“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vijf gezondheidsrisico’s wanneer je meer dan 40 uur per week werkt

16 nov, 2023 | Ontslag-krijgen
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Van veel werknemers wordt verwacht dat zij overuren te draaien. Dit komt vaak doordat er personeelstekort is. Volgens de wetenschap kan het overwerken na lange tijd schade toebrengen. Een werkweek van meer dan 40 uur brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor lichaam en geest

De 5 gezondheidsrisico’s van overwerken

Overwerken brengt dus risico’s met zich mee. Wij leggen je uit welke vijf risico’s het meebrengt:

  1. Mentale risico’s
    Blijf je maar werken, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan rust, dan kan dat op lange termijn invloed hebben op je mentale gesteldheid. In een Koreaanse studie uit 2020 werd er gekeken naar werknemers van rond de 20 jaar die tussen de 30 en 60 uur per week werkten. Onderzoekers ontdekten dat hoe meer deze werknemers werkten, hoe hoger het niveau van stress, depressie en suïcidale gedachten was.
  2. Hartaandoeningen
    Wanneer je een te lange tijd teveel uren werkt kan dit een ernstig en soms zelfs dodelijk gezondheidsrisico met zich meebrengen. Uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat meer dan 40 uur werken hartaandoeningen kan opleveren. Iemand die lange tijd meer dan 40 uur per week werkt blijkt 17 procent meer risico te hebben om te sterven aan een hartziekte dan iemand die 40 uur werkt.
  3. Beroertes
    In datzelfde onderzoek van het WHO stond ook dat een werkweek van meer dan 55 uur in verband stond met een hoger risico (35 procent) op een beroerte.
  4. Slaapproblemen
    Een goede nachtrust is heel belangrijk. Wetenschappers ontdekten dat veel werknemers te lang opblijven om maar een deadline van de baas te halen. Gebrek aan slaap heeft veel invloed op je dagelijks functioneren. Werknemers komen chagrijnig aan op werk en kampen met grote vermoeidheid. Ook functioneren je hersenen niet optimaal. Dit alles kan weer leiden tot arbeidsletsel en psychische problemen. Slaap is essentieel. Dus denk goed na voordat je weer overwerkt.
  5. Arbeidsongevallen
    Onderzoekers hebben de gegevens van meer dan 100.000 werknemers over een periode van 20 jaar onder de loep genomen. Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer men meer dan 12 uur werkt per dag, het risico op arbeidsongevallen met met 37% wordt verhoogd. Met een werkweek van meer dan 60 uur loopt dit percentage op tot een kwart meer kans op ongevallen. Zij stellen zelfs dat 8 uur werken eigenlijk al te lang is.