“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Waarschuwingssignaal: verwachte toename van faillissementen in Nederland

09 apr, 2024 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Allianz Trade, een kredietverzekeraar, voorspelt een hoge toename van het aantal faillissementen in Nederland. Vorig jaar steeg het verwachte aantal faillissementen met 51%. Dit jaar wordt er wederom een stijging van 31% verwacht.

Nederland koploper

Nederland loopt voorop in de verwachte toename van faillissementen. In geen enkel ander Europees land is zo’n stijging te zien. We kunnen het aantal faillissementen als een ernstig waarschuwingssignaal voor de Nederlandse economie zien. De verwachting is dat de faillissementen vooral de horeca, de bouwsector de retail, het transport en de groothandel zullen treffen.

Oorzaak faillissementen

Het is interessant om te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van de toename in faillissementen. Een oorzaak kan zijn dat veel nieuwe bedrijven zijn gestart na de coronacrisis. Normaal gesproken gaat een groot aantal nieuwe starters gepaard met een aanzienlijk aantal faillissementen. In het huidige economische klimaat hebben starters het extra zwaar. Bedrijven worden echt op de proef gesteld. Sowieso gaat alles hand in hand. Bij faillissementen komen ontslagen om de deur kijken. Een hoog werkloosheidspercentage heeft invloed op de economie. Men geeft minder uit en zo krijgen andere bedrijven het weer zwaar.