“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vertrouwelijke gesprekken advocaten opgenomen

09 nov, 2018
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Door een fout in het systeem van de telefoonprovider van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn ongeveer drieduizend vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in de gevangenis opgenomen en mogelijk afgeluisterd.

Gewist

De fout ontstond bij provider Telio en is inmiddels verholpen. Toen Telio de gevolgen van de programmeerfout in kaart bracht bleek dat er sinds vorig jaar ongeveer drieduizend gesprekken zijn opgenomen. Deze zijn ondertussen allemaal gewist. Wel zijn er mogelijk ook gesprekken afgeluisterd door de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Zeer ernstige zaak

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) geeft aan dit een “zeer ernstige zaak” te vinden. Zij ontdekten het probleem vorige week na een melding van een strafrechtadvocaat die een gesprek had met een van zijn cliënten. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming noemt het “onacceptabel dat de vertrouwelijkheid van gesprekken tussen advocaten en gedetineerden onvoldoende gewaarborgd is geweest.” De omvang, de duur en de gevolgen van deze fout zullen worden onderzocht.