsrecht. Deze advocaten weten precies hoe alles er bij het UWV aan toe gaat en kunnen daar slim op inspelen. Wij helpen je graag in de zoektocht naar de juiste advocaat. Neem voor advies hierover gerust even contact met ons op.

De beslissing van het UWV

Heb je eenmaal bezwaar gemaakt, dan is wachten op de beslissing van het UWV. Het besluit volgt binnen 13 weken na het einde van de bezwaartermijn. Moet er nog een medische beoordeling plaatsvinden dan kan het 17 weken duren voor je weet waar je aan toe bent. Gaat het om de vraag of je wel of niet ziek bent, dan volgt de uitslag binnen zes weken. Je krijgt het besluit per brief.

In beroep

Blijft het UWV bij zijn standpunt en wordt jouw bezwaar aan de kant geschoven, dan kun je hier tegen in beroep bij de rechter. Dit doe je door een beroepschrift te sturen. De rechter zal het UWV om een reactie vragen. Aan de hand hiervan kan het zijn dat de rechter schriftelijk een aantal vragen stelt aan jou en het UWV. Uiteindelijk krijg je een uitnodiging voor een zitting. Hier krijg je de kans om alles mondeling nog eens toe te lichten. Hierna neemt de rechter een besluit.

Hulp van een advocaat?

Wil jij in bezwaar tegen een besluit van het UWV, dan staat er veel op het spel. Het is dan ook slim om dit niet zelf te doen, maar je hierbij te laten helpen door iemand die er echt verstand van heeft. Een advocaat kan je hier goed bij helpen. Door het inschakelen van een advocaat wordt de kans dat je gelijk krijgt een stuk groter. Daarnaast is het goed om te weten dat het UWV uiteindelijk opdraait voor de kosten als je gelijk krijgt.

Meer weten? Onze juridische medewerkers zitten klaar om al jouw vragen te beantwoorden! Je kunt hen bereiken op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Meer informatie