“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Rechtbank Rotterdam start half september met een proef met de zogenaamde regelrechter. De regelrechter behandeld civiele conflicten zoals burenruzies, consumentenzaken en huur- en koopkwesties. De regelrechter gaat met de partijen om tafel om samen tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan hakt de regelrechter de knoop door.

Civiel geschil

De regelrechter is zowel voor burgers als voor bedrijven die zitten met een civiel geschil. Zij kunnen op koste termijn terecht bij deze rechter, zonder dat zij daarvoor hele hoge kosten moeten betalen. De behandeling van een zaak door de regelrechter kost 39,50 per persoon. Voor bedrijven ligt dit tarief iets hoger.

Rijdende rechter

Uiteindelijk zal deze regelrechter zich buigen over kleine zaken en overtredingen. Daarmee zijn er aardig wat raakvlakken met de rijdende rechter die we kennen van televisie. Het doel van de regelrechter is om in gesprek te gaan met beide partijen en hen advies te geven over een oplossing. Kwesties worden dan ook alleen in behandeling genomen als beide partijen hieraan mee willen werken.

Toegankelijker

Het inschakelen van de regelrechter is goedkoper dan de gang naar de kantonrechter. Daarnaast wordt er samen naar een oplossing gekeken, waardoor strijd eigenlijk zoveel mogelijk vermeden wordt. Uiteindelijk is de proef met de regelrechter bedoeld om de rechtspraak toegankelijker te maken.