“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Teleurgestelde Dekker wil commerciële kantoren tot bijdrage dwingen

29 nov, 2021
9,5
Klanten vertellen

1343 beoordelingen

Minister van Rechtsbescherming, minister Dekker, wil commerciële advocatenkantoren dwingen om mee te betalen aan de sociale advocatuur. De weigerachtige opstelling van de commerciële kantoren zouden hem geen andere optie laten.

Commerciële kantoren moeten bijdrage gaan leveren

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dekker pleit al langer voor een bijdrage aan de sociale advocatuur. Het kabinet heeft bekend gemaakt in 2022 154 miljoen euro uit te trekken voor de gefinancierde rechtsbijstand. Dus wordt het tijd dat commerciële kantoren ook een bijdrage gaan leveren, vindt hij.

De minister denkt aan een bijdrage in geld of in uren, eventueel afhankelijk van inkomen of omzet. ‘Net zoals van sociale advocaten mag worden gevraagd zich niet volledig afhankelijk te maken van overheidssubsidies, mag van commerciële advocatenbureaus een maatschappelijke tegenprestatie worden verwacht.’ Aldus Dekker.

Teleurstellend gesprek

Een gesprek tussen Dekker, de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en een aantal vertegenwoordigers van commerciële advocatenkantoren is teleurstellend verlopen. De NOvA en de zakelijke advocatuur geven aan dat rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen een overheidstaak is en zijn daarom tegen een financiële bijdrage vanuit de commerciële advocatuur.

De Zuidas-advocatenkantoren en de NOvA kunnen tegenstribbelen, maar Dekker laat het er niet bij zitten blijkt uit zijn brief. Hij ziet zich dan ook genoodzaakt om een bijdrage vanuit de commerciële kantoren meer dwingend te regelen. In de eerste helft van volgend jaar zal hij met een voorstel komen hoe dit wettelijk kan worden vastgelegd.