“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sociale advocaten boycotten overleg

25 jun, 2018
9,5
Klanten vertellen

1343 beoordelingen

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) maakt bekend dat zij hebben besloten om de gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid  over de gefinancierde rechtsbijstand te boycotten. Het ministerie wil alleen over de lange termijn van het rechtsstelsel praten, terwijl het nijpende probleem van het vergoedingentekort maar blijft bestaan. In een open brief aan minister Dekker van Rechtsbescherming schrijft de vereniging dan ook dat eerst het vergoedingentekort moet worden aangepakt.

10 jaar

Na 10 jaar overleggen is de VSAN het zat. Ondanks alle suggesties, oplossingen en onderzoeken is er nog altijd geen oplossing voor dit probleem gevonden. “U werkt aan een beleidsvisie voor 2025 terwijl de sociale advocatuur kapot wordt bezuinigd en binnen enkele jaren dreigt te verdwijnen”, aldus het VSAN.

Red de rechtshulp

Vorige maand kwam de VSAN met het manifest Red de Rechtshulp. Het ministerie heeft hier tot op heden nog niet op gereageerd. Ze voelen zich dan ook niet serieus genomen door de minister. Zij zijn dan ook niet meer van plan om mee te werken aan de ‘redesign’ van de gefinancierde rechtsbijstand. Het gaat nu om geld. “Hoe denkt de minister het aantal uren per toevoeging en het uurtarief zelf in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid? Hoe wordt het nijpende vergoedingentekort aangepakt zodat advocaten weer normaal hun werk kunnen doen?”