“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Rechter tabakszaak trekt zich terug

25 sep, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Rechter Jan Wolter Wabeke trekt zich terug uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Dit nadat aan het licht kwam dat hij tijdens een etentje met vrienden had gezegd dat “roken ieders eigen verantwoordelijkheid is.” Het verzoek van de rechter wordt maandag door het gerechtshof behandeld.

Terugtrekking

Het verzoek om terugtrekking komt van de advocaat van de klagers. Dit omdat door zijn opmerking zou blijken dat hij vooringenomen zou zijn. Als het verzoek van de rechter wordt toegewezen zal er een nieuwe rechter worden aangesteld. Als het goed is zou de procedure hierdoor geen vertraging moeten oplopen.

Partijdige rechter

Volgende week woensdag zal het gerechtshof oordelen of het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie toch moet gaan vervolgen. Dit nadat het OM in februari liet weten dat hier binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor zijn. De tabaksindustrie zou volgens de klagers de sigaretten bewust verslavend hebben gemaakt. Advocate Bénédicte Ficq is blij met het besluit van rechter Wabeke om zich terug te trekken. “Dit is heel prettig voor de zaak. We hebben nu in elk geval niet de vrees dat we te maken hebben met een partijdige rechter. In die zin is dat wel een opluchting”, zo zegt Ficq.

Uitstel

Wel heeft de advocate zo haar twijfels of de zaak inderdaad zonder vertraging door zou kunnen gaan. “Het klaagschrift telt bijna duizend pagina’s. De nieuwe rechter moet zich wel kunnen inlezen”. Daarom overweegt zij om uitstel van behandeling aan te vragen.