“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tips werkgever en Wet Werk en Zekerheid

09 jan, 2015 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Vanaf 1 januari zullen de eerste veranderingen plaatsvinden. Te beginnen met wijzigingen op het gebied van tijdelijke contracten. Hierna, vanaf 1 juli, komen de overige wijzigingen aan de beurt. Wij geven u een aantal tips hoe u zich als werkgever het beste kunt voorbereiden op de komende veranderingen. Let op. Hier komen niet alle veranderingen aan bod. Voor een overzicht van alle wijzigingen kunt u terecht op

Aanzegtermijn

Vanaf 1 januari bent u verplicht om bij het aflopen van een contract uiterlijk een maand van te voren schriftelijk aan de werknemer te laten weten of dit contract wordt verlengd of niet en onder welke voorwaarden. Als werkgever is het verstandig om een inventaristatie te maken van alle tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Bekijk voor u zelf wanneer de overeenkomsten eindigen en per welke datum u dus moet aangeven of het wel of niet wordt verlengd. Schrijf deze data in uw agenda, zodat u het niet vergeet. Zo voorkomt u onnodige boetes.

Proeftijd

Geeft u een werknemer een contract van zes maanden of minder, dan mag er geen proeftijd meer worden afgesproken. Denk bij het aannemen van mensen goed na wat voor u het meest gunstige is. Een zes maanden contract, of een langer contract (dit mag ook zeven maanden zijn) met proeftijd.

Concurrentiebeding

In tijdelijke contracten mag geen concurrentiebeding meer worden opgenomen. Alleen wanneer u in de arbeidsovereenkomst kunt motiveren dat er zwaarwichtige bedrijfsbelangen zijn, die een concurrentiebeding vereisen. Let op: Een relatiebeding wordt door de rechter vaak ook gezien als een vorm van een concurrentiebeding en is daardoor dus ook verboden. Bij het uiteindelijk aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd mag alsnog een concurrentiebeding of relatiebeding worden opgenomen.

Ketenregeling 

Tijdelijke werknemers komen vanaf 1 juli 2015 al na twee jaar in aanmerking voor een vast contract. Staat u dit jaar voor de keuze om een bestaand contract voor de eerste keer te verlengen, dan kan het slim zijn om dit contract eerder te laten eindigen dan 1 juli 2015. Verlengt u het contract voor 1 juli, dan geldt de ketenregeling nog niet en kan aansluitend een derde tijdelijk contract worden aangeboden. Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van tijdelijke contracten, zonder verplicht te zijn een transitievergoeding te betalen en met de mogelijkheid om een proeftijd op te nemen kunt u er voor kiezen om een eerste arbeidsovereenkomst voor 7 maanden te laten volgen door twee overeenkomsten van 8 maanden.