“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Blauwe kamer voor schietende agent

19 nov, 2018
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat rechtszaken omtrent agenten die geweld gebruiken, voortaan alleen nog worden behandeld door rechtbank Midden Nederland. Deze zogenaamde ‘blauwe kamer’ is nodig omdat politiemensen vrijwel altijd geweld gebruiken in complexe situaties. Het gaat dan om situaties waarin een gewone burger niet zo snel terecht zal komen. Dan is het prettig als een rechter ervaring heeft met dit soort kwesties, vindt de minister.

Deskundigheid

Grapperhaus is van mening dat dit soort zaken extra deskundigheid van rechters eisen en dat het daarom verstandig is om dit soort zaken op één plek te behandelen. De Raad voor de Rechtspraak (RvdR) en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen zich hier niet in vinden. Volgens hen heeft iedere rechtbank genoeg expertise om dit soort zaken te kunnen behandelen.

Mildere straffen

Het plan om dit soort zaken voortaan bij rechtbank Midden-Nederland neer te leggen is onderdeel van een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat agenten milder gestraft worden dan gewone burgers. Zo staat er op ‘schending van de geweldsinstructie’ een maximale celstraf van drie jaar. Ook als het voorval een dodelijke afloop heeft.