“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Rechtbank gaat meer zaken behandelen. Advocaten opgelucht!

08 apr, 2020
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Sinds half maart zijn de rechtbanken gesloten en worden alleen nog urgente zaken behandeld. Dit had voor veel mensen nogal wat gevolgen. Gelukkig is nu besloten dat de rechtbanken weer meer zaken gaan behandelen. Dit gebeurt voornamelijk schriftelijk of via een videoverbinding. Advocaten zijn opgelucht!

Welke zaken?

Naast urgente strafzaken kunnen nu ook tal van andere zaken weer worden opgepakt. Zo kun je bij de rechtbank nu ook weer terecht met zeer urgente handels- en kantonzaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld kort gedingen, urgente huurzaken, ontslag van statutair bestuurders en voorlopige voorzieningen. Daarnaast kunnen veel zaken op het gebied van faillissementsrecht worden opgepakt en kun je ook met veel kwesties in het bestuursrecht weer terecht. Ook de meeste familie- en jeugdrechtzaken worden weer opgepakt. Zo kun je bij de rechtbank weer terecht met echtscheidingen, omgangskwesties en alimentatieproblemen.

Advocaten opgelucht

Advocaten zijn opgelucht. Afgelopen weken kregen zij te maken met heel wat beperkingen die ervoor zorgden dat zij aanzienlijk minder konden doen dan anders. Zo kwamen er door de maatregelen omtrent corona veel omgangskwesties binnen. Cliënten kregen hun kind niet meer te zien of wilden hun kind niet meer aan de ex meegeven uit angst voor besmetting of een lockdown. Advocate Lydia Visscher van Smit en Smit advocaten kreeg vooral veel telefoontjes van vaders die hun kind niet meer te zien kregen. “Toen de rechtbanken dicht zaten, kon er geen kort geding worden gestart om de omgang na te komen. Deze vaders stonden dus met hun rug tegen de muur.” Advocaten konden weinig meer doen dan een brief schrijven. Nu kunnen dit soort zaken weer naar de rechter.

Scheidingen

Ook wat betreft scheidingen kregen advocaten te maken met schrijnende gevallen. “Ik begeleid een cliënt die al een jaar wacht op de zitting rondom de scheiding. Hier werd echt naartoe geleefd. Nu kon de zitting niet doorgaan. Dit betekent voor deze mensen dat zij de scheiding nog altijd niet kunnen afsluiten. Gelukkig kunnen dit soort zaken nu weer worden opgepakt”, vertelt advocate Rianne Gerritsen van Van Ekelen en Poort advocaten. Cees de Wit van Bouwman advocaten komt met een ander voorbeeld. “Voorlopige voorzieningen bij een scheiding konden niet worden opgepakt. Hierdoor kon de rechter geen knoop doorhakken over wie er in de woning mocht blijven wonen. Met de thuisquarantainesituatie was dit eigenlijk best vreemd, want juist wanneer mensen op elkaars lip zitten zijn er noodmaatregelen nodig.”

Ook Esther Sprenkeling van Loos en Boukema advocaten komt met een schrijnend voorbeeld. “Ik help een cliënte met haar scheiding. Zij en haar man hebben samen een kind. Mijn cliënte kreeg de echtelijke woning toegewezen vanaf het moment van echtscheiding. De man is in hoger beroep gegaan en hangende dit beroep wil hij het huis niet verlaten. De man is woest en de vrouw slaapt nu uit nood op de vloer in de keuken. Voor dit soort zaken is het heel belangrijk dat er snel actie ondernomen kan worden.” Ingrid van den Heuvel van De Zaak in Recht wijst er op dat het ontbreken van een echtscheidingsbeschikking ook nog gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe hypotheek na de scheiding. Dit zorgt ervoor dat mensen ook op dit gebied niet verder kunnen.

Dan zijn er ook nog mensen die noodgedwongen hun scheiding uitstellen. “Ik heb een cliënte die wil scheiden, maar op het moment geen stappen wil ondernemen. Dit omdat zij als zzp’er geen eigen inkomen heeft en er via de rechtbank geen voorlopige voorziening kan worden gestart om partneralimentatie te verkrijgen. Zij heeft er voor gekozen de komende periode bij haar man te blijven ondanks dat de thuissituatie eigenlijk niet langer houdbaar is”, vertelt Debby van Wensen van Van Wensen advocatuur.

Alimentatie

Advocaat Ferco Mascini geeft aan dat alimentatiezaken veel vertraging hebben opgelopen door de coronacrisis. “Dit zijn zaken die sowieso altijd lang duren. Toch is het wel heel vervelend dat de oude alimentatieafspraak blijft gelden tot er een nieuwe uitspraak van de rechter is. Iemand die een alimentatieverlaging aanvraagt, omdat hij/zij de alimentatie niet meer kan betalen, moet al vrij lang doorbetalen. Dit wordt door deze vertraging alleen maar langer. Kan je gedurende de procedure (die soms wel een jaar kan duren) de alimentatie niet betalen, is dat jouw probleem. De ex kan dit tot vijf jaar terug bij je vorderen”, aldus de heer Mascini.

Ontslag

Ook bij ontslagzaken liepen advocaten en juristen de afgelopen tijd tegen de nodige beperkingen aan. “Arbeidszaken die te licht zijn voor een ontslag op staande voet, maar waarbij wel een einde moet worden gemaakt aan de arbeidsovereenkomst zijn momenteel best lastig. Lukt dit niet in goed overleg met een vaststellingsovereenkomst, dan moet de zaak naar de rechter”, vertelt jurist Ruben Terrahe.

Optimistisch

De advocaten en juristen zijn blij dat de rechtbanken hebben aangegeven dat er meer zaken behandeld zullen worden. Dit geeft hen de kans om hun cliënten beter en sneller te helpen. Daarnaast spelen veel advocaten, juristen en mediators slim in op de situatie die is ontstaan door cliënten bijvoorbeeld via videobellen te spreken of mediationsessies via Skype of de telefoon te laten lopen. Zo kunnen de meeste juridische kwesties toch worden opgepakt.