“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Zo vertel je op werk dat je kampt met psychische problemen

15 jun, 2023 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Ondanks dat het stigma meer en meer doorbroken wordt, blijkt het in de praktijk toch nog lastig om op werk aan te geven dat je kampt met psychische problemen. Werknemers vinden het lastig aan te geven omdat ze bang zijn dat het invloed heeft op hun doorgroeimogelijkheden op het werk en op hoe collega’s hun zien. Vaak gaan collega’s zaken invullen. “Ze kan dit vast niet oppakken in verband met haar problemen.” of “Die fout heeft hij vast gemaakt doordat hij last had van zijn depressie.” Ook zijn mensen bang niet aangenomen te worden of hun baan te verliezen.

Toch is het iets wat veel voorkomt. Maar liefst 43 procent van de Nederlanders krijgt in zijn leven een keer last van psychische problemen. Hierbij kan je denken aan ADHD, borderline, depressies of een burn-out.

Te lang wachten met vertellen

Ondanks dat psychische problemen veel voorkomen, op dit moment kampt 20% van de Nederlanders met psychische problemen, is het toch moeilijk erover te praten. In de praktijk vertelt men het pas vaak wanneer het niet anders meer kan. Bijvoorbeeld als men uitvalt of het zichtbaar wordt op werk. Veel werkgevers gaan er gelukkig goed mee om. Echter sommige werknemers ervaren dit toch anders.

Tips hoe te vertellen dat je met psychische problemen kampt

Dr. Evelien Brouwers van de Universiteit van Tilburg komt met 5 tips hoe te vertellen dat je met psychische problemen kampt:

  1. Kies het juiste moment om het te vertellen.
    Vertel het bij voorkeur niet tijdens de sollicitatie. Eerlijkheid duurt het langste, echter als jouw aandoening je werk niet beïnvloedt is het niet nodig om het tijdens je sollicitatie te vertellen. Dit doe je enkel als het invloed heeft op jouw werk. Vertel het ook niet net nadat je bent aangenomen. En werkgever kan zich dan bedrogen voelen. Wacht tot je een band hebt met jouw werkgever. Laat zien wat je kan op werk en wat je waard bent. Dan volgt een goed moment vaak vanzelf indien je het wil vertellen.
  2. Denk na wie je het toevertrouwd.
    Voel je niet verplicht het met iedereen te delen. Je kan daar best selectief in zijn. Denk na voor wie het handig is om te weten en wie je vertrouwt.
  3. Denk goed na hoe en wat je vertelt.
    Je hoeft niet alles vertellen. Hou het zakelijk en zorg dat puur geregeld wordt wat nodig is voor werk. Noem geen diagnose, men is dan geneigd zaken voor je in te vullen. Probeer het verhaal zelfverzekerd te brengen.
  4. Heb respect voor de werkgever.
    Zorg dat het niet het gehele probleem van de werkgever wordt. Benoem concreet wat je zelf doet om de situatie werkbaar te maken en wat je nodig hebt van jouw werkgever.
  5. Bereid je voor op het gesprek.
    Het kan best spannend zijn om dit gesprek aan te gaan. Oefen desnoods van te voren met iemand waar je jezelf prettig bij voelt.

Wat kan het gesprek opleveren?

Ondanks dat het niet makkelijk is om te vertellen dat je psychische problemen hebt, kan het je ook veel opleveren. In veel gevallen wordt er gelukkig goed op gereageerd door de werkgever. Het kan ook fijn zijn dat je niet meer met “een geheim” rondloopt. Dit kan stress schelen op werk. Ook krijg je via het werk soms goede hulp aangeboden waardoor je problemen verminderen. Uiteindelijk is het vaak zo dat hoe meer je jezelf kan zijn, hoe meer je je talenten kan inzetten.