Wonen jullie samen en gaan jullie uit elkaar? Dan zal er veel geregeld moeten worden. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe verdeel je de spullen? Wat voor afspraken maken jullie over de kinderen? Dit zijn allemaal dingen waar jullie samen afspraken over moeten maken. Dit is niet altijd even makkelijk. Het is belangrijk dat je overal aan denkt. Daarom zetten wij alle belangrijke punten even voor je op een rijtje.

Wie blijft er in het huis wonen?

Een van de belangrijkste vragen gaat over de woning. Wie mag/kan hier blijven wonen en wie van de twee moet vertrekken.

Koopwoning

Wonen jullie in een koopwoning en staat deze koopwoning op naam van één van de twee, dan is dit de eigenaar en dat blijft ook zo. De ander zal dus moeten vertrekken. Hebben jullie de woning samen gekocht, dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven wonen. In dat geval is het slim om een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker om te bekijken of één van jullie de hypotheek over kan nemen.

Uiteindelijk is het de hypotheekverstrekker die hier een besluit in neemt. Besluit de bank dat jij de hypotheek over kan nemen, dan betekent dit nog niet dat je dit ook verplicht bent. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om de woning te verkopen. Hebben jullie een samenlevingscontract? Check dit dan ook altijd even. Misschien hebben jullie hierin al afspraken gemaakt over de woning. Is dat het geval, dan moeten die afspraken worden nageleefd.

Huurwoning

Is er een huurwoning, dan is het belangrijk om te kijken op wiens naam het huurcontract staat. Staat dit op één naam, dan ben je geen medehuurder en zul je moeten gaan verhuizen. Ben jij wel officieel medehuurder dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Jullie zullen samen moeten besluiten wie er vertrekt.

Komen jullie er samen niet uit?

Kunnen jullie in goed overleg een knoop doorhakken, dan is dat natuurlijk heel fijn. Helaas loopt dit ook wel eens anders. Komen jullie er niet uit of krijgen jullie ruzie over wie er in de woning mag blijven? In dat geval kan een rechter de knoop doorhakken. Jij kunt aan de rechter toestemming vragen om de woning op naam te krijgen of om bijvoorbeeld de koopwoning te koop te kunnen zetten. Hier heb je wel een advocaat bij nodig. Heb je hier hulp bij nodig? Dan kun je terecht bij onze juridische medewerkers voor gratis juridisch advies!

De kinderen

Hebben jullie kinderen en hebben jullie allebei het gezag? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan staan uiteindelijk alle afspraken die jullie maken over de kinderen. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de verdeling van de vakanties en feestdagen, maar ook de kinderalimentatie. Het staat jullie vrij om hier samen, om de keukentafel, de nodige afspraken over te maken en deze op papier te zetten. Je zou onze online ouderschapsplanmodule hier goed voor kunnen gebruiken. Voor het vaststellen van de hoogte van de alimentatie kun je hier een officiële alimentatieberekening aan toevoegen.

Toch is het niet altijd zo makkelijk en kan het behoorlijk lastig zijn om samen alle afspraken te maken. Willen jullie wel in goed overleg tot afspraken komen, maar lukt dit niet helemaal? Dan kan een mediator hier goed bij helpen. Kunnen jullie niet meer met elkaar overleggen of staan jullie qua mening recht tegenover elkaar, dan is het slim om een advocaat in te schakelen. Ben jij op zoek naar een goede mediator of advocaat om je hierbij te helpen? Onze juridische medewerkers kunnen aan de hand van jouw situatie goed inschatten wie, bij jou in de buurt, je goed zou kunnen helpen. Bel naar 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) voor gratis advies.

De spullen

In de periode dat jullie samenwoonden zullen jullie ongetwijfeld ook de nodige spullen hebben verzameld. Al deze spullen moeten worden verdeeld. Bij samenwonen is deze verdeling heel duidelijk. Eigenlijk kun je hierbij denken aan het bekende Acda en De Munnik liedje ‘Cd van Jou, Cd van Mij’. Zo simpel is het inderdaad. Wat jij hebt gekocht of betaald is van jou en wat de ex heeft gekocht of betaald is van hem/haar. Natuurlijk zullen er ook spullen zijn die jullie samen hebben aangeschaft of betaald. Deze spullen zullen jullie samen moeten verdelen. Geef alle spullen die verdeeld moeten worden een bepaalde waarde. Aan de hand hiervan kun je een eerlijke verdeling maken. Check ook in dit geval altijd even jullie samenlevingscontract. Misschien zijn daarin ook afspraken opgenomen of het verdelen van de spullen. Komen jullie er samen niet uit, dan kan ook in dit geval een mediator of advocaat uitkomst bieden.

Geld

Tot slot is het belangrijk om te bekijken of er ook gezamenlijke spaarrekeningen of bankrekeningen zijn. Het geld hierop zal ook moeten worden verdeeld. Denk er hierbij ook aan om je verzekeringen te checken. Misschien is er een lijfrente waar jullie samen iedere maand geld op storten. Ook hier moet je afspraken over maken.

Hulp nodig?

Al met al moet er nogal wat worden geregeld. Het is niet altijd even makkelijk om dit zelf te doen. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig, dan kun je met vragen altijd terecht bij onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis juridisch advies en brengen je in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.