“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Rechters, advocaten, officieren en politie slaan handen ineen

20 dec, 2018
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Rechters, advocaten, officieren en de politie trekken aan de bel. Zij maken zich grote zorgen over de rechtstaat in Nederland. Advocaat Jan Vlug en Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond slaan alarm “Red de rechtstaat want er moet nu eigenlijk eens wat gebeuren!”

Misstanden

De sociale advocatuur en de rechterlijke macht klaagden de afgelopen tijd regelmatig over misstanden in onze rechtstaat. Er is te weinig geld, te weinig personeel en een te hoge werkdruk en dit duurt nu al een behoorlijke tijd. “Mijn grootste zorg is dat dit verrottingsproces nu al een tijd duurt”, zo zegt Struijs. Daarom hebben de betrokken partijen besloten de handen ineen te slaan. Een staking zal niet zo snel gaan gebeuren. “Advocaten laten hun klanten niet graag in de steek. De Nederlandse Orde van Advocaten onderhandelt vrolijk door met meneer Dekker. Maar de advocaat op de werkvloer is helemaal klaar”, vertelt Vlug.

16.000 zaken

Ook binnen het Openbaar Ministerie rommelt het. Ook zij zijn van mening dat het zo niet langer kan. Op dit moment gaan er 16.000 zaken door de versnipperaar omdat er geen capaciteit is. “Daar zitten 16.000 mishandelde en bestolen mensen achter. Moet ik daar als strafrechtadvocaat over klagen? Ja, ik denk het wel”, vertelt Vlug. Het gaat hier ook niet om kleine zaakjes zegt Struijs: “Het zijn mishandelingen, woninginbrekers, maar ook forse vermogensdelicten.” En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer zaken waar niets mee gedaan wordt en dat heeft alles te maken met de aangiftebereidheid. “Uiteindelijk is de burger hier de dupe van”.

Structureel probleem

In 2019 komen er 1300 agenten bij. Een mooi begin volgens Struijs: “Maar we hebben te maken met een langdurig, structureel probleem. Voor je dat hersteld hebt ben je zo vier, vijf jaar verder.” Om tot een oplossing te komen gaan de politie, officieren, rechters en advocaten nu samen optrekken. Dit is voor het eerst in 35 jaar dat deze partijen de handen ineen slaan en samen aangeven dat het zo niet meer kan.